Petočlana porodica živi od 17.000 dinara

0
848

KucaNjihova redovna primanja su popularni minimalac i dečiji dodatak, koji dobijaju iz budžeta Republike Srbije.

Žive u uslovima relativnog siromaštva, s obzirom da prosečna potrošačka korpa prema podacima iz maja meseca ove godine iznosi nešto više od 67.000 dinara.

“Kad isplatim sve troškove oko struje i hrane, od minimalca mi na kraju ne ostane ništa. Moram da pozajmljujem novac kako bih uspeo da pordmirim sve troškove do sledećeg meseca”, kaže za Puls Bojan Pavić, otac troje dece.

Pored redovnih troškova oko dece i kuće, Bojan svakog meseca za prevoz izdvaja još hiljadu dinara kako bi otišao da se prijavi na šalteru Nacionalne službe za zapošljavanje.

“Dodatni trošak mi predstavlja i odlazak do Vranja gde moram u narednih mesec dana da promenim platnu karticu za isplatu minimalca”, kaže Bojan.

Međutim, minimalna primanja Bojan pokušava da ublaži i bori se da svojoj porodici obezbedi bolje uslove za život. Okrenuo se poljoprivredi, obrađuje više od dva hektara zemlje i stvorio je mini farmu od pedesetak koza. Sve radi ručno jer nema para da kupi nijednu poljoprivrednu mašinu.

U uzgajanju koza učestvuju svi, a najveća pomoć ovom vrednom domaćinu dolazi od najmlađe ćerke, desetogodišnje Marijane koja umesto igranja sa vršnjacima pomaže prilikom muže i ispaše koza da i ona da svoj doprinos.

Ova porodica bavi se i proizvodnjm sira, ne prodaju na pijaci jer kupci dolaze sami u potrazi za dobrim kvalitetom. Prave prvoklasan sir, u šta smo se i sami uverili.

RTV Puls

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime