„Patriotizam trajao ravno deset dana“: Novi poslanici iz Srpske liste došli u skupštinu i položili zakletvu

0
60

Novi poslanici u kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste bez najave su došli i položili zakletvu.

Foto: KoSSev

U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK, odnosno bivšeg poslanika Slavko Simića zamenjuje Milan Kostić iz Srpske liste, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL, javlja N1.

Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević, zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative Sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu srpski poslanici su napustili skupštinu, a potom se u sali pojavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Prethodni poslanici Srpske liste u kosovskoj Skupštini 7. novembra su ovoj instituciji vratili svoje mandate, kao deo odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz kosovskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu.

„Danas je u skupštini u Prištini devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama i odmah napustilo sednicu skupštine“, poručila je Srpska lista neposredno nakon polaganja zakletve deset novih srpskih poslanika u kosovskoj skupštini.

Odluku o polaganju zakletve nazvali su „strateškom“, te poručili da je njome direktno sprečeno da se „ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba“, prenosi KoSSev.

„Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmene Ustava koje bi vodila ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od SPC, ukidanje srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd.“, navodi Srpska lista.

Povodom položene zakletve devet kandidata SL u kosovskoj skupštini na Tviteru se oglasila i srpska političarka sa Kosova i univerzitetski profesor Rada Trajković i kratkom objavom pitala predsednika Srbije Aleksandra Vučića – „Objasnite ovaj nagli zaokret“.

Prema njenim rečima razlog ulaska devet predstavnika Srpske liste u kosovsku skupštinu jeste da bi „sprečili“ njen ulazak u istu i da bi, kako je navela, onemogućili da srpska zajednica na Kosovu dobije prave političke predstavnike.

Srpska lista dalje je poručila da ova odluka neće zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na Severu kojim se, kako navode „gase sve institucije na toj teritoriji“, a kao odgovor na kršenje briselskog sporazuma, „maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava.“

Da Vas podsetimo:  Počelo ponovno brojanje glasova za predsednika RS; Dodik: Cilj je destabilizacija Srpske

Naglasili su i da im je cilj da se zaštiti srpski narod, mir i sigurnost, ali sa druge strane i da „ne dozvole Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima“.

U toku je nova kriza sa tablicama na Kosovu, a nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Severu, uključujući skupštinu.

Međutim, deset novih poslanika iz redova Srpske liste i GI SPO položili su danas zakletve i na taj način zamenili one koji su dali ostavke.

Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izjavila je da polaganje zakletve i ponovni povratak poslanika Srpske liste u Skupštinu Kosova govori da je njihov „patriotizam trajao ravno deset dana“.

Sanda Rašković Ivić

„To je izrugivanje svima koji su čista srca i s dubokim uverenjem izašli iz institucija samoproglašenog Kosova. Narugali su se sudijama, tužiocima, policajcima, carinicima, administrativnim radnicima i celom srpskom narodu koji im je dao podršku. Ovo je očigledna prevara i velika, sramotna predstava“, rekla je Sanda Rašković Ivić.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime