Pet prirodnih lekova za skidanje temperature

0
7192

13934-zeleni-caj-580x326U sezoni gripa temperatura se javlja iznenada. To znači da i vi odmah morate da reagujete. Ne možete čekati da ona prođe sama od sebe, jer visoka temperatura koja traje danima može da ostavi posledice na vaše telo, a jedna od njih je i oštećenje mozga. Kada se javi grip temperaturu prate i izmorenost, malaksalost, bolovi u svim delovima tela, najviše u mišićima i očima. Može se javiti i kašalj, kao i zapušeni nos. Ovi udruženi simptomi će vas vrlo brzo vezati za krevet, a ukoliko ipak nastavite da obavljate svakodnevne aktivnosti, oni će se pogoršati. Zato, ukoliko odbijate odlazak kod lekara, preporučujemo vam kako da uz pomoć prirodnih lekova protiv prehlade i gripa, skinete i temperaturu. Ukoliko ne pomognu, onda ne budite lenji i mislite o svom zdravlju, pa ipak potražite pomoć lekara.

Sok od nara, maline i brusnice

Povišena telesna temperatura može proizvesti mnoge posledice, a jedna od njih je i dehidratacija tela. Iz tog razloga trebalo bi da tokom sezone gripa unosite što više tečnosti. Naravno, to ne znači da bilo koja tečnost dolazi u obzir. Probajte da izbegavate industrijske proizvode i bar u toku bolesti okreniti se prirodnijim namirnicama. Odličan lek protiv prehlade i gripa jeste sok od maline. Napravićete ga tako što ćete u vodi skuvati maline i nećete dodavati nikakve druge sastojke. Najbolje bi bilo da ga pijete ujutru i uveče. Sokove od nara i brusnice možete piti i sveže, imaće isto dejstvo. I limunada naravno dolazi u obzir, pogotovu zato što je limun bogat vitaminom C, koji će ojačati vaš imunitet, a onda će i vaš organizam uspeti da se izbori sa temperaturom.

Čaj od majčine dušice

Kada nakon dužeg vremenskog perioda pod temperaturom krenete da se preznojavate to je znak da temperatura spada. Na taj način štetne materije počinju da napuštaju vaš organizam. A šta je delotvorniji lek za preznojavanje od čajeva? Naravno da ne znači da će čaj uvek spustiti temperaturu, ali će vam svakakako u datom trenutku pomoći da se osećate bolje. Najpoznatiji lek protiv prehlade i gripa u vidu čaja jeste čaj od majčine dušice. Biće vam potrebna mala količina kamilice (cvetova od kamilice), majčine dušice i cvetova od lipe. Sve ova sastojke, a najbolje bi bilo oko 20 grama od svakog ubaciti u jednu šolju, a zatim preliti vrelom vodom. Sačekajte malo da odstoji i onda možete konzumirati i nekoliko puta na dan. Cvetovi od lipe podstiču znojenje, dok majčina dušica, kao i kamilica mogu pomoći kod upale.

Da Vas podsetimo:  ČUDO U BOGORODIČNOJ CRKVI U ZEMUNU

Đumbirom sprečite i lečite grip

Đumbir je  jedan od najpoznatijih lekova protiv prehlade i gripa, ali i veoma delotvornih. Postoji nekoliko načina kako da pripremite ovaj lek protiv prehlade i gripa. Možete od đumira napraviti čaj i u njega dodati limun i med. Ovaj čaj će pomoći da se što pre oznojite i tako oslobodite temperatura, ali će doprineti i ukoliko imate određene infekcije i upale grla. Takođe, možete izrendati đumbir, med i limun i onda uzimati svako jutro i svako veče po kašičicu ove smese. Pored toga što je lek protiv prehlade i gripa, đumir se koristi za lečenje, ali i sprečavanje nastajanja mnogih drugih bolesti. Zato vam preporučujemo da postane stalni sastojak vaše kuhinje i ishrane.

Badem kao prirodni antibiotik

 Poznato je da se aspirin koristi kada imate bolove, upale i kada imate temperaturu. Glavni sastojak aspirina je acetilsalicilna kiselina, a ova kiselina se dobija iz salicilata, koji se nalazi u kori vrbe. Salicilat ili salicin sadrži i badem, kao i breza.  Iz tog razloga i badem možete koristiti kao lek protiv prehlade i gripa. Na dan je preporučljivo pojesti šaku badema, tako da nemojte ni preterivati u njegovoj upotrebi.

Eukaliptus za sve tegobe

Eukaliptus se na neki način može smatrati kompletnim lekom protiv prehlade i gripa, s obzirom da on deluje na većinu simptoma koje ih prate. Naime, eukaliptus pomaže kada imate probleme sa sinusima, kada imate upale grla, temperaturu, groznicu i slično. Najefikasniji je kod problema sa disajnim organima. Možete ga koristiti u obliku čaja, ali u obliku eteričnih ulja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime