Pekar, lekar, apotekar: Ovo su hit zanimanja srpskih političara, dok nisu postali slavni!

0
1561

Postati političar ili direktor javnog preduzeća u Srbiji, sigurno je najunosnije zanimanje u našoj zemlji. U trci za fotelje sve su češće zato i pripadnici profesija koje bi malo ko spojio sa političkom delatnošću: glumci, sportisti, novinari, pevači… Razlog su svakako izuzetno visoka primanja.

Oni, koji već godinama, a pojedini i decenijama rade sve da „donesu prosperitet“ ovoj napaćenoj zemlji, zarađuju od nekoliko hiljada, do nekoliko desetina hiljada evra mesečno, ne računajući njihove „prinadležnosti“. U zemlji, u kojoj je, barem na papiru prosek plate oko 400 evra, biti političar je ravno ostvarenju sna.

Zato vas i podsećamo na neka od ranijih zanimanja političara koji u 2016. godini „vedre i oblače“ Srbijom. Bilo oni u poziciji, ili opoziciji, imaju dosta zajedničkih karakteristika.

Tomislav Nikolić – Javno komunalno preduzeće „Gradska groblja“ Kragujevac

2

foto: Beta / Milan Obradović

Predsednik Srbije je Tehničku školu, građevinski smer, završio je u Kragujevcu. Zaposlio se 1971. u Građevinskom preduzeću „Žegrap“ gde je radio do 1978. kada prelazi u firmu „22. decembar“. Bio je i tehnički direktor Komunalnog preduzeća u Kragujevcu. Studirao je na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, ali je studije prekinuo i zaposlio se. Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Igor Bečić – kondukter u autobusima „Bačkatrans“

3

foto: Fonet / Nemanja Pančić

Funkciju narodnog poslanika obavlja od 1997 do danas. Radno iskustvo je sticao u preduzeću „Bačkatrans“ u Vrbasu, na poziciji linijski kontrolor i kondukter (1989-1990). Od 1990 do 1992. godine bio je u službi u Jugoslovenskoj vojnoj armiji. U JP „Vrbas“ obavljao je funkcije komercijaliste (1992-1993), šefa saobraćaja (1994-1996) i komercijalnog direktora (1996-2012). Bio je član Nadzornog odbora „Informatika“ a.d Beograd, gde je podneo ostavku 2014. godine.

Zaposlen je u „Srbijagasu“ kao savetnik generalnog direktora.

Da Vas podsetimo:  Trećina austrijskih firmi smatra se stanje privrede u Srbiji pogoršalo, pet odsto da je poboljšano

Od 1997. godine bio je na funkciji narodnog poslanika, a 2014. izabran je za njenog potpredsednika. Mandat mu je dodeljen i nakon izbora 2016. godine.

Dragan Šutanovac – konobar u Londonu i izbacivač u diskoteci u Beogradu

4

foto: Marina Lopičić / Shutterstock

U zvaničnoj biografiji Dragana Šutanovca stoji da je u završio osnovnu školu i Šestu beogradsku gimnaziju u Beogradu, a da je diplomirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, odsek hidroenergetike. Specijalizovao se je u oblasti bezbednosti. Završio je specijalne kurseve u Sjedinjenim Američkim Državama, a ima i diplomu američko-nemačkog Maršal centra za bezbednosne studije u Garmiš-Partenkirhenu, a od 2000. godine obavlja niz veoma ozbiljnih državnih funkcija.

U intervjuima koje je davao u prošlosti, isticao je da je kao mladić radio u jednom restoranu u Londonu, kako bi zaradio džeparac, a njegovi politički protivnici mu neretko preko društvenih mreža „prebacuju“ da je radio i kao izbacivač u jednoj poznatoj prestoničkoj diskoteci, i da se ubrzo nakon toga enormno obogatio.

Bratislav Gašić – uvoznik kafe

5

Završio je osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ekonomski fakultet je završio u Nišu. Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

– To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.

Više od 20 godina vodi privatno preduzeće ”Santos”, u čijem sastavu funkcioniše Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe. Pored toga bavi se i prometom derivata i vlasnik je dve velike benzinske pumpe. Bio je suvlasnik „Grand kafe“, jednog od najvećih srpskih proizvodnih brendova.

Da Vas podsetimo:  Gde god nadješ zgodno mesto -radnu grupu posadi

Nenad Čanak – flautista

6

Nenad Čanak je rođen 02.11.1959. godine u Pančevu. Završio je Srednju muzičku školu u Novom Sadu, a kasnije diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Od 1982. do 1985. godine je radio kao profesionalni muzičar (flautista), a potom u Naftagasu do 1990. godine. 1990. godine je osnovao Ligu socijaldemokrata Vojvodine.

Kao organizator antiratnih mitinga naredne 1991. godine je mobilisan. Na parlamentarnim izborima 1997. godine je izabran za poslanika u Skupštini Srbije. 2000.-te godine je doživeo saobraćajnu nezgodu, kada je pao sa motora i zadobio povrede kuka i prelom butne kosti. U periodu od 2000. do 20004. godine obravljao je funkciju predsednika Skupštine Vojvodine. 2005. godine je osnovao pokret 5.oktobar zajedno sa Vesnom Pešić, Vladanom Batićem i koji je usko sarađivao sa LDP.

Na parlamentarnim izborima 2008. LSV je bio u koaliciji sa LDP-om i osvojio 4 mandata. 2002. godine je objavio knjigu “Kao i sva ravnica”, po kojoj je snimljena serija “Sva ta ravnica”. Razveden je i ima sina.

Saša Radulović – Održavao nuklearne elektrane

7

Ekonomski konsultant Saša Radulović iz Srbije je otišao krajem osamdesetih godina prošlog veka. U njegovoj biografiji na sajtu B92, za koji piše blog, navedeno je da je živeo i radio u Nemačkoj, Kanadi i SAD. Vratio se u Srbiju 2005. godine, gde je imao firmu i bio stečajni upravnik nekoliko preduzeća. Licencirani je stečajni upravnik i portfolio menadžer.

Od 1990. do 1994. godine radio je u Simensu u Nemačkoj i SAD, na sistemima za nadzor nuklearnih elektrana u Nemačkoj, Rusiji i SAD.

Od 1994. do 1996. godine radio je u Torontu za Antares-EDS-Amdahl kao menadžer razvojnog tima realizacione baze podataka.

Od 1996. do 1998. godine bio je potpredsednik za razvoj, a zatim član Upravnog odbora Interpa Medical Networka, čiji je proizvod bio informacioni sistem za radiologiju.

Da Vas podsetimo:  Put do SANU popločan svinjskim kostima: Čime je Marina Abramović zaslužila da bude akademik

Radio i kao finansijski ekspert Republičkog i Specijalnog tužilaštva u oblasti stečaja i berze. Sa timom eksperata drži kurseve za tužioce iz oblasti privrednog kriminala.

ziginfo.rs / Espreso.rs

<iframe style=“border: none; overflow: hidden; width: 100%; height: 80px;“ src=“http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FKORENI-List-Srba-iz-rasejanja%2F439194072799837&amp;layout=standard&amp;show_faces=true&amp;width=450&amp;action=like&amp;colorscheme=light&amp;height=80″ width=“320″ height=“240″ frameborder=“0″ scrolling=“no“></iframe>

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime