Rad samo sa državnom diplomom

0
1197

U Novom Sadu je pokrenuta akcija potpisivanje peticije za donošenje “Zakona o rezervisanim zanimanjima” kojim će pravnici, lekari, nastavnici i učitelji moći da rade samo ako poseduju diplomu sa državnog fakulteta. 

pravni-fakulteta-novi-sad-peticija

Savez studenata Pravnog fakulteta u Novom Sadu pokrenuo je peticiju kojom se pokreće inicijativa za donošenje “Zakona o rezervisanim zanimanjima” kojim bi se ograničilo zapošljavanje pojedinaca koji imaju diplome privatnih fakulteta da rade za državne ustanove ili poslove od državnog značaja, kao što su lekari, pravnici, tužioci, nastavnici i učitelji.

– Smatramo da država ima veliku odgovornost prilikom školovanja budućih sudija, tužilaca, lekara, učitelja i nastavnika, te je u njenom interesu da se oni školuju na državnim fakultetima i da isti, sutra, kada završe studije, budu zaposleni u državnim organima i institucijama, kaže za Radio 021 Tamara Dobričanin, studentkinja prodekanka Pravnog fakulteta.

Ona objašnjava da je ova peticija pokrenuta usled učestalih afera oko lažiranih diploma na privatnim visokoškolskim ustanovama.

– Očigledno je da kvalitet obrazovanja koje one pružaju ne zadovoljava visoke kriterijume za obavljanje navedenih društveno značajnih poslova, objašnjava Tamara Dobričanin.

Kako kaže, Zakon o rezervisanim zanimanjima postoji u razvijenim zemljama kao što su Nemačka i Francuska.

– U tim zemljama postoje i privatni fakulteti koji programima, obimom i kvalitetom studija pariraju državnim, ali uprkos tome, u ovim zemljama na snazi je pomenuti zakon, jer je stvar vrlo prosta – za značajne društvene profesije država te školuje – pa ti država i daje posao, država želi da zna koga zapošljava, kaže Tamara Dobričanin za Radio 021.

Prema zakonu, predlog zakona može da podnese najmanje 30.000 birača.

Slažete li se sa ovim predlogom? Oglasite se u komentarima. 

teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime