Peter Iiskola: Na pragu strašnog rata

0
1563

86238

Finski diplomata Peter Iiskola

Ukoliko Evropski parlament odmah ne promeni svoj odnos prema Rusiji i SAD, svet će se već do jeseni naći na pragu novog strašnog rata. U to je ubeđen iskusni finski stručnjak za međunarodno pravo, do nedavno diplomata, član Saveta Evrope, koordinator OUN – Peter Iiskola. U razgovoru sa dopisnikom “SP” (Svobodnaя pressa, u prevodu, Slobodna štampa) on priča o “lutkarima” iz NATO-a, činovnicima Evropske komisije i mnogim drugim stvarima koje su direktno vezane za krizu u Ukrajini i Majdanu u Briselu koji je sve bliži i bliži…

“SP”: Po vašem mišljenju, Peter, da li su ukrajinska zbivanja posledica čisto unutrašnjeg «sukoba interesa» ili su ih izazvale neke «spoljašnje sile»?

– Po mom mišljenju, već su svi u Zapadnoj Evropi, i ne samo tamo, shvatili da se ovo jednostavno nije moglo dogoditi bez spoljašnjeg uplitanja. Sjedinjene Američke Države su glavni “lutkar”, one vuku konce kojima pokreću svoje marionete. Poznato je da su u revoluciju u Ukrajini Amerikanaci uložili pet milijardi dolara. To su nedavno objavljeni zvanični podaci. Može se reći da je to ono što je zabeleženo u dokumentima. Možemo samo da nagađamo kolika su još sredstva bez pisanog traga ubačena za uništenje suvereniteta Ukrajine.

“SP”: I to, uništenje rukama Evropljana …

– Tačnije, Evropske komisije. Ona je otvoreno vršila pritisak na predsednika Janukoviča, primoravajući ga da potpiše Sporazum o pridruživanju između Ukrajine i Evropske unije. Tada nije obraćala pažnju na demokratiju, ni najmanje se nije brinula za ljudska prava i slobode. Iako mnogo voli da se u javnosti krije iza priča o demokratiji.

“SP”: Zašto vodeće države Starog sveta, u licu svoje Evropske komisije, dozvoljavljju da njima upravljaju SAD, kao da su bukvalno legle na rudu Jenkija?

– Zbog toga što, prvo, u ovoj organizaciji je ostvarivanje interesa bankara ima prioritet, bankari odlučuju o svemu u današnjem zapadnom svetu. Drugo, Evropska komisija – nije demokratska institucija. U njoj je manje demokratije nego što je bilo u Politbirou CK KPSS. U Evropskoj komisiji je bezmalo tri tuceta komesara, imenovanih od strane Evropskog saveta. Narodi Evrope nisu izabrali te komesare. Nije iznenađujuće što se tu često donose odluke koja imaju malo dodira sa interesima pojedinih zemalja. U Ukrajini, oni su zamenili jednu, legalnu, grupu razbojnika, drugom, još gorom. Znamo: u Kijevu je bila demokratija, ali loša. Tamo su vladali sami oligarsi. Sada postoji hunta na čelu sa drugim oligarsima, za Evropu pogodnijim.

Međutim, Ukrajina je sitnica. EU i SAD koje stoje iza EU imaju drugi cilj – prevrat u Rusiji. Ako vaša država pokaže slabost, oni će biti veoma zadovoljni. NJima se dopadalo kad su kod vas zapovedali Berezovski, Hodorkovski, Abramovič. I, naravno, nikako im se nije moglo dopasti kad je Putin sve to prekinuo. Za SAD je bio poseban udarac kad su shvatile da Rusija gradi, a to ne bez uspeha, Evroazijsku uniju. Bez Ukrajine, ta gradnja se malo komplikuje, ali je svejedno i dalje realna. Ona je očigledna protivteža Evropskoj Uniji koja je poslušna pred Jenkijima! A šta je to Evroazija? Pa, to je 75 % svetskih resursa. Zar se takav savez može dopasti SAD?

Da Vas podsetimo:  NIKOLA LAZARO-„ SRBIJA TOKOM RATA 1876. GODINE“

“SP”: Kijev je nedavno posetio potpredsednik SAD, DŽozef Bajden. Između ostalog, on je u razgovoru sa trenutnim ukrajinskim rukovodstvom rekao da će ih izbaviti od zavisnosti od ruskog gasa. Veli, postoji odlična alternativa …

– Da , čuo sam to. Apsolutno nestvarno. Amerikancima nisu potrebni ni Turčinov ni Jacenjuk sa Jarošem. Ove figure nisu u principu neophodne ni Evropskoj uniji. Stoga su i svi razgovori i obećanja data navedenim građanima – čist blef. Polazim od toga da SAD sada imaju sopstvene realne probleme. Kod njih zaduženost iznosi 103 % BDP-a. U trgovinskom bilansu imaju deficit od 800 milijardi dolara. Rusija, poređenja radi, ima suficit od 200-300 milijardi. Amerikanci kažu da mogu da obore cene nafte i tako nanesu štetu vašoj zemlji. Oni dobijaju “crno zlato” uglavnom preko Saudijske Arabije. A za nju je pad cena nafte veoma štetan. Vaš Putin je 17. aprila rekao da Rusija neće imati problema ako padnu cene nafte. A Saudijska Arabija hoće, znam to pouzdano.

“SP”: Evropska unija je u svoje vreme stvarana da bi zemlje pomagale jedna drugoj, radi “zajedničkog prosperiteta.” A sada ispada – radi gušenja političke volje onih država koje su vidno ekonomski slabije? Radi korišćenja jeftine radne snage i novih tržišta za sebe.

– Za uskršnje praznika sam putovao u Grčku, bio u Atini i na Svetoj Gori. Za mene, kao pravoslavnog čoveka, to je tradicionalno putovanje svake godine. Ovoga puta sam se mnogo družio sa Atinjanima. Ne sa političarima, već sa običnim građanima. Oni su mi rekli da se u svojoj zemlji poslednjih nekoliko godina osećaju kao za vreme nacističke okupacije. Mrze EU i Amerikance. Kada su Grci ušli u Evropsku uniju, nisu imali dovoljno razvijenu ekonomiju. Iako je jedan od glavnih uslova za sve zemlje prilikom pristupanja bio baš ekonomski faktor. U istoj situaciji kasnije su se našle Rumunija, Bugarska, baltičke države. Ni one nisu bile spremne da pređu na evro. Međutim, one su u EU. Zašto? Mislite da Evropljani nisu videli nepripremljenjost ovih zemalja? Videli su. Ali su hteli nove teritorije, nove zemlje. Pre osamdesetak godina, Nemci su to jednostavno zvali – lebensraum (lebensraum – životni prostor ili politička teritorija neophodna za postojanje države i ekonomsku nezavisnost; istorijski temelj nacističke ekspanzionističke politike – napomena autora teksta). Uzgred, meni su prijatelji, jednomišljenici nedavno poslali dve karte – kartu Trećeg Rajhasa početka 1940-ih i kartu sadašnje Evropske unije. Uporedite. Skoro stoprocentno se podudaraju!

Počev od 2004. godine, EU je dobila dosta novih članova. Na račun otpisivanja dugova (ili pre – davanja milostinje) istoj toj Grčkoj i nekim drugim zemljama, ona pokušava da drži ove države na povocu. Zato što ona hoće lebensraum. Za sad nema koncentracione logore. Ni ropstvo. Ali već razara zemlje. Kao sada Ukrajinu. Kao ranije Jugoslaviju. Mnogi narodi Evrope ne žele ovakvu politiku, oni su protiv nje. Ali Evropska unija ne sluša i ne želi da čuje kritike. Sada zatvara usta i medijima. Prošle godine su podneli dokument o medijima u kome predlažu osnivanje posebne komisije za kontrolu novinara. Da li Vas to podseća na nešto?

Da Vas podsetimo:  Srbija neće besplatnu struju profesora iz Šumadije, dok se ceo svet raspituje za njegov izum

“SP”: Na Cenzuru kakva je nekad postojala u Sovjetskom Savezu?

– Da, samo još gore. U Sovjetskom Savezu su, bilo to dobro ili loše, na taj način štitili svoju zemlju od “štetnog ideološkog mešanja”. A ovde će moći da utiču, uključujući tu i otpuštanje, na svakog novinara svake države-članice EU, ako bude napisao ili rekao nešto protiv njihove politike. I niko u Evropskoj komisiji nije rekao ni reč o neprihvatljivosti takvog dokumenta!

Sada očekujem poziv u Evropski parlament. Ali nisam siguran da želim da idem. Suviše dobro poznajem tu organizaciju. Imaju tamo 25.000 hiljada činovnika. Oni pišu zakone i šalju na usvajanje parlamentarcima. To nisu nacionalni zakoni već su diktirani uglavnom iz Brisela, sedišta NATO-a u Evropi. Nema vremena ni da se ti zakoni prouče kako treba, toliko ih je mnogo. Svaka četiri minuta štancuju novi zakon. I već kruži vic da su njihovi sastanci za poslanike poput fitnesa: jednom rukom glasate, podigni– spusti, podigni– spusti, a drugom rukom morate da pritiskate dugme elektronskog brojača glasova. Tako se šali jedan parlamentarac iz Velike Britanije. Iza scene priča viceve​​, a plaši se da otvoreno govori. Kao i većina njegovih kolega. Svi oni odlično shvataju da u Evropskom parlamentu nema ni demokratije, ni javnosti. Ali imaju posao i dobru platu.

“SP”: Kako kao advokat i diplomata objašnjavate da je prilikom razmatranja u Organizaciji ujedinjenih nacija za rezoluciju o Krimu glasalo više od polovine zemalja, a jedna trećina je odlučila da se uzdrži?

– Meni je zapalo da budem sudija u sporu između Sjedinjenih Američkih Država i Irana. Sada je situacija slična. Dozvolite mi da to objasnim na primeru. Zamislimo da ste Vi muškarac i da ste me udarili. Ja vas za uzvrat ne bih udario, već bih vas blokirao kao u džudou. Vi biste sa svoje strane pozvali policiju i zahtevali da u zapisnik unesu da vas je Petar Iiskola blokirao, ali pri tome ne biste pomenuli da ste pre toga Vi sami udarili Petera. Sledi glasanje porote: Piter ju je blokiro? Da. Je li kriv? Ako znate celu priču, nije. A ako znate samo poslednji deo, naravno da je kriv. Tako je i sa Krimom. U UN nisu predstavili čitavu istoriju ovog pitanja, već samo završetak – pridruživanje poluostrva Rusiji. Kako se uopšte može glasati u takvoj situaciji? Siguran sam da će proći izvesno vreme, i u UN će biti proces o Ukrajini. A tada će isplivati mnoge neprilične činjenice vezane za Evropsku komisiju.

“SP”: Svojevremeno ste bili koordinator Komisije Ujedinjenih nacija za probleme droga i oružja u Avganistanu. Zatim ste napustili taj položaj. Nemate li nameru da se vratite u diplomatiju?

– Nedavno su me ponovo zvali u OUN. Čak sam prošao i neophodne testove. Telefonirali su mi baš juče da čuju moj definitivni stav. Ali Vi znate ko je tamo gazda, zar ne? SAD. Ja ne želim da im služim. Nisam ja ledi Ešton. Imam o svemu svoje sopstveno mišljenje. Navikao sam da sam mislim, analiziram i donosim odluke. Meni je nemoguće diktirati. Ovakvi kao što sam ja sada nisu potrebni ni Ujedinjenim nacijama ni Evropskoj komisiji.

Da Vas podsetimo:  OD SINDIKALISTE DO POČASNOG AMBASADORA

“SP”: Ne mogu da ne pitam Vas, državljanina Finske, Rusiji susedne zemlje, kakav je odnos Vaših zemljaka prema događajima u Ukrajini?

– Sedamdeset procenata finskog naroda je protiv NATO-a. Protiv rata. Predsednik zemlje o ovom pitanju ćuti kao miš. A konzervativni premijer ne krije da je sa “obe ruke” za NATO i EU. Parlamentarci takođe ćute. Oni imaju izbore za godinu dana, ne žele da rizikuju. Koliko ja znam, sada vlada krišom od finskih građana priprema novi sporazum sa NATO-om. Ova informacija je nedavno procurile i objavili su je neki naši mediji. LJudi su ogorčeni. Spremaju se da u bliskoj budućnosti izađu na masovne demonstracije. Za razliku od Finske, u nama susednoj Švedskoj, njen konzervativni premijer Fredrik Rajnfelt poštuje volju svog naroda. On neće dozvoliti da NATO bude u Švedskoj, iako njegova sopstvena Konzervativna partija umerenih i liberala glasa za članstvo u NATO.

“SP”: Finci, izgleda, nisu glasali za sankcije protiv Rusije, zbog navodnog mešanja u unutrašnje stvari Ukrajine?

– Finska sa Rusijomima najveću razmenu. Sve glavne finske kompanije posluju u vašoj zemlji. To je veoma korisno za njih. Zašto bi one odlazile odavde, svađale se sa vama?

“SP”: Da li Vi vidite mirni izlazak iz krize?

– On je u tome da EU najzad napusti svoju politiku pevanja pratećih vokala Sjedinjenim Američkim Državama. Narod Evrope je za to. Negodovanja zbog dvostrukih standarda evropskih i američkih političara čuju se u mnogim državama. Češka i Mađarska su počela da govore o mogućem izlasku iz EU. Trezveni glasovi stižu iz Francuske. Postoje ljudi koji su spremni da čak i sad organizuju svoj sopstveni Majdan Briselu. NJih je još uvek malo. Ali se već čuje njihov glas. U suprotnom će evropske nacije same sebe obmanuti. U njihovim državama je u toku bezumna anti-ruska propaganda. I mnogi joj, nažalost, veruju. Ali drugog izlaza nema osim da Evropa prestane da peva prateće vokale SAD. Ostaje jedino rat.

Svobodnaя Pressa
Sa ruskog prevela: Nada Ljubić

facebookreporter

___________

*Piter Iiskola je finski diplomata, stručnjak za međunarodno pravo, biznismen. Govori osam jezika, uključujući ruski. U svom rodoslovu ima finske, švedske i ruske pretke. Deo njegove rodbine “po ruskoj liniji” živi u Francuskoj. Prvi put je posetio Rusiju 1980. godine, kao član tima koji se borio za Evropski kup u rukometu protiv ekipe CSKA iz Moskve. U 2000/2001 je kao predstavnik Saveta Evrope radio u Čečeniji, a pre toga u istom statusu – u Bosni i Hercegovini. Radio je u Stalnom arbitražnom sudu u Hagu. Živeo je i radio u Holandiji i Francuskoj. Često je u Sankt Peterburgu.

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime