Petnaestočlana porodica Savić u Zebincu: Pomoć obećavaju do izbora, posle ništa. Bar hleb imamo

1
958

Porodica Ljubisava i Gospe Savić, sa devetoro dece, snahama i unučadi – živi u trošnoj kućici u selu Zebince, u novobrdskoj opštini. Poljski put do njihove kuće prohodan je jedino u letnjem periodu. Nemaju komšije u blizini, izolovani su od naseljenog mesta. Najveći problem im predstavljaju besposlica i nemaština, a uz to njihova sedamnaestogodišnja ćerka Jelena boluje od epilepsije. Lekovi su skupi, kao i odlazak na redovne tromesečne kontrole u Beograd. Korisnici su narodne kuhinje „Majka devet Jugovića“ – teši ih činjenica da bar za jedan obrok ne brinu.

Godine me stigle, molio sam predsednika, dođu pred svake izbore ali ništa

„Samo ja znam kako je. Posustajem, godine su me sustigle, ne mogu da radim. Deca sazrevaju, oni bi da rade, ali nemaju gde. U opštini za moju decu nema posla. Molio sam predsednika nekoliko puta, ali od toga nema ništa. Pred svake izbore dođe gospodin predsednik sa pričom biće ovo i ono. Obećao je i put i pomoć u vidu lekova za ćerku, ali ništa. Kad je poslednji put bio, ja sam ga isterao iz dvorišta,“ kaže Ljubisav.

Bar imamo hleb

„Bar hleb imamo, a za ostalo snalazimo se kako možemo. Imamo baštu, radimo, deca pomažu kako koje može i u bašti i oko stoke,“ dodaje Gospava.

Pomažem roditeljima, kučići su mi jedini prijatelji

Uprkos teškim uslovima života, njihova desetogodišnja ćerka Ana je vesela i razdragana. Optimizam u dečjim očima budi nadu.

„Pomažem mami, pomažem tati, pravim po nešto, pravim i kućice za pse. Niko nema vremena da se igra sa mnom. Moji kučići su mi jedini prijatelji. Ja se dobro slažem s njima,“ kaže Ana.

Na pitanje šta je čini srećnom, kratko odgovara: „Porodica“.

Da Vas podsetimo:  U Srbiji manjak mašinovođa, masovno odlaze u Nemačku

Obećavaju do izbora, radio bih bilo šta

I najstariji sin Dragan, rekao je isto što i njegov otac – radio bi bilo šta, ali ne može da nađe posao.

„Išao sam i do opštine i svuda, svi obećavaju. Obećavaju samo do izbora. Čim izbori prođu niko te ne gleda,“ kaže ovaj dvadesetsedmogodišnjak i dodaje:

„Radio bih bilo šta, samo da ima redovna plata.“

www.kossev.info

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime