Pink u vestima prikazivao lažne izjave Save Manojlovića kreirane uz pomoć veštačke inteligencije. REM ne reaguje

0
31

Pink je dan i po u centralnim informativnim emisijama prikazivao snimak Save Manojlovića, čiju je izjavu montirao uz pomoć veštačke inteligencije, predstavljajući to kao „autorsku” šalu svog vlasnika Željka Mitrovića. REM prošle godine reagovao kada je Pink na isti način montirao snimke opozicionara kao i predsednika Vučića. Ovog puta reakcije regulatora još nema

Ilustracija: Mane Radmanović

Predstavljajući to kao „šaljivu interpretaciju”, TV Pink emitovala je više puta video-snimak sa lažnom izjavom Save Manojlovića iz pokreta Kreni-promeni, napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije.

Za ovaj „satirični” snimak, kako kaže njegov tvorac i vlasnik Pinka Željko Mitrović, korišćeno je gostovanje Manojlovića u emisiji Utisak nedelje, dok je njegovim glasom i izjavom manipulisano alatima veštačke inteligencije (VI).

Pink redovno u centralnim informativnim emisijama, najčešće tri dana zaredom, prikazuje šta je njen vlasnik objavio na svojim društvenim mrežama. Lažni snimak Save Manojlovića prikazivan je dan i po – do trenutka kada je Gradska izborna komisija proglasila listu Kreni-promeni, čiji je kandidat za gradonačelnika Manojlović.

Zakon o elektronskim medijima obavezuje Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da u slučaju kršenja zakona u programu tokom izborne kampanje pokrene postupak protiv emitera u roku od 48 sati od kada je za taj sporni sadržaj saznao.

Pink je za prikazivanje lažnog snimka Manojlovića pre nego što je Manojlović formalno postao kandidat i učesnik izbornog procesa izbegao taj postupak.

U slučajevima kršenja zakona na televizijama mimo kampanje, REM je po zakonu dužan da ispitni postupak pokrene u roku od najviše osam dana pošto je za njega saznao.

Da Vas podsetimo:  Važni medijski trenuci 2023. iz perspektive Raskrikavanja

Iako je prošlo nekoliko dana od prikazivanja lažnog snimka Manojlovića, ovaj slučaj do Saveta REM-a još uvek nije došao.

Regulatoru nije stigla prijava zbog ovog falsifikovanog snimka, kažu za Cenzolovku iz ovoga tela i dodaju da će Služba za nadzor „po službenoj dužnosti“ izvršiti analizu programa Pinka „i ukoliko utvrdi postojanje povrede, o tome će obavestiti Savet koji će postupati u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”.

REM ranije reagovao zbog korišćenja VI na Pinku

Prikazivanje snimaka generisanih veštačkom inteligencijom u informativnim emisijama Pinka poznato je od ranije.

U avgustu 2023, takođe predstavljajući to kao humor i satiru, Pink je manipulisao izjavama nekoliko opozicionih političara kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lažni snimak predsednika za REM je bila kap koja preliva čašu, pa je ovo telo reagovalo saopštenjem kojim podseća emitere da su dužni da ne prikazuju sadržaj kojim zloupotrebljavaju lakovernost gledalaca i javnost dovode u zabludu.

„Prikazivanje sadržaja u kojima se koristi veštačka inteligencija u drugim vrstama programa, kao što su zabavni, dokumentarni, obrazovni i drugi, trebalo bi da sadrži prikazivanje uočljivog obaveštenja pre, tokom čitavog trajanja i na kraju, da je program generisan putem veštačke inteligencije. Osim isticanja obaveštenja na prethodno opisan način, PMU (pružalac medijske usluge, prim. nov.) ima zakonsku obavezu da spreči zloupotrebu ličnih podataka, odnosno identiteta, u koje spadaju nečiji lik ili glas“, pisalo je u saopštenju.

Ko se ubuduće ogluši o ovu preporuku, snosiće sankcije – bila je tada jasna predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Ipak, iako se Pink emitovanjem snimka čiji je akter Savo Manojlović evidentno oglušio o tu preporuku, reakcije REM-a i dalje nema.

Na pitanja Cenzolovke o ovom slučaju nisu odgovorili Olivera Zekić, Savo Manojlović i pres služba TV Pink.

Da Vas podsetimo:  Svi smo prolazni, služba ostaje: Kako je stavljena tačka na jedini slučaj ubistva novinara za koji je postojala opipljiva šansa da bude rešen?

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime