Pismo čitaoca: Zaljubljivi pojac

2
1884
Ilustracija, Wikipedija

Ja sam zaljubljivi pojac. Svaki moj odlazak na večernju predstavlja dilemu, kolebanje i oklevanje hoće li me neko iznervirati, isfrustrirati i isprovocirati. Interesovanje za pojanje potiče još od ’95.godine, kaa sam se približio pevnici i osetio potrebu da prislužujem uz sveštenike na večernjem bogosluženju.

U duhovnom uzrastanju s godinama, bilo je i prijatrnih i neprijatnih trenutaka. Evanđeoski, poslednji su prvi, a prvi poslednji su se obistinili, jer sam se pre neku godinu strahovito zaljubio u jednu devojku sa magičnim plavim očima, koja, kao i mnoge, nije umela da prepozna ljubav, veže se mene bude mi devojka, a kamo li nešto ozbiljnije i više? Jer bog je blagoslovio brak.

Osim prolaznog zaljubljivanja, patnje, mojih suza, mnogo uzdaha, briga, ekako sam preboleo moju neuzvraćenu ljubav.

Ona je bila moja druga velika ljubav. Prva je bila jedna skromna, plava mršavica, dok je treća bila jedna lepa zgodna crnka, za koju sam saznao od njenog oca.

Naime zahvaljujući, tome, što sam sluhista, što sam nekada učio ruski, i što sam 80-ih imao svoj pop-rock bend koji se zvao Suton (pevao i svirao gitaru, komponovao) naučio sam uz sveštenike da vezujem iz bogosužbenih kniga crkvenoslovensko pojanje.

Bog mi je svedok koliko poštujem snove, svetitelje, da sam sanjao :“samo istraj srpče, hristov bog će ti sve dati… ali zaljubljivanje u jednu devojku koja nema razumevanje za mene, a možda najviše zahvaljujući njenomo ocu, koji nema blagoslov za vezu, su me potpuno udaljile od pevnice.

Svaki moj povratak je napor, dilema i kolebanje da li ću opet naići na nerazumevanje, prepreke od pojedinaca, sresti se s njima…Pa kažem da sam zaljubljivi pojac. Kao ekonomista, po struci, naravno, imam i druge, potrebe zaposlenjem, ženidbom, i da aktivno učestvujem, kao vernik na liturgiji.

Da Vas podsetimo:  Izraelski turisti ponovo među najbrojnijima u Beogradu

Ali ništa ne može tako duhovno da me ispuni kao pojanje uz pevnicu.

Dušan Dojčinović , Leskovac*

_______________

*Redakciji

Portal, koreni.rs, je prvi časopis koji je zakoračio u život, spontano, i koji sa ozbiljnim štivom, zaokupljuje moju pažnju, sve do sledećeg broja. Elem, dopao mi se svaki teskt ponaosob, jer su tekstovi, iz različitih oblasti i može se iz svakog teksta izvući neka pouka, nešto zanimljivo, poučno i interesantno.

Konkrertno, dopali su mi se tekstovi o njegovoj svetosti Patrijarhu Irineju, o braku i vanbračnoj zajednici, kao i tekstovi Vladeta Jerotića o neurozi, o brigama koji imaju koren u strahu, i upravljanju brigama kojima smo okupirani svakodnevno, kako sam shvatio čitajući.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime