Patrijarh kaže Bog je dao Vučića, a ko nam dade patrijarha?!

11
1947
Patrijarh Irinej / Foto: patriot

Pošto se više ne govori o tzv. „unutrašnjem dijalogu“ to je i Patrijarg izjavio da neće biti Sabora SPC o Kosovu, što bi značilo da SPC ostavlja Vućića da se sam, kao „lav bori za Kosovo“, pa da mu ne kvare borbu, tj, da mu ne oduzimaju slavu. Ništa tu nije jasno, kao i toliko toga do sada, a tako će ostati i u buduće.

Doduše, zna se samo ko je jedini vladar Srbije, što je izgleda narodu dovoljno, što je, prema nekakvim istraživanjima, i potvrđeno, jer njemu kažu, veruje 49% naroda, više nego vojsci (33%), SPC (31%) i policiji (17%), dok strankama manje od 5 % !!!, pa se onda treba pitati, čemu 117 stranaka?!

Ali, o time nije bilo reči.

Interesantno, pre 160 godina, na Svetoandrejskoj skuptini u Beogradu, 1858, bilo je reči o tome da se imena kao što su Vuk, Vukašin i Vučić, izbrišu iz spiska srpskih imena za svagda, što je valjda i razlog što je vladaru poznavanje srpske istorije, slaba strana.

Eto, na primer, na ovogodišnjem skupu svetskih lidera u Davosu, kako je javljeno, „objasnio je zbog čega KiM-u, ne daje oružje“. Jer, „Srpskom narodu je dosta ratovanja , treba nam period mira i stabilnosti“.

Nije rekao koliko bi taj „period“ trajao, ali iz istorije se zna, da taj i takav „period“ nikad nije ni postojao. Albanci su neprestano kidisali na nas, na naš kosovskometohijski živalj i njegovu imovinu, što im je , kako je pisao konzul Milan Rakić, iz Prištine: „ta davnašnja navika, koju smatraju da treba neprekidno da upražnjavaju“, utoliko pre što su znali da je naš tamošnji narod – nenaoružan.

Ko iole zna našu istoriju, čuo je i za Nikolu Pašića, koji nije hteo da naoružava naš narod, bojeći se da će ovaj, naoružan, izazvati bunu, što bi Srbiju, čiji je on predsednik vlade, dovelo u nezgodan položaj, jer velike sile hoće mir i da se održi status kvo.

Da Vas podsetimo:  Senka Dositeja nad Sorabima, ili – o prosvetiteljsvu i jajarenju

Ima o tome hiljadama dokaza, čak i takvih, da je naš živalj, u nemogućnosti da se odbrani od Šiptarskih zločinaca, tražio od ruskih konzula da im omogući da se čoporativno presele u prostranu Rusiju!

Javljeno je da je sadašnji vladar, pre nekoliko dana, boraveći na Kosovu, molio Srbe da se ne iseljavaju, da ostanu tu gde su rođeni i gde su do sad živeli.

„Šta više, oni moraju da prežive, a žive u veoma teškom uslovima, i to na svojim ognjištima, zatim da poboljšaju svoj životni standard, i treće, da stvore budućnost, za sebe i svoju decu. Dosta je svih ratovanja, a to moram da priznam, ne čujemo sa druge strane, ali znam da je Srbima, srpskom narodu, dosta ratovanja“.

Očigledno, taj gospodin, neće da prizna samom sebi, da Srbi nisu ratovali, već su se vazda branili od Šiptara, što će i u buduće morati, sve dok se ne isele sa svojih ognjišta, ako žele da prežive.

Konačno, šta znači njegovo priznanje, da se to o „prestanku ratovanja“ ne čuje sa „druge strane“, dakle Albanske.

I šta onda?

Dva dana pre no što je izvršeno ubistvo Olivera Ivanovića, vladar se hvalio da „poslednjih pet godina – od kako je on na vlasti – nije bilo ni jedno etnički motivisano ubistvo Srbina na KiM!“

Nije etnički motivisno ubistvo, nije ni političko, već – terorističko!

U čemu je razlika?

Tek, Olivera Ivanović više nema, i ne može se kompenzirati ni sahrana u Aleji velikana, u Beogradu!

Ipak, zabeležimo da je primećeno, da sem Marka Đurića, (onog koji je u vreme izbora, najoštrije osuđivao Ivanovića što je protiv tzv. Srpske liste!) nije bilo ni jednog prisutnog lica iz SNS! Ne samo zvaničnog.

Da Vas podsetimo:  MATICA SRPSKA I „POLITIKA“ ISPRAĆAJU ĆIRILICU NA VEČNI POČINAK

Svakako, s razlogom.

Jedan komentator na vladareve izjave, se pita „Jel on lud, il hoće nas da napravi ludim“?

Svejedno je.

I isto je.

Jer, ako na izbore redovno izlazi samo polovina naroda, i da od te polovine polovina glasa za SNS odn. za AV, ne može se onda, sa jednom četvrtinom naroda raspolagati kao sa celinom, a to se upravo radi, ne izbegavajući i najpogrdnije stvari, počev od obećanja lukrativnih mesta u vlasti i administraciji, ili, pak, prehrabrenim poklonima, kupovati njihovi glasovi, da bi se potom hvalisali – kako je njihova pobeda čista kao suza!

Šta će se u tom pogledu i u tom smeru dešavati u Beogradu do martovskih izbora, za vreme tzv. predizborne kampanje, koju, inače, vladar neprekidno vodi, to se čak i ne može zamisliti, ali već je počelo idenje aktivista od vrata do vrata, ne samo sa pitanjem za koga će da glasaju, već se traži i da to pismeno potvrde!

To ne samo da je ružno, već i gadno, nedostojno i pokvareno, ispod svakog morala.

Tu skoro, kod lokalnih izbora u nekim opštinama, u Mionici je došlo do koalicije Dačića, Palme i Šešelja, s napomenom da će u zavisnosti od rezultata izbora, ta trojna koalicija imati i šire ambicije, pa čak i u beogradskim izborima.

Došlo je, međutim, do javnog skandalizovanja: Dačić koji je do sada bio šampion u biranju stranaka sa kojima će obezbediti svoje učešće u vlasti, izvadio se time što je našao neki modus kojim je AV priklonio sebi, tj. SPS-u, i oni su, čak, potpisali i neki sporazum o trajnoj saradnji i u budućnosti, i tako ostadoše kratkih rukava Palma i Šešelj.

A koliko će tih „kratkih rukava“ još biti do samih izbora! Najavljeni su već jedni, zbog koalicije DJB i Dveri, jer se navodno Politički savet Dveri usprotivio saradnji sa DJB i neki čak zapretili ostavkama, ali se sve smirilo, bar tako tvrdi šef Dveri.

Da Vas podsetimo:  MAKAR 50 RAZLOGA ZAŠTO JE DETINjSTVO NEKADA BILO SREĆNIJE

Čime li ih je uspeo da ubedi da se umire, ako je to tačno, sam Bog zna. Tek dostojanstvo će i dalje biti na dnevnom redu.

Juče je pisalo na nekim naslovnim stranama, da je ceo državni vrh na putu, po belom svetu, što nije prvi put, pa se treba zapitati koliko je to brojna leteća armada srpskog političkog vrha, kad mogu jednovremeno da lete po sve strane po svetu. A da ne govorimo o troškovima tih putovanja, koja se ne završavaju na političkom vrhu, već i ostalim članovima delegacija, koje nisu zanemarljiva.

Uopšte, Srbija je, sudeći po državnim troškovima, daleko od toga da je siromašna zemlja, koliko to izgleda po prosečnim platama zaposlenih, te nije čudo što je, kako je javljeno, premijerka zatražila vilu na Dedinju, od hiljadu kvadrata, u koju bi se uselila sa svojom partnerkom.

Mi u tu vest ne verujemo, ali bio je red da se to demantuje, ako nije istina, jer sa ovim izbegavanjem bilo kakvih komentara, ne čini se dobro ni državi, ni onima o kojima je reč.

Slobodan Turlakov

novinar.de

11 KOMENTARA

 1. Има нас који нисмо ослепели драги Срђане на зло, али ако вам је лакше да тако живите и још га адвокатишете нека вам буде.
  Иначе екуменизам је само друго име за потчињавање Ватикану. Узгред – Православље је једино изворно учење директно потекло из раног Хришћанства које није мењало ‘веру за вечеру’ а то што нам иде овако само показује да ништа не схватате – питајте се само зашто је ранохришћанским мученицима “ишло овако“ па настрадаше не одрекавши се своје вере као ви.
  Е Срђане заблудели сте и залутали и тамо и овде.

  Узгред у нечему је и Иринеј у праву, све је од Бога па и Вучић али сваком са иоле части изгледа више као божија казна него награда.

  • Vi i ja zaista nemamo o cemu da razgovaramo. Vasa samozaljubljenost i arogancija nemaju nista zajednickog sa hriscanstvom. Bez ljubavi nema Hrista, samo besmisleno tandrljanje o Vatikanu. Covece Boziji, pa ekumenizam je poceo od umerenih protestanata, koji vole Vatikan jos manje od vas. Ali kada su cinjenice nesto znacile Srbima, samo u udri u gusle i mitologiju. Cim pomenes Vatikan, svi se izbezume, kao da je Vatikan sto je nekad bio. Zapadna Evropa, Juzna Amerika, bastioni katolicanstva, gube vernike, koji odlaze evangelicima. Jedini vatreni katolici su Istocni Evropljani, zadrti i histericni kao sto smo mi. A ja sam krsten kao beba davne 1960. godine, majka me je naucila da se prekrstim pre spavanja, a baka bogomoljka iz ravnog Srema, sacuvalu iskru pravoslavlja, kada se to cinilo nemoguce. Nisam ja izdao pravoslavlje, vec takvi kao vi. Dedovi se krstili zajedno sa unucima i sada uce nas koji smo uvek bili pravoslavni kako da verujemo. E pa nece moci, prijatelju. Da se uci mora nesto i da se zna. A etikete i vredjanje mene ne dodiruju, navikao sam na to u vreme komunista ( ovih sto su sada Ultra-pravoslavni).

  • Није он слеп. Његова мантра је врло јасна: Срби су проклет народ, и за све своје невоље су сами криви. То што говори лоше о непредњацима је само доследно, јер такав народ не заслужује, и не може имати боље. Дакле, иде на руку – или под реп? – и Америма, и Вучићу, па заслужује дупли сенвич. Да ли је несрб србомрзац, или српски бот, није ни битно. Битно је да су му обе руке у ботовском послу, до лаката…

 2. Hm,hmm…bokca nema,ali ga spominju da imaju iza koga da se kriju „‘nisam ja keve mi bog je tako hteo“.. pa mi Irinej i Vucic, dodju kao bozja kolateralna steta…pa, nekazu i za komuniste “ bog je tako hteo“..a,nazivati ljude maloumnicima, je osobina,kolateralnacsteta debelog creva !

 3. I Patrijarha i Vucica je dao (postavio) Vasington! Americki okupator! Svi tkz. „srbski“, predsednici od 2000-te god. su americki agenti ili vazali. Kao sto nam istorija pokazuje, uvek su okupatori u svojim kolonijama postavljali na vlast papete, marionete preko kojih su oni vladli. Za izbor Patrijarha, americka vlada je odobrila taj izbor a bili su u uzem krugu i drugi. Polovina vladika u Patrijarsili su ekumenisti. Okupator je razbio drzavu i razbio je i srbsku crkvu. Ne znam da li nam dragi Bog moze pomoci!

  • baš gledam kako se po svaku cenu borite da usmerite one koji ne poznaju poredak,da su kao amerikanci postavili sve ovo.pa nije,ma kakvo ja imao mišljenje o onima koji vladaju amerikom.ali da pođemo od pretpostavke da jesu.znači amerika je izglasala titov komunistički zakon kojim je skupština njine sfrj donela odluku da se zakonski proglasi kosovo i metohija odvojenom od srbije,sa pravima kao i republika.da su amerikanci 1945 godine poubijali kao neke narodne neprijatelje više od pedeset hiljada srba,da su isti oduzeli srbima zemlju u vlasništvo države a to danas otkupili,za džabe.da su američki direktori a ne komunistički ojadili srpske fabrike ,a potom ih njini kupili za džabe.zar su amerikanci silne srbe,sudije novinare,decu u kafeu panda na kosovu.e nije,nego vi komunisti koji imate zadatak da zamaskirate istinu i da svugde pišete o mržnji celog sveta protiv nas srba,za šta se vi odgovorni,sa svojim zlodelima,postavljajući na vlast uvek neke klimoglavce inače vašu decu i unuke,isto onakve skojevce koji su 1945 da bi se dokazivali kao maloumni vršili mnoge zločine.jer naj lakše je na razne zločine navesti maloumne.sa vama nikada nisu bili pošteni,već samo oni koji su bili spremni kako reče vaš tito,da za partiju budu spremni da ubiju i oca i majku.takvi su samo mogli da napreduju u tuitovoj hijerarhiji.sve ostalo su laži .

  • Svi vi zestoki anti-Zapadnjaci nikako da se preselite u majku Rusiju, gde tece med i mleko. Od careva, preko Lenjina i Staljina pa do Putina uvek ista prica. Kult licnosti, ni zrna demokratije, korupcija na sve strane. Samo ovog puta, za probu, Crkva nije proganjana vec aminuje svu tu bruku predvodjena patrijarhom koji voli Rolex satove. I jos nesto od coveka koji zivi u Americi vec skoro 3 decenije. Mi njima apsolutno nista ne znacimo. Nije ih briga ko je patrijarh, a ko predsednik. Suvise smo sitni da se sa nama bakcu. A ekumenizam i nije ruzna rec Angela. Zar zaista onako po talibanski mislite da samo mi pravoslavni posedujemo tapiju na Bozju istinu? Kakav je to kompleks nize vrednosti! Kada smo tako pravedni sto nam ovako ide?

  • Ангела, можда то и јесте благослов. Владан Десница је, мислим, писао да цвет створи лепоту из свог блата; тако и ми, имамо прилику да се још једном докажемо, и као феникс полетимо из пепела. Што рече Хенри Форд, кад ти изгледа да је све против тебе, сети се да авион полеће против отпора ваздуха, не без њега…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime