Pismo ministru Vuksavljeviću

1
1326

Poštovani gospodine Ministre,

Pišem vam u očaju zbog agonije među ljudskih odnosa u kojoj se nalazi Etnografski muzej u Beogradu u kome radim, mada naše trenutno stanje u „lokalu“ slikovito govori i o jadu mnogih drugih kulturnih ustanova Srbije.

etnografski muzejDa ukratko podsetim, Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ (čiji sam član) već duže vreme upozorava nadležne organe na osnovane sumnje o korupciji u Etnografskom muzeju u Beogradu poslednjih godina, a koja je evidentirana u izveštaju Budžetske inspekcije Ministarstva finansija Republike Srbije za 2014. godinu. Nadležno Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije se od oktobra 2015. godine oglušavalo na pozive Sindikata “Nezavisnost“ da se izjasni o ovom problemu. Na sve to se nedavno nadovezao Izveštaj o vanrednoj internoj reviziji Ministarstva kulture i informisanja koja je obavljena jesenas u našoj ustanovi, po Vašem nalogu. Uglavnom, ponovo finansijske malverzacije gotovo na svakom koraku, i ponovo potom upadljiva tišina.

Mehanizam korupcije već klasičan i mnogo puta viđen: građevinski poslovi. Zgradu u kojoj je smešten Etnografski muzej treba renovirati i sprovesti investicije. Iako je direktor ustanove po zakonu suveren da donosi i sprovodi odluke, ne treba izgubiti iz vida to što se veći deo kolektiva nije slagao s načinom realizacije pa i samim smislom tog projekta. Sve poslove s tim u vezi preuzele su naravno privatne firme, koje su uhodanim sistemom – simuliranim javnim nabavkama i sličnim procedurama – ispumpavale novac investiran u renoviranje. A tragovi tih privatnih firmi nedvosmisleno vode do samih visokih državnih činovnika u kulturi, odnosno njihovih klanova.

I pored svesti o tome da je bezakonje već opšte mesto u radu mnogih naših institucija nismo slutili u Sindikatu „Nezavisnost“ da će Ministarstvo kulture i informisanja do te mere ignorisati ono što je očigledno, te ne moramo svi biti pravnici ili ekonomisti da bi nam bilo jasno šta piše u Izveštaju i o čemu se tu radi!

Da Vas podsetimo:  "Promene" lepo zvuče, ali se teško ostvaruju - jedno lično iskustvo

Da li to znači da je Sindikat „Nezavisnost“ sada ostao na „brisanom prostoru“ jer zvanično „niko ništa nije čuo ni video“? Njegovim predstavnicima u Etnografskom muzeju, a koji inače čine manjinski sindikat u svom kolektivu, bilo je jasno šta ih čeka. Postali smo taoci strašne istine do koje smo došli, a „sezona lova“ na neke od nas je odavno počela, kroz razne pritiske i maltretiranja. Pojedine moje koleginice su već izgubile i svoje nerve i svoje zdravlje zbog toga, a nedavno je koleginica Biljana Nojković, glavni poverenik Sindikata „Etnografski muzej“ „Nezavisnost“, koja je prva razotkrila mehanizme korupcije i koja se javno i žestoko borila protiv toga – dobila otkaz i sada je na ulici gde se bori za goli život. Naše javno ćutanje pak, u Muzeju i izvan Muzeja, o navedenim nemilim događajima, postalo je već rečito i preglasno.

Nevolja je i u tome što su naše sumnje potvrdila i nadležna državna i lokalna pravno-finansijska tela, koja su se već ozbiljno pozabavila problemom: Budžetska inspekcija Ministarstva finansija Republike Srbije, Savet za borbu protiv korupcije, Agencija za borbu protiv korupcije, Prekršajni sud u Beogradu, Tužilaštvo za organizovani kriminal, razne inspekcije… Ipak, da li će i kada pravda biti zaista ostvarena – kako to očekivati u jednoj ovakvoj državi ?

Poštovani gospodine Ministre, molim vas imajte milosti za moje koleginice iz Sindikata „Nezavisnost“ koje su se ne svojom ličnom voljom našle u ovom paklenom vrtlogu. Imajte milosti i prema direktorki našeg Muzeja, koja je već podnela mnogo uvreda i napada zbog toga. Sadašnje ćutanje povodom situacije u Etnografskom muzeju ne čini joj dobru uslugu. Ona jeste među odgovornima za ovu aferu, ali nemamo sumnju u to da neko iz pozadine političkih uprava igra prljave igre u kojoj su i direktori kulturnih ustanova manje-više samo „figure“. I tako je već godinama! Kao i u našem slučaju, šteta je što su na takvu igru spremni mnogi rukovodioci ustanova kulture, koji su inače na svojim osnovnim poslovima često dokazani i afirmisani stručnjaci. Kako god bilo, vrhovi stručnih hijerarhija u kulturi neretko svesno pristaju na ovakve igre – voljno ili nevoljno – svejedno!

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili u susret Uskrsu

Tek, da političkim mutivodama ne bi falila ni dlaka s glave evo žrtvuju se i uništavaju ljudski životi, usput se uništavaju i naše institucije…

Smatram da je korupcija suština beznađa koje je ophrvalo institucije i državne ustanove u Srbiji. Ali pritom ne mislim trenutno na korupciju „malih“ šalterskih službenika ili portira koji „nisu bili dovoljno budni“ već na korupciju koju inspirišu, sprovode i/ili prikrivaju visoki državni činovnici!
http://www.koreni.rs/wp-admin/media-upload.php?post_id=91161&type=image&TB_iframe=1
Ja zaista ne priželjkujem značajne kaznene mere protiv svojih, iako odgovornih kolega iz oblasti kulture – tu je već svako na svoj način uslovljen ili ucenjen. Želeo bih makar toliko da Vi svojom funkcijom i autoritetom utičete na to da koleginica Biljana Nojković bude vraćena na svoj posao.

Sanjam svakako i to da jednom konačno ojača instutucionalni front protiv političke mafije raznih boja, koja na naš očigled već nagriza ne samo idejnu već i biološku supstancu sopstvenog naroda.

A ako vas neko bude pitao zašto se neki iz institucija bune, budite spokojni – pa ko će se pobuniti protiv opšteg sunovrata ako ne same institucije !?

Hvala na razumevanju

Pozdrav

Saša Srećković, muzejski savetnik

Etnografski muzej u Beogradu

1 KOMENTAR

  1. Поштени људи се данас у Србији боре за голи живот. А Вучићев министар културе и информисања не би био ту где јесте да спада међу њих…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime