Petodnevni planinarski izazov tokom juna na Staroj planini

0
397
Foto: printscreen

Ljubitelji prirode i planinari koji žele da se okušaju u petodnevnoj gorštačkoj avanturi, mogu to učiniti na Staroj planini od 13. do 17. juna na Hajlender avanturi koja se po prvi put održava u Srbiji.

Međunarodna avantura koja je 2017. godine nastala u Hrvatskoj na Velebitu dolazi u Srbiju, a za domaćina ovog događaja izabrana je Stara planina.

Kako najavljuju organizatori. učesnici će tokom 5 dana živeti kao pravi gorštaci, preko dana će savladavati trasu čija je ukupna dužina 100 km sa visinskim usponom na 3.400 metara, dok će noću spavati u šatorima.

Divlja priroda Stare planine, nepristupačni tereni, kamena zabačena sela, čiste i prozirne reke i pašnjaci kojima se ne nazire kraj idealan su ambijent za avanturu života – kažu organizatori.

Staze kojima će se kretati neće biti preterano teške i ne zahtevaju veliko planinarsko iskustvo, ali organizatori apeluju da je dobra fizička kondicija neophodna.

Na leđima će nositi rančeve sa potrebnom opremom kao što su šator, vreća za spavanje, odeća, pribor za pripremu jela, lampe, šibice, kompas i sve ostalo što je neophodno za boravak u prirodi. Hrana i voda tokom svih 5 dana biće obezbeđeni – objašnjavaju organizatori.

Start avanture je na Babinom Zubu, odakle će učesnici krenuti put Beleđa, ka selu Dojkinci, a potom preko Arbanaškog kladenca i kamenog sela Gostuša stići na Zavojsko jezero gde je i cilj.

Za učešće se mogu svi prijaviti, bez obzira na pol, a učesnici moraju imati minimum 18 godina, dok oni mlađi mogu učestvovati jedino u pratnji roditelja. Kako dodaju organizatori, ova hajking avantura pogodna je i za kućne ljubimce.

Osim avanturističkog dela, koji podrazumeva hajking preko Stare planine, Hajlender Stara planina će imati i prateće sadržaje, poput pasta zabave, joge i meditacije, upoznavanja kulturnog nasleđa tog kraja i koncerata.

Da Vas podsetimo:  Kreće onlajn "Urban fest" - za pet dana 10 predstava, film i tribina

Pored Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ovogodišnja planinska avantura biće održana i u Srbiji, Grčkoj i Austriji.

Za prvi Hajlender u Srbiji zasad se prijavilo 60 učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Singapura, Mađarske i Poljske, a svi oni koji žele da osete kako je to biti gorštak, mogu da se prijave na sajtu organizatora.

Izvor: Juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime