Pažnja: Maske na lice, Niš u dimu!

3
1007

Još na pretprošloj sednici Skupštine Grada Niša komentarisao sam informaciju da je pored Valjeva, Niš najzagađeniji grad ugljen – dioksidom i ugljen – monoksidom u Srbiji i da je to otprilike tri ili četiri puta više nego u Pekingu koji ima znatno veći broj stanovnika nego ova dva grada. Situacija se u međuvremenu pogoršala tako da je sada Niš ubedljivo na prvom mestu po zagađenosti vazduha. Alarmantno je do te mere da ujutru možete videti Nišlije kako šetaju sa maskama na licu“, kaže Branislav Jovanović, odbornik koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

On kaže da je još odavno kostatovao da se ništa ne radi po pitanju toplifikacije grada, jer se iz Programa izgradnje jasno vidi da se ne predviđa izgradnja toplovoda u našem gradu, tako je bilo i 2017.godine, a evo, kako tvrdi, ni danas nije bolje.

Još pre dve godine sam kazao da situaciju u našem gradu otežavaju i kotlarnice na mazut. Ništa se nije uradilo od strane rukovodstva Grada da se kotlarnice priključe na gas, a ima ih četiri ili pet u Nišu. Činjenica je da niko više ne želi da se priključi na toplovodnu mrežu, što je na Korisničkom savetu Grada konstatovao i sam direktor Gradske Toplane, iako toplovodi prolaze pored novoizgrađenih zgrada. Mnogi se greju na drva, ugalj i pelet, što dodatno otežava situaciju u našem gradu“, objašnjava on.

On kaže i da je poražavajuće to što se deci i našim sugrađanima ograničava kretanje i ne preporučuje izlazak u jutarnjim i večernjim satima. On dodaje da je svako ko se šetao u večernjim satima ulicama Niša mogao da oseti neprijatno peckanje u očima.

Sramno je da nam se predlaže kretanje gradom sa maskama koje čak i ne pomažu. Čuli smo u medijima od stručne javnosti i da smo, eto, sami izabrali da živimo u Nišu, a ne na Zlatiboru što je dodatno poniženje za naš grad. Gradska vlast sve vreme ćuti o ovom problemu, iako Niš ima Mernu stanicu kod Higijenskog zavoda, a građani prvo saznaju iz beogradskih medija o zagađenosti vazduha u gradu. Šta li se još krije od niške javnosti,“ zaključuje Jovanović.

Da Vas podsetimo:  Motati kablove ili ostati na selu? Da li mladi zaista „beže“ sa SELA?

E. M.
Izvor: gradjanin.rs

 

3 KOMENTARA

  1. A domaci, Nislije neka ,,cesljaju kosu ….,, i nadaju se da ce neko drugi putem bloga ili interneta da im resi i poboljsa vazduh i zivot. Mozda zato sto ce neko vise ceniti i voleti. Najbolje je da Nis prepustimo Siptarima a zainteresovani su i Bugari. Navedeni ce sigurno da ociste vazduh, a primenice hrvatski recept ,,trecinu populacije ce ovako …. a drugu trecinu onako …..

    • Pero sta ti znas o Nisu uopste? Vecina ljudi severno od Beograda nikada nije ni bila u Nisu… prodju pored njega na putu do grcke, i gledali zonu zamfirovu pa zamisljaju neke opancare kako ispijaju pivo po kafanama… Nekada drugi grad u Srbiji, industrijski gigant, a sad prcija, selo sa zgradama… opljackan, ponizen, a mi koji u njemu zivimo, se za isti ne pitamo ama bas nista. Sve poluge moci, vlasti i para idu iz Beograda. Zasto yura, leoni i ostale fabrike u kojima se radi za 200 evra, nisu otvarane oko Beograda ili Novog Sada? Pa zato sto tamo nema nikoga, ko bi radio za te pare! Grad je posta zombilend, grad penzionera, mladi odlaze, skole smanjuju broj ucionica… A kada se za par decenija, skroz opustosi, tad ce siptari americkim dolarima pokupovati pola grada. E tad cete se setiti da je i Nis srce srbije! Seticete se i Sindjelica, i Cele kule i Konstantina, i Sremca, i logora Crveni krst i prvih otpora i gvozdenog puka… A tad ce biti kasno… a i ko nas pa j… kad smo zatucani provincijalci i seljacine, zar ne?!

  2. Uvece je stvarno nepodnosljivo… Ali setili su se genijalci resenja! Hoce da prebace mernu stanicu na kamenicki vis! Za one koji ne znaju, to je kao da zagadjenje vazduha u Beogradu mere na Avali. Moram priznati, da mi tako genijalna ideja, nikad ne bi pala na pamet!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime