Pet godina od rušenja u Hercegovačkoj: Pravda spora, ali neizbežna

0
253

Pet godina nakon rušenja u Hercegovačkoj nema nikakve sumnje oko toga da je država, odnosno kriminalci koji su je preoteli, organizovala ovo krivično delo. Iako do sada niko nije odgovarao za njega, fantomima i nalogodavcima nije uspelo da se ono zaboravi.

Ceo tok konferencije za medije možete pogledati na [linku]

Povodom pet godina od rušenja u Savamali, pokret Ne davimo Beograd održao je konferenciju za medije na početku Hercegovačke ulice, na mestu na kome su maskirani napadači, u izbornoj noći pre pet godina, rušeći objekte i vezivajući ljude, pokazali pravi, kriminalni karakter ove vlasti.

„Pre pet godina su na ovom mestu maskirani huligani srušili jedan deo grada, a sve zbog projekta Beograd na vodi. Kao što smo kasnije mogli da vidimo iz raznih izveštaja i inspekcija, u to je bio uključen sam vrh vlasti. Mi ovde stojimo s našim prijateljima da podsetimo na to i da kažemo da se borimo za pravnu državu, bolji grad, ljudska prava i poštovanje zakona, a ne investitora bliskim vlastima. Verujemo da će slučaj biti rešen kada se vlast promeni. Znaćemo ko su bili nalogodavci“, rekao je Dobrica Veselinović iz pokreta Ne davimo Beograd.

Jelena Jerenić, koordinatorka pravnog tima Ne davimo Beograd poručila je: „Ovo je mesto koje predstavlja simbol svih pravnih problema koji u Srbiji postoje. Ovaj događaj je mnoge ljude uplašio jer smo svi svesni da se ovo može desiti bilo kome. U izveštaju zaštitnika građana iz maja 2016. godine stoji da je ovde na nekih dva sata preuzeta vlast i suspendovana država. Mi danas shvatamo da je država preuzeta trajno i da mnogi pravni problemi koje danas imamo u Beogradu su ustvari deo čitavog problema“, rekla je ona.

Da Vas podsetimo:  O groblju kućnih ljubimaca

Advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas, povodom godišnjice rušenja u beogradskom kvartu Savamala, da se vlast „punih pet godina igra sa principima pravne države“. Šabić je ocenio da je utvrdjivanje odgovornosti za taj slučaj „egzistencijalni interes svih građana“, navodeći da „ako se to jednom dopusti i ostane nekažnjeno, vrlo je verovatno da će se ponoviti“.

„To što se ovde desilo je paradigma nečeg u čemu živimo, bojim se još prilično dugo, ako sasvim legitimno, ne dignemo glas. Ne tražimo ništa više od toga da živimo u skladu sa Ustavom i zakonima a ovde se desilo sve obrnuto“, kazao je Šabić

Vladimir Marković, zastupnik firme Transport Peroni, čije objekte su fantomi porušili, govorio je o procesima koji su vođeni kako bi se nadokandila šteta ovom preduzeću.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka (FPN) i koordinator političkog saveta Ne davimo Beograd, Đorđe Pavićević, ocenio je da rušenje u Savamali predstavlja „jednu vrstu smrti vladavine prava u Srbiji“.

„Posle toga je sve postalo moguće, da nestaju snimci, da ne reaguje policija, da se ne vrše istrage kad je to potrebno. To je nešto što mora ostati u pamćenju. Mi svakog dana otkrivamo nove činjenice šta se ovde zbivalo ali i vezano za prikrivanje slučaja i ubedjen sam da će na kraju odgovarati oni koji su to učinili“, kazao je Pavićević.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd ocenio je da je za rešavanje slučaja Savamala „neophodna promena vlasti, odnosno kriminalne ekipe koja je uzurpirala naše društvo“.

„Ovaj slučaj je jako važan a još važnije je da se cela država upregnula u zataškavanje tog čina. Zato pozivam policajce koji znaju šta se ovde desilo da svedoče i pokažu da u Srbiji postoji zdrav deo našeg društva“, kazao je Lazović.

Da Vas podsetimo:  MILOŠ JOVANOVIĆ DA PRESTANE SA MORALISANjEM I DA SE IŠČUPA IZ ĐILASOVOG ZAGRLjAJA

Izvor: Ne davimo Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime