Peticija protiv politizacije školstva

1
1203

Molim vas da pročitate ovaj tekst peticije.
Ispod teksta je link koji vas vodi do nje. Molim vas i da je potpišete, javno ili uz mogućnost neprikazivanja imena i prezimena.
Bilo bi lepo i da proširite glas o njoj, tako što ćete je poslati prijateljima ili podeliti na društvenim mrežama.
Hvala.

peticija„Ministar obrazovanja najavio je da će se novim Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) promeniti sastav školskih odbora. Do sada su školski odbor činila po tri člana iz redova zaposlenih, roditelja i predstavnika lokalne samouprave. Ukoliko se usvoji predlog ministra, biće pet predstavnika lokalne samouprave i po dva predstavnika roditelja i zaposlenih. Predstavnike lokalne samouprave biraju stranke na vlasti. Mandate svih članova verifikuje skupština opštine. U poslednje vreme se u nekim opštinama dogodio presedan – odbornici nisu želeli da verifikuju mandate nastavnicima koje je nastavničko veće izglasalo. Nisu im politički bili po volji. Tada je postalo jasno da političarima više nije dovoljno da postavljaju svoje kadrove za direktore, već da žele da se pitaju za sve, uključujući i za ono u šta se nimalo ne razumeju. Širom Srbije u školskim odborima (koji su nadređeni direktorima) sede nedovoljno obrazovani ljudi koji odlučuju o važnim pitanjima, koja se tiču ne samo zaposlenih već i svih đaka, pa i njihovih roditelja.

Zbog toga zahtevamo da školski odbor ima devet članova, uključujući i predsednika, i to: četiri predstavnika zaposlenih, tri predstavnika roditelja i dva predstavnika lokalne samouprave. Predstavnici lokalne samouprave moraju imati najmanje sedmi stepen stručne spreme, i biti predstavnici delatnosti od značaja za obrazovanje (kultura, socijalni rad, savetovalište za mlade, sport, ili uže stručne oblasti za srednje stručne škole).

Tražimo i da članove iz redova predstavnika lokalne samouprave imenuje i razrešava skupština jedinice lokalne samouprave, dok predstavnicima zaposlenih i roditelja samo verifikuje mandat, bez mogućnosti uticaja na njihov izbor.

Da Vas podsetimo:  NEČIJE PRAVO, NUŽNO OGRANIČAVA PRAVO DRUGIH...

Dok nam kroz obraćanja javnosti ministar poručuje da će škole postati autonomnije, a direktori imati veću odgovornost za svoj rad, kroz novi zakon uvodi centralizaciju školstva i opasno povećava prostor lokalnim političarima da odlučuju o svemu. Struka se povlači pred političkim kadriranjem, povećava se mogućnost da direktore niko ne kontroliše, odnosno da se sporna pitanja rešavaju na stranačkim sastancima, a da se na sastancima školskih odbora samo podižu ruke i sve izglasava stranačkom većinom. To, dalje, još šire otvara vrata za negativnu selekciju pri zapošljavanju, odnosno za davanje prednosti stranačkim kadrovima. Danas je to posebno opasno, jer novi stranački kadrovi sve češće imaju veoma sumnjive kvalifikacije. To će direktno uticati na kvalitet nastave i obrazovanja koje će učenici poneti iz škola. I do sada je bilo partijskog kadriranja, ali razmere koje će ta pojava dobiti novim zakonskim rešenjima je veoma zabrinjavajuća.

Zbog toga zahtevamo da za direktora ne može biti izabrano lice koje nema podršku najmanje 51% svih članova nastavničkog veća, koji su zasnovali radni odnos na neodređeno. One koji nisu u stalnom radnom odnosu, direktori obično drže u šaci. S obzirom na to da v.d. statusi kod nas nezakonito traju godinama, i tražimo da za v.d. direktora bude neophodna podrška zaposlenih.
Zahtevamo da se zaustavi politizacija školstva, da se direktori biraju po jasnim kriterijumima i nezavisno od političke podobnosti, a na osnovu radne biografije i podnetog plana razvoja ustanove tokom jednog mandata, kao i da se pooštre kriterijumi za primanje nastavnog kadra u radni odnos, uz smanjenje diskrecionih prava direktora. Neka se političari bave nalaženjem sredstava za opremanje škola, učeničke stipendije, učenički prevoz, pomoć socijalno ugroženim đacima. Neka se bore protiv dilera oko škola, nezdrave brze hrane u blizini školskih zgrada, pasa lutalica po školskim dvorištima. Neka nam omoguće školske policajce u svakoj školi. Neka se bave poboljšanjem opštih uslova, a neka struku ostave onima koji su za to školovali. Marginalizacija sposobnih u korist podobnih neće našem obrazovanju doneti ništa dobro. Poslednji primer je najava smene pomoćnice ministra za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih, da bi se na njeno mesto doveo funkcioner stranke na vlasti. Što više politike u školama, to manje kvalitetnog obrazovanja.

Da Vas podsetimo:  Poligraf i dijagonalno čitanje

Ako ste prosvetni radnik ili roditelj đaka, potpišite ovu peticiju. Ako niste ni jedno ni drugo, ali imate svest o dalekosežnim posledicama ovog trenda u srpskom obrazovanju, potpišite peticiju.
Hvala.

Autori peticije:

Dušan Blagojević
Ljubinka Nedić
Alenka Pantić
Goran Herling
Jasna Bogunović Marković“

Peticija protiv ubrzane politizacije školstva

http://ljubinkabobanedic.blogspot.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime