Hemikalije povezane sa rakom dojke dospeju u našu hranu iz ambalaže, prema istraživanju dr Sandžeja Gupte, američkog neurohirurga i medicinskog savetnika CNN-a. Njegova veb lokacija, edition.cnn.com, bila je posvećena ovoj temi.
Nova studija izveštava da se skoro 200 hemikalija povezanih sa rakom dojke koristi u ambalaži za hranu i plastičnim posuđem, a desetine ovih kancerogena mogu da migriraju u ljudsko telo.
Oni su dokazali ove tvrdnje„Postoje jaki dokazi da se 76 poznatih ili potencijalnih kancerogenih materija za dojke iz materijala za kontakt s hranom može naći kod ljudi“, rekla je koautorka studije Džejn Muncke, izvršni direktor i glavni naučnik Foruma za pakovanje hrane, neprofitne fondacije sa sjedištem u Cirihu , koji se fokusira na naučnu komunikaciju i istraživanje.
Toksične hemikalije koje se koriste u pripremi hrane prodiru u ljudsko telo, pokazalo je istraživanje„Uklanjanje ovih poznatih ili sumnjivih kancerogena iz naše hrane je ogromna prilika za prevenciju raka“, rekla je Muncke.
Od nedavno identifikovanih hemikalija u ambalaži hrane, do 40 su klasifikovane kao opasne od strane regulatornih agencija širom sveta, prema studiji.
„Mnoge od ovih hemikalija su već klasifikovane kao opasne po ljudsko zdravlje, ali se i dalje mogu koristiti u materijalima koji su u kontaktu sa hranom, omogućavajući im da migriraju u hranu koju jedemo“, rekla je Dženi Kej, istraživač sa instituta Silent Spring organizacija fokusirana na veze između hemikalija, zdravlja žena i raka dojke. Ona nije bila uključena u studiju.
PFAS, ftalati i druge hemikalije koje izazivaju zabrinutost se koriste da bi plastika postala mekana i fleksibilna i za proizvodnju posuda za hranu otporne na masnoću.
Stope ranog raka dojke kod žena mlađih od 50 godina su u porastu, a stručnjaci kažu da se trend ne može objasniti samo genetikom
Incidenca raka debelog creva takođe raste među mlađim ljudima, rekao je dr Len Lihtenfeld, bivši zamenik glavnog medicinskog službenika Američkog društva za rak, koji nije bio uključen u studiju.
„Da li je to gojaznost? Da li je alkohol? Da li je to nedostatak fizičke aktivnosti? Da li je ekološki? Postoji mnogo razloga“, rekao je Lihtenfeld, „i biće potrebno mnogo vremena da se to ispravi.
Mogućnost raka dojke
Silent Spring je 2007. godine objavio listu od 216 hemikalija koje mogu izazvati tumore dojke kod glodara, za koje stručnjaci kažu da je ključna metoda za određivanje toksičnosti.
Ažuriranje ove liste iz januara 2024. već je otkrilo 921 potencijalno kancerogenu hemikaliju, uključujući 642 koje mogu stimulisati proizvodnju estrogena ili progesterona, još jednog poznatog faktora rizika za rak dojke.
Sada se preporučuje da se mamografija počne sa 40 godina. Treba li je raditi?
„Činjenica da je toliko potencijalnih kancerogena za dojke prisutno u ambalaži hrane i da može da migrira u našu hranu samo je jedan primer koliko smo hemikalija nesvesno izloženi svakog dana“, rekla je Kej, koji je koautor ažurirane studije objavljene 2024. u Zdravlje životne sredine. Perspectives.
„Mnogi kancerogeni mlečni proizvodi su takođe hormonski disruptori, a mnoge hemikalije na našoj listi takođe mogu oštetiti DNK“, rekla je ona. „Ali od potrošača ne bi trebalo zahtevati da pregledaju svu naučnu literaturu o tome koje hemikalije treba izbegavati. Na regulatorima bi trebalo da bude da prepoznaju opasnost i preduzmu mere.“
Karcinogeni u plastici, papiru i kartonu
Nova studija, objavljena u časopisu Frontiers in Toxicology, uporedila je bazu podataka Silent Springs o poznatim karcinogenima raka dojke sa bazom podataka o hemikalijama u kontaktu sa hranom ili FCChumon.
Napravljen od strane Foruma za pakovanje hrane, FCChumon je lista hemikalija u kontaktu sa hranom koje su otkrivene u majčinom mleku, krvi, urinu i tkivima.
„Nova studija je uzela našu listu potencijalnih kancerogena za dojke i uporedila je sa njihovom listom hemikalija pronađenih u materijalima za kontakt sa hranom kako bi se videlo koji od potencijalnih kancerogena za dojke bi mogao da završi u ljudskoj ishrani“, rekao je Kej. „To je sjajan način da se hemikalije daju prioritetu za regulatornu akciju.“
Toksične ‘zauvek hemikalije’ pronađene u pesticidima koji se koriste za hranu, kuće i kućne ljubimce, otkriva studija
O čemu se tačno radi?
Studija je otkrila hemikalije kao što je benzen, poznati kancerogen povezan sa rakom dojke kod životinja i ljudi; 4,4′-metilenbis-(2-hloroanilin), verovatni kancerogen povezan sa rakom mokraćne bešike; 2,4-toluendiamin, za koji je utvrđeno da izaziva rak dojke i druge vrste raka kod životinja; i 3,3′-dimetilbenzidin i o-toluidin, koji su boje koje se koriste za bojenje plastike i papira.
„Boje se mogu koristiti u plastici, papiru, kartonu i slično, a mogu imati prilično toksična svojstva“, rekao je Kej. „Ali plastika nije jedini krivac.
U stvari, dok je studija otkrila da većina izloženosti kancerogenima dolazi od plastike koja se koristi u ambalaži za hranu, čak 89 sumnjivih karcinogena iznenađujuće je pronađeno u papirnoj i kartonskoj ambalaži.
„Papir sadrži aditive kao što su emulgatori i lepkovi, na primer ako su papiri zalepljeni zajedno ili ako postoji plastični sloj zalepljen na papir“, rekao je Muncke.
PFAS, ftalati i druge hemikalije koje izazivaju zabrinutost se koriste za pravljenje meke i savitljive plastike i za pravljenje posuda za hranu otporne na masnoću.
O takozvanim „večnim“ hemikalijama PFAS
PFAS, koji se često nazivaju „zauvek hemikalije“ jer se ne razlažu u životnoj sredini, koriste se u ambalaži za hranu kako bi sprečili da masnoća i voda prodre kroz ambalažu za hranu i čaše za piće. PFAS se takođe može naći u mastilu koje se koristi za štampanje uputstava na ambalaži hrane.
Hemikalije iz porodice PFAS su povezane sa visokim holesterolom, rakom i raznim hroničnim bolestima, kao i ograničenim odgovorom antitela na vakcine kod odraslih i dece , navodi se u izveštaju Nacionalne akademije nauka, inženjerstva i medicine.
Ftalati su povezani sa gojaznošću u detinjstvu, astmom, kardiovaskularnim problemima, rakom i preranom smrću kod ljudi od 55 do 64 godine.
Bisfenol A, ili BPA, je endokrini disruptor koji je povezan sa abnormalnostima fetusa, malom porođajnom težinom i poremećajima mozga i ponašanja kod novorođenčadi i dece. Kod odraslih, ova hemikalija je povezana sa razvojem dijabetesa, srčanih bolesti, erektilne disfunkcije, raka i 49% većim rizikom od prerane smrti u roku od 10 godina.
Mere za smanjenje izloženosti
Iako je na regulatornim agencijama da izvrše velike promene kako bi zaštitile snabdevanje hranom, prema Silent Springu, potrošači mogu preduzeti korake da smanje rizik od toksičnih hemikalija i kancerogena.
Na primer, izbegavajte sagorevanje ili ugljenisanje hrane jer mišići iz govedine, svinjetine, ribe ili živine proizvode hemikalije koje oštećuju DNK kada se peku na žaru na visokim temperaturama ili na otvorenoj vatri.
Takođe pratite ove savete
Prema Silent Spring-u, izaberite manje, mlađe morske plodove koji će sadržati manje žive i drugih toksina od većih, starijih morskih plodova.
Ako je moguće, birajte organske proizvode, meso i mlečne proizvode umesto konzerviranih – iako teški metali i dalje mogu biti prisutni, organska hrana je izložena manjem broju štetnih materija.
Bacite plastične kutije. Umesto toga, svu hranu čuvajte i pecite u mikrotalasnoj u staklenim, a ne u plastičnim posudama , izbegavajte korišćenje tiganja sa neprijanjajućim slojem i zamenite plastične boce i aparate za kafu staklom ili nerđajućim čelikom.
NultaTačka