Pirati s Kariba

0
903

vauceri_fPostoje mesta sa kojih je moguće voditi pravednu borbu protiv Aleksandra Vučića. Karibi, međutim, ne spadaju u takve. Sa Kariba, da proste oni mladići koji su protekle sedmice podigli na noge srpsko parče interneta, ne samo da ne možete nauditi Vučiću, već, još gore, možete da naškodite Srbiji.

Kao što je naveliko poznato, četiri beogradska mladića su se preko društvenih mreža oglasila fotografijom sa plaže na Holandskim Antilima, gde trenutno letuju. Na fotografiji se vide kako se izležavaju oko natpisa „Vučiću izvini“ ispisanog u pesku. Ispod fotografije je bilo okačeno i pojašnjenje: „Premijer je pre neki dan rekao da će Srbi koji budu letovali u Srbiji imati poreske olakšice, al` mi smo na Karibima“. Večito spreman da odgovara na sve što shvata kao nasrtaj na njegovu popularnost, Vučić je munjevito uzvratio izjavom državnoj agenciji Tanjug: „Najviše volim kad se šale na moj račun, pa kad odu na more, a na more ne možete da odete a da nešto ne platite, pa napišu `Vučiću izvini`. Super je što mi se izvinjavate, dobro je da više ne kukate i dobro je da možete sebi to da priuštite.“

Sve u svemu, po ustaljenom običaju opet je Srbija izvukla najdeblji kraj.

Prosto je, naime, neverovatno da je, od sve štete koju Vučić i njegov režim nanose državi bukvalno svakodnevno, mladićima sa karipske plaže zasmetala jedna od retkih korisnih zamisli premijera. Da, građani Srbije bi trebalo da budu malo više okrenuti svojoj otadžbini u svakom pogledu, pa i u turističkom. Načelno ne bi smelo da bude ničega spornog u predlogu da se srpski turizam potpomogne poreskim olakšicama. Kao ideja, to je beskrajno bolje od, recimo, one sumanute zakonske mere da se „strani investitori“ novčano pomažu iz budžeta, koja je Srbiju kao državu već koštala i novca i privrede. Kome smeta čak i najava olakšica koje bi bile ponuđene domaćim turistima, morao bi, ako je moralan i načelan, najpre da se pobuni protiv olakšica odobrenih za strane ulagače, na primer.

Da Vas podsetimo:  NIJE GRAD SVE ŠTO SE GRADOM ZOVE! PA NI GRADONAČELNIK...

A ako nekome baš smeta predsednik Vlade, onda postoji mnogo bolje mesto sa kojeg može da mu pošalje „Vučiću izvini“ poruku. Recimo, iz Kosovske Mitrovice, ili Zvečana, ili Orahovca, pa što da ne i iz Banja Luke ili Prijedora. Iz svih tih mesta može se posramiti Aleksandar Vučić zbog načina na koji se odnosi prema srpskim nacionalnim interesima, bilo onim na okupiranom Kosovu i Metohiji, bilo onim vezanim za Republiku Srpsku. Javite se Vučiću sa poprišta njegovog nesumnjivog i najvećeg zločina, sa mosta u Kosovskoj Mitrovici, gde je lider „naprednjaka“ pogazio Ustav na nezapamćeno nečovečan način. Odatle bi ga „Vučiću izvini“ zabolelo toliko da se ne bi ni usudio da odgovori, niti bi glasilima koja su naklonjena njemu i njegovoj od Demokratske stranke preuzetoj politici uopšte palo na pamet da donose vest o poruci.

Što je najvažnije, svako, pa i dotični beogradski „pirati sa Kariba“, pa i sam premijer u svojoj političkoj nadobudnosti, mora da bude svestan da Vučić nikako nije isto što i Srbija. Zato, ko hoće da se uposli u borbi protiv Vučića, može to da radi tako što ne nanosi štetu državi, ili njenoj privredi, u koju svakako spada i turizam.

Miodrag Zarković

Fond strateške kulture

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime