Petar Žarkov ne posustaje ni u osmoj deceniji života

0
726

Za Petra Žarkova (75), iz Novog Kozijaka popularnog Ferdina, malo koji ljubitelj konjičkog sporta u Srbiji ne zna. Dovoljno je reći da je na poznatoj konjičkoj trci sulkaša u Selevcu 10 puta odnosio pobede, te je i proglašavan šampionom najposećenije sportske manifestacije u ovom delu zemlje.

2-7Ljubav prema konjima gaji od ranog detinjstva, a nasledio je od oca. Sve do 1969. godine konje je koristio uglavnom za rad u poljoprivredi a 1978. godine, kao ugledan meštanin i domaćin pokreće inicijativu i osniva prvi konjički klub u opštini Alibunar.

Članovi kluba bili su vlasnici najlepših grla, u ovom delu Banata, a Ferdin je postao poznat po konjičkim trkama koje su se u njemu doskora tradicionalno održavale, i okupljale kasače i sulkaše iz mnogih krajeva bivše Jugoslavije .

Žarkov je do sada, promenio 30 plemenitih konja, a najveći uspeh donelo mu grlo Dekada, koju je davne 1981 godine kupio od poznatog odgajivača u Bečeju, i seća se da je za taj novac mogao da kupi manju kuću.

Ljubav prema konjima preno je na ćerku Jelicu, koja je učestovala na brojnim trkama , osvajala nagrade i u stopu ga pratila.

Žarkov je učesnik mnogih trka , u najboljem sećanju su mu ostale one na hipodrumima u Beogradu, Velikoj Plani, Somboru, Subotici , Pančevu i Zrenjaninu gde je sa svojim šampionskim grlima Dekadom, Dekadicom, Liberom, Aprikotom i Avatarom, osvajao brojne pehare i medalje koje ga danas uz brojene fotografije i novinske članke sećaju na vreme slave i krase vitrine njegovog toplog doma.

3-3-600x450Posebno su mu drage one gde u opisu stoji da je dao veliki i nemrljiv doprinos razvoju i unapređenju konjičkog sporta kod nas.

–Šta da vam kažem danas je konja sve manje, u mom selu ima četiri paradna lipicanera, koje ugledni domaćini uglavnom prežu u svečanim prilikama svadbi i krštenja, a ponekad i na tradicionalnim Banatskim fijakerijadama koje ne propuštam kaže Petar Žarkov.

Da Vas podsetimo:  U prokupačkom selu Vlasovo prvo venčanje posle pola veka

Pored činjenice da ozbiljno korača u osmu deceniju života , Žarkov je odskora prešao da živi u Alibunaru gde je kupio kuću i tu preneo svoja šampionska grla koja mu i danas na trkama donose vredne trofeje. Dolaskom u ovo opštinsko mesto proslavljeni sulkaš pokrenuo je inicijativu da se u njemu osnuje konjički klub.

www.juznibanat.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime