PISMO IZ SLOVAČKE: Vučiću, dozvoli mi da se vratim deci

2
1628
Dejan Milivojević / Foto: Facebook

Odluka vlasti da zbog novonastale situacije zatvore granice čak i za naše državljane koji su u inostranstvu i koji žele da se vrate kući, donela je mnogo problema Srbima u dijaspori.

Mnogi se nalaze zarobljeni na granicama, neki se bezuspešno i beznadežno obraćaju Ambasadi Srbije u zemlji u kojoj se nalaze, a u nedostatku rešenja, kontaktiraju medije, šalju otvorena pisma i mole za pomoć.

Ne žele ništa osim da se vrate u domovinu, što im je zabranjeno, a država je tom odlukom prekršila Ustav, jer u najvišem pravnom aktu piše da svaki državljanin Srbije koji se nalazi u inostranstvu, bez ikakve prepreke može da se vrati u domovinu kad poželi.

Jedan od naših zemljaka koji zbog odluke srpskog državnog vrha ima problem jeste Dejan Milivojević iz Smederevske Palanke, koji radi u Slovačkoj.

Radi se o samohranom roditelju, ratnom invalidu koji je trbuhom za kruhom otišao van zemlje kako bi zaradio i obezbedio pristojan život deci, a koji zajedno sa ostalim državljanim Srbije, kojih u toj zemlji ima mnogo, ne može da se vrati nazad.

U trenucima nemoći i očajanja, obratio se otvorenim pismom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koje prenosimo u celosti:

„Gospodine Predsedniče,

Šaljem Vam ovo otvoreno pismo jer drugog načina i izbora nemam.

Vačom neustavnom odlukom o zabrani ulaska srpskih državljana u Srbiju sam i ja pogođen jer sam se sticajem okolnosti zadesio u Slovačkoj kada ste rečili da prekršite Ustav.

Da li ste svesni da ste mene kao i sve druge ljude koji trenutno ne mogu da se vrate u Sŕbiju, Vašom neustavnom odlukom odvojili od naših porodica. Jednom sramnom odlukom ste pogazili elementarno pravo svakog čoveka da živi u svojoj državi.

Ja sam samohrani otac, pri tome sam i ratni vojni invalid. Nastradao sam 1992. godine na ratištu u Bosni i Hercegovini kao aktivan vojnik koga je država poslala u rat, a sada, gle ironije, ista ta država mi zabranjuje ulazak.

Da Vas podsetimo:  Da li nam trebaju direktni izbori za predsednika?

Obraćao sam se više puta i Ambasadi Republike Srbije u Bratislavi, ali oni očito nisu u mogućnosti da pomognu. Da stvar bude gora, nisam sam jer je Slovačka puna srpskih državljana koji su ostali bez posla i jedva čekaju da dođu kući.

Ovim putem apelujem da shvatite ozbiljnost naše situacije i organizujete nam povratak kući kao što to svaka normalna zemlja radi za svoje državljane. Uradite to u što kraćem roku, jer situacija postaje neizdrživa“, navodi se u pismu.

Izvor: Direktno.rs

2 KOMENTARA

  1. to vucicucuvaj gradansku srbiju od cetnika vucic je human covik on spsava samo ljude iz ratnih dejstava koji beze od metka srbija humana zemlja svim ugrozenim emigrantima pomaze da dodu u slobodnu i duhovnu srbiju da zive i rade ko svi gradani srbije

  2. Председник Вучић је на једној од својих, без потребе дугих конференција за штампу поводом короне (уствари монолога и разговора са самим собом) рекао да се наши гастрабајтери враћају у Србију како би се овде бесплатно лечили! Срамно и бездушно! Тако да обраћање њему и амбасади Србије или конзулату је чист губитак времена. Сви они су под његовом шапом, што он каже то је у Србији закон, па било и противно Уставу!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime