Pećka Patrijaršija: Proslava 8 vekova autokefalnosti, politički predstavnici sa KiM nisu prisustvovali

0
1211
Pećka Patrijaršija / Foto: Wikipedia

Monaštvo i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, hor prizrenskih bogoslova, preko hiljadu vernika, sa decom iz sredina južno od Ibra danas su u Pećkoj Patrijaršiji proslavili veliki jubilej – osam vekova autokefalnosti SPC. Ovaj proslavi nije prisustvovao nijedan politički predstavnik Srba na Kosovu i Metohiji.

Srpski arhiepiskopi već drugi dan borave u Pećkoj Patrijaršiji i KiMma.

Današnjom llturgijom u viševekovnom sedištu arhiepiskopa i patrijarha načalstvovao je mitropolit Crnogorsko-primorski i egzarh pećkog trona Amfilohije uz učešće 22 episkopa više igumana i protojereja Eparhije Raško-prizrenske.

U liturgiji je učestvovao i hor bogoslova Prizrenske bogoslovije, monahinje Pećke Patrijaršije na čelu sa igumanijom mati Haritinom.

Kako navode iz Eparhije Raško-prizrenske „svojom posetom i liturgijskim slavljem u Pećkoj Patrijaršiji, Episkopi SPC potvrdili su još jednom jedinstvo u sledovanju putu Sv. Save i njegovih naslednika za koje je Kosovo i Metohija uvek bilo i ostalo srce srpskog pravoslavnog i svetosavskog identiteta“.

Sveti Arhijerejski Sabor na poslednja tri redovna zasedanja jednoglasno je istakao da je za „SPC neprihvatljiva svaka vrsta podele ili priznanja Kosova i Metohije“.

Današnjoj istorijskoj proslavi u Pećkoj Patrijaršiji nije prisustvovao niko od srpskih političkih predstavnika sa Kosova i Metohije.

Tokom boravka arhijereja, episkop Atanasije i mitropolit Amfilohije su u razgovoru sa novinarima saopštili i da je većina srpskih episkopa bila protiv toga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli Orden Svetog Save.

A u centru Sava u Beogradu, u toku je svečana akademija upravo povodom obelećavanja 800 godina trajanja SPC, na kojoj se očekuje i uručivanje najvišeg odlikovanja srpske crkve predsedniku, i to prvog reda, ali i njegovom sekretaru – Nikoli Selakoviću – drugog.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime