Pet znakova da ne jedete dovoljno proteina

1
998
Foto: pixabay

Takozvana piramida zdrave hrane je poslednjih godina počela da se menja. Stručnjaci poručuju da jedemo previše ugljenij hidrata i jednostavnih šećera i da se zbog toga gojimo, a sve više shvataju važnost dovoljnog unosa belančevina u svakodnevnu ishranu.

Belančevine ili proteini su jako bitni za naš organizam. Oni predstavljaju glavni materijal našeg organizma, a uključeni su u gotovo sve biohemijske procese u ćelijama.

Proteini su izgrađeni od različitih kombinacija ukupno 20 aminokiselina, od čega ih je 8 esencijalno, što znači da naš organizam ne može da ih proizvede, već ih moramo uneti hranom.

Proteini se nalaze u gotovo svoj hrani, osim u rafinisanim šećerima i mastima. Hrana životinjskog porekla, poput mesa, ribe, jaja, mleka, jogurta i sira, najbolji je izvor proteina. Biljni proteini nalaze se u mahunarkama (pasulj, grašak, leblebije, sočivo…), žitaricama, zelenom lisnatom povrću i heljdi. Prosečnom čoveku treba 1 – 1,5 grama proteina po kilogramu telesne mase dnevno.

Ako se pitate da li uzimate dovoljno proteina, obratite pažnju i na sledeće. Ovo su znakovi da ne jedete dovoljno proteina:

1. Žudite za slatkim

Jedan od prvih znakova nedovoljnog unosa proteina je: jede vam se nešto slatko i nikad se ne osećate potpuno sito. Pitate se, kako to da onda ne žudite za mesom i jajima? Pa, jedna od glavnih funkcija proteina jeste održavanje stalne nivoa šećera u krvi, pa uz nestašicu proteina imate i nagli pad šećera i želju za namirnicama koje će vam brzo dati energiju, kao što su slatkiši.

To verovatno objašnjava i zašto mnogo vegetarijanaca (ako ne paze na dovoljan unos proteina iz neživotinjskih izvora) tako pati za čokoladom. Ako doručkujete samo žitarice s mlekom, trenutno ćete dobiti energiju, ali ubrzo ćete ogladneti.

Da Vas podsetimo:  A F O R I Z M I

2. Osećate se umorno

Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osećaj da ne možete normalno da funkcionišete. Naravno, vašem mozgu su potrebni proteini da bi se dobro osećao. Ako tražite stalno rešenje u ugljenim hidratima kao što su peciva ili keks, dobićete trenutnu energiju i ponovni pad energije uz osećaj da se ne možete fokusirati.

3. Opada vam kosa

Proteini izgrađuju sve ćelije u telu, uključujući i folikul kose. Jaki folikuli držaće kosu na glavi, bez obzira na moguća zatezanja kose gumicom, češljanje… Ali, ako vam hronično nedostaje proteina, možete primetiti da vam kosa više opada i da su vam vlasi tanje.

4. Osećate se slabo

Proteini su ključni za izgradnju mišića, pa uz nedovoljan unos proteina mišići vremenom slabe.

5. Često ste bolesni

Bez dovoljno proteina nema ni dobrog imuniteta! Zato, ako primećujete da češće pokupite prehladu ili virus nego drugi ljudi, a inače ste dobrog zdravlja, možda je za to kriva nestašica proteina u vašem telu.

dnevno.rs /zadovoljna.hr

1 KOMENTAR

  1. Овде су потпуно побркани лончићи. Аутор не примећује да сам себи противречи говорећи да су протеини свуда, у свакој храни, укључујићи и воће – што је чињеница. Неко може уносити недовољно протеина једино ако буквално гладује. Протеини не засићују, засићују масти. Наведени „симптоми недостатка протеина“ су смејурија. Али зато чланак не пропушта да нагласи стару пропагандну мантру индустрије меса и млека, да су протеини животињског порекла „најбољи“ – што је лако оспорити чињеницама – па знамо где је аутор добио надахнуће…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime