Pavkovic iz zatvora u Finskoj pisao saborcima iz 1999. godine

3
911

Poruka pripadnicima Treće armije VJ: „Svedoci ste mi pred Bogom da nisam zločinac. Vučić prvi progovorio o NATO bombardovanju. Kada ste jedinstveni, onda ste nepobedivi.“

„Borba Treće armije Vojske Jugoslavije za odbranu slobode i dostojanstva 1999. godine obeležila je epohu i naišla na divljenje celokupnog miroljubivog sveta. Bio je to veliki doprinos svetskoj borbi protiv hegemonizma, jer je ulivala nadu i veru da je moguć pravedniji svet. Vi ste, dragi moji heroji, ušli u legendu po kojoj će vas spominjati i pamtiti pokolenja.“

Ove reči je nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije general-pukovnik Nebojša Pavković, povodom dve decenije od bombardovanja, sa izdržavanja kazne u Finskoj uputio oficirima, podoficirima i vojnicima s kojima je prošao ratna iskušenja tokom NATO agresije 1999. godine. U otvorenom pismu svojim saborcima, a koje je dostavio „Novostima“, general im poručuje da su bili pripadnici „Treće, legendarne i neponovljive armije“, koja je hrabro stala na branik odbrane Srbije.

General Pavković obraćanje svojim ratnim drugovima započinje rečima: „Dragi moji saborci, pripadnici Treće armije, heroji!“, i kaže:

„Pozdravljam vas iz daleke Finske i želim da vam još jednom, posle 20 godina, odam priznanje za heroizam i patriotizam koji ste iskazali i za časno izvršavanje postavljenih zadatka u odbrani otadžbine. Takvim odnosom, i po cenu života, sprečili ste ulazak agresora na jug Srbije i odbranili našu svetinju, naš Kosmet. Ali ne samo to — zahvaljujući vama, Treća armija je preživela napad i pokušaj uništenja od strane najjače vojne armade na svetu, a što nije uspelo nijednoj armiji koja se sukobila sa njom.

Predvođeni legendarnim komandantima brigada i komandirima koji su vas vodili iz pobede u pobedu tokom izvođenja protivterorističke operacije na Kosmetu 1998. godine, zaustavili ste na hiljade pomahnitalih terorista i sprečili masovnu oružanu pobunu.

Da Vas podsetimo:  Krle u doba korone

U 1999. godini, u poznatim uslovima ugrožavanja bezbednosti SRJ, branili ste zemlju na pravcu glavnog udara 19 najrazvijenijih zemalja sveta. Mi nismo imali izbora. Stali smo na branik zemlje i hrabro se suprotstavili nepobedivoj sili koja nije poštovala ni pravo, a ni Božije zakone.

Nalazim se na izdržavanju kazne zatvora, jer, kako su mi rekli, nisam uspeo da dokažem da pripadnici Treće armije nisu činili zločine. Uveravam vas da sam učinio sve da to dokažem.

Međutim, prema njihovim kriterijumima, ja sam kao najodgovorniji komandant zaslužio da budem osuđen. Primio sam presudu dostojanstveno, duboko ubeđen da ste vi, kojima sam imao čast da komandujem, časno i odgovorno izvršavali naređenja, i da niste ukaljali ugled srpskog vojnika. Za mene ste vi časni srpski vojnici dostojni svojih predaka, heroji i najbolji sinovi naše Srbije! Ali vi ste mi i svedoci pred Bogom da nikada i nikome nisam naredio niti odobravao činjenje krivičnih dela i zločina, već da sam, naprotiv, bio najstroži u sankcionisanju i preduzimanju mera protiv istih.

Kao vaš ratni komandant želim da vas ponovo zamolim da ostanete jedinstveni i čvrsti, da ne nasedate na provokacije raznih politikanata i manipulatora. Ne dozvolite da vas posvađaju i podele bitange iz poslednjih redova. Sada su na čelu države i Vojske ljudi koji cene naše žrtvovanje i naše poginule drugove. Cene junake koji su ginuli uz poklič: ’Za ovu zemlju vredi umreti‘, kao naš heroj Tibor Cerna. Cene nas i slušaju ono što imamo da kažemo o našoj herojskoj odbrani, za razliku od onih koji su nas više od decenije proganjali, klevetali, hapsili i slali u kazamate.

Ne nasedajte na obećanja i prazne priče onih koji su srozali našu Vojsku, ponizili i rasterali ratne kadrove. Onih koji su uništavali borbenu tehniku, tenkovima gazili oružje i pretapali ga u železari. Onih koji su vas se stideli i odrekli.

Da Vas podsetimo:  Kampanja direktno iz bolnice: Doktorka KBC "Zvezdara" poziva na glasanje za SNS

Zbog toga vas molim da zajedno damo doprinos i da svojim jedinstvom pomognemo svima onima koji ulažu iskrene napore da Vojska bude ono što je bila, i još jača i sposobnija, da bude čuvar mira i stabilnosti naše Srbije, ali i faktor odvraćanja onih koji bi opet da nam gaze dostojanstvo, otimaju teritoriju i slobodu. Budite ponosni i držite se zajedno kao nekada! I zapamtite, samo kada ste jedinstveni onda ste i nepobedivi!“

Izvor: rs.sputniknews.com

3 KOMENTARA

 1. Поздрав за @Srbo!
  Поздрав Редакцији која не објављује моје коментаре, да се не замери НАТО-љупцима!

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=92&v=pw0Ihwn5zr8

  Pored velikog čoveka Marinosa Ricudisa, ne treba zaboraviti ni mornara
  Nikosa Gardikisa (Νίκος Γαρδίκης) koji je takođe odbio da učestvuje u surovoj
  NATO odmazdi. Nikos je ministru odbrane Grčke poslao pismo, koje ne prenosim
  u celosti. Između ostalog, napisao je i sledeće: “ Uloga grčke mornarice na
  Jadranu gde sam upućen kao član posade fregate Temistokle ne služi interesima
  moje zemlje Grčke i grčke mornarice kojima sam se zakleo na vernost pre
  stupanja u službu. Zato sam i odbio poslušnost. Ja ne prihvatam dve zastave.
  NATO zastava mi ne odgovara, kao i nijednom grčkom mladiću. Ja imam svoju
  zastavu. Ja imam kompas.“

  Драган Славнић

 2. Samo nas nemojte braniti vi titovi generali,DOSTA STE NAS BRANILI,GDE STE VI RATOVALI,TU SRBA VIŠE NEMA.Toliko o tebi i ostalim titovcima,a znamo mi tebe iz onih dana,kada siprikazivan kako ti svojom tobožnjom vbeštinom pobadaš nož u drva,A ZA TO VREME SE ZA TEBE PRAVILA VILA OD 2 MILIONA MARAKA.ZNAČI,VI STE RATOVALI ZA PARE,PA ONDA DOSTA O VAMA.Ako opet nastavite,neće nas imati za pod jednu šljivu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime