Pink na RTK-a, a gde su zakon i moral

0
36

Iz graskog budžeta dobijaju 60 miliona dinara naših para, a prenose emisije Pinka, kratak je odgovor predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Predraga Delića na pitanje da prokometariše to što je Radio televizija Kragujevac u nedelju uveče prenosila video snimak u trajanju od 21 minut u kojem se političari opozicije, novinari i urednici medija koji se usuđuju da kritikuju vlast, stavljaju u isti koš sa vođom kriminalne grupe Veljkom Belivukom, a koji je emitovan na televiziji Pink.

Radio televizija Kragujevac već drugi put za mesec dana preuzima program „ružičaste“ televizije, pošto je 4. decembra, dok su Kragujevčani blokirali Lepenički bulevar, gotovo celog dana prenosila posetu Aleksandra Vučića Gornjim Nedeljicama.

Građanska aktivistkinja iz udruženja Res publika, nekada zaštitno lice te televizije, kaže da je „emitovanjem filma „Porodica meta“ Radio-televizija Kragujevac samo potvrdila svoj status jednog od propagandnih glasila Srpske napredne stranke“

Za Kragujevčanke i Kragujevčane nije novost to što na RTK mogu da prate program Televizije Pink, mada je svakako poražavajuće saznanje da će takvu programsku šemu ove godine finansirati sa 60 miliona dinara. Međutim, do sada se RTK uglavnom „držala“ relativno pristojno, u poređenju sa nekim drugim lokalnim medijima, ne učestvujući u kampanjama blaćenja političkih protivnika i kritičara vlasti iz javne sfere. Emitovanjem filma Tomislava Lovrekovića kojim se urednici i novinari nezavisnih medija bez ikakvih dokaza optužuju da su strani plaćenici koji planiraju da ubiju predsednika Aleksandra Vučića, njegovu porodicu, a time i Srbiju, Radio-televizija Kragujevac nam je nažalost dokazala da će, po zadatku, u etar pustiti bilo kakav medijski sadržaj, ukoliko je njegov cilj promocija, odnosno očuvanje vlasti. Tužna je činjenica da gradska televizija, koja sudeći po aktuelnom programu poslovanja, pretenduje da postane novinarski trening centar i da „nastavi sa praksom obuke kadrova kako ne bi bila ugrožena sama načela nezavisnog i objektivnog novinarstva“, može da emituje sadržaj zasnovan na manipulacijama i neistinama, koji ne samo da krši profesionalne i etičke standarde u izveštavanju, već predstavlja opasno etiketiranje i crtanje mete na čelu svima koji drugačije misle i spremni su da to javno kažu. To je ujedno i pokazna vežba pred naredne izbore, koja ukazuje na koji način će se propagandna mašinerija SNS-a razračunavati sa kritičarima vlasti.

Da Vas podsetimo:  Izmene medijskih zakona kao predstava za javnost: Dve trećine članova Radne grupe predstavnici države i organizacija koje podržavaju vlast

Bojana Vlajović Savić, uz podsećanje da svoje redovno poslovanje, za razliku od drugih medija, finansira novcem svih građana Kragujevca, poziva RTK da „odustane od ove štetne prakse i posveti se svojoj primarnoj misiji informisanja o lokalnim temama i tako pokuša da bar delimično povrati ugled i uticaj koji je nekada imala“.

Građanska aktivistkinja Aleksandra Kostić mišljenja je da na taj način „vlast u Kragujevcu uporno pokuava da se dodvori Aleksandru Vucicu“:

Za vreme Radomira Nikolica nismo imali ovakvu retoruku i targetiranje. Po meni saopstenja koja su dolazila iz Kragujevackog odbora SNS-a u vezi eko protesta, reditelja Gorana Markovica i sad emitovanjem ovog sramnog videa, RTK je slika Kragujevackih naprednjaka koji ne biraju sredstvo u pokušaju da se umile vođi, pokažu i dokažu da je baš ovaj odbor i trenutna vlast u Kragujevcu ono sto je potrebno vodji. Slepa podrska, odsustvo morala, nesposobnost imanja svog misljenja

Dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije FoNet Branko Vuković kaže da se „kulturološkom genocidu koji vrše televizije se nacionalnom frekvencijom, pridružila i gradska televizija koja, nakon neuspešne privatizacije, potpuno van zakona, parazitira na budžetu lokalne samouprave, odnosno na novcu poreskih obveznika“.

Uvrštavanje ovog kvazifilmskog (ne)dela u svoju programsku šemu je mnogo opasnije od brojnih drugih uređivačkih promašaja ovog medijskog mutanta, jer taj postupak predstavlja svojevrsno saučesništvo u „zločinačkom medijskom poduhvatu“ crtanja meta na svim neistomišljenicima režima, uključujući i istraživačke novinare i redakcije poput CINSA i KRIKA, zahvaljujući kojima je domaća javnost saznala za brojne afere vezane za aktuelnu vlast. Emitovanje takvog sadržaja predstavlja još jedan primer novinarskog beščašća i besprizornog širenja laži dirigovnog iz jednog centra zaduženog za „vesti, cenzuru i laži“ koji je Đžorž Orvel u svom romanu „1984″ nazvao Ministrastvom istine kaže Vučković i dodaje:

Da Vas podsetimo:  Pretužno stanje medija: U Srbiji zarobljeni i javni servisi i privatni mediji, u svetu četiri od pet medija nisu nezavisna

Poražavajuća je činjenica što se, sudeći po onome šta se trenuno dešava na ovdašnjoj medijskoj sceni, Orvelove vizije totalitarne budućnosti sveta iz „1984″ materijalizuju u Srbiji 2022, a žalosno je što se to događa u gradu koji se smatra kolevkom srpskog novinarstva u kome je Dimitrije Davidović 1834. objavio prve novine u Srbiji.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić podseća da je autor tog video zapisa Tomislav Lovreković „čovek koji je gađao Mariniku kokoškom i govorio da je treba snajperski ubiti“

Radio televizija Kragujevac je otišla nekoliko koraka dalje u mulj i svrstala sebe u čvrsti korpus SNS mašinerije. Na ovaj način postaju saučesnici u crtanju mete svim ljudima koji su targetirani u ovom zapisu među kojima su i neke njihove kolege novinari koji se profesionalno bave svojim poslom. Radikalski manirizam dominira tokom celog zapisa, narativ koji nas podseća na devedesete: zaverenici, izdajnici, susedne države, strane službe, ambasade, strane diplomate …. Kritički stav prema vlasti nije dozvoljen jer je to napad na državu, poistovećivanje stranke sa državom je ludost koja liči samo na radikale. Odakle vam pravo da se stavljate na stranu jedne stranke imajući u vidu da se finansirate sredstvima svih Kragujevčana? Podsetiću da je samo petina građana na poslednjim lokalnim izborima podržala SNS uz sve pritiske i manipulacije koje su vršene. Budite servis svih građana, a ne SNS-a!

Jekić smatra i da „video zapis emitovan na RTK pokazuje ono o čemu već duže vreme pričamo a to je da je rejting SNS-a u padu kako na republičkom tako i na lokalnom nivou“:

Crtanjem mete Draganu Đilasu apsolutno je svima jasno da je on najveća opasnost za režim Aleksandra Vučića i da se ne biraju sredstva da se on ukloni. Da li shvatate da ako mu se išta dogodi da ste na neki način saučesnici u svemu tome i da ćete jednog dana odgovarati za sve ovo? Krivica za nalog za emitoivanje ovakvog zapisa sa bezbroj laži nije krivica svih zaposlenih na RTK već prvog čoveka RTK-a. Sve će ovo proći jer ruka pravde i slobode uskoro stiže, ali će sramota i uprljan ugled zauvek ostati.

Da Vas podsetimo:  Vidojković i Kulačin podneli krivičnu prijavu protiv Aleksandra Šapića zbog pretnje „Ja bih ti srce iščupao kada bih te sreo“

http://www.glassumadije.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime