Pismo predsedniku AmCham-a Zoranu Petroviću

0
890

Dana 23.12.2016. g. održana je Nacionalna konferencija „Izlaz iz sive ekonomije“ u organizaciji američke privredne komore AmCham i NALED-a.   Kako su podaci koje su koristili govornici u potpunosti pogrešni, kao i sam program za borbu protiv sive ekonomije, predsedniku AmCham Zoranu Petroviću uputio sam sledeće pismo:

**************************************************************************************

Poštovani,

zoran_petrovic_predsednik_upravnog_odbora_americke_privredne_komore_u_srbiji-nova-ekonomija
Zoran Petrović / foto: Nova ekonomija

pozdravljam vašu želju da pomognete u borbi protiv sive ekonomije, ali vas molim da u buduće koristite tačnije podatke, korišćenjem netačnih sebe diskvalifikujete, pokazujete neznanje ili neku drugu nameru.

Predsednik AmCham-a Zoran Petrović se pita kako vratiti više od jedne milijarde prometa u legalne tokove!?

Promet roba i usluga van legalnih tokova u Srbiji je više od deset milijardi evra na godišnjem nivou!

g. Petrović očigledno ne zna da predstavnici Naleda od pre dve godine koriste moj podatak o utajama poreza, u to vreme iznos od tri milijarde evra na godišnjem niovu, danas već četiri milijarde evra, oni su izgovorili 8 miliona evra dnevno (krajem 2014.g.).  Da li g. Petrović hoće da kaže da na milijardu evra prometa robe utaje poreza mogu biti tri milijarde evra? Verovatno bi potvrdno odgovorio, bankari nikada nisu imali osećaja za poresku politiku.

Dalje, veliki bankarski stručnjak kaže da treba nivo sive ekonomije smanjiti na 26,7%, planirani procenat zacrtan Naledovim Nacionalnim programom za borbu protiv sive ekonomije???

Ponovo greška! Z.P  misli da je siva ekonomija u Srbiji 30.1%, davno prevaziđen, tačnije netačan podatak, objavljen u Novom nalazu velikih eksperata sa platnog spiska države Srbije, okupljenih u FREN-u pod palicom prof. Arsića.

Siva ekonomija u Srbiji je skoro polovina ekonomije, evazija poreza je 50%, ozbiljne analize pokazuju.

Naledov program za suzbijanje sive ekonomije planira smanjenje 4% za 5 godina, ili:

Da Vas podsetimo:  Dug je put od većine glasova do gradske vlasti u Beogradu

1) u prvoj godini bolju naplatu od 100 miliona evra, kriminalcima ostaje samo 3,9 mlrd.evra
2) u drugoj godini bolju naplatu od 200 miliona evra, drugima ostaje samo 3,8 mlrd.evra
3) u trećoj godini bolju naplatu od 300 miliona evra, onima ostaje samo 3,9 mlrd.evra,
4) i u završnoj četvrtoj godini, kada je cilj postignu, bolja naplata će biti 400 miliona evra a kriminalcima, utajivačima, mahom zaštićenim biznismenima ostaće samo 3,6 mlrd.evra svake naredne godine!!!

Da li je to program koji propagira g. Zoran Petrović, veliki bankarski stručnjak? Da li će taj program spasiti Srbiju?

„Molimo vas, nemojte više da nam pomažete, da nas spašavate“!!!

Da ponovim: promet roba i usluga van legalnih tokova prešao je 10 mlrd. evra, utaje su dostigle 4 mlrd.evra,  u izradi je nova analiza koja pokazuje da je nivo sive zone porastao, da su utaje još veće, što je i konstatovao predstavnik MMF-a Džejms Rouf u intervjuu datom dnevnom listu Danas dana 22.12.2016.g.

Vaše informacije radi, siva ekonomija u Srbiji nije na uličnim kartonskim i pijačnim tezgama, a gde je pogledajte:

– Carina prošvercuje 4 mlrd.evra robe bez plaćanja PDV-a, samim činom prelaska robe na crno nastaje utaja od 600 miliona evra.

– Akciznu robu na crno najviše plasiraju domaći proizvođači u vlasništvu stranih investitora, vrednost robe je milijardu evra, utaje 400 miliona evra.

– Pranjem iznošenje novca van zemlje dostiže 4 do 5 mlrd. US $, od 5. oktobra ukupno 55 mlrd. US$, verovatno znate podatak objavljen od strane američkog Globala, dobijen od NBS., zbog fiktivnih troškova dobit u „peračkim“ firmama se fiktivno smanjuje pri čemu je budžet oštećen za 400 mil. evra manje plaćenog poreza na dobit na godišnjem nivou. Značajno bi bilo kada bi USA pomogla Srbiji da se opran novac vrati u zemlju.

Da Vas podsetimo:  Engleskinja Fejt se zaljubila i udala za Branka, siromašnog Roma iz sela Grabovica

– Isporučena a nefakturisana struja verovali ili ne po zvaničnim podacima EPS-a objavljeni u Biltenu za 2015.g. pokazuju da četvrtina celokupne struje nestaje iz mreže, sprečavanjem krađe i prodajom iste u zemlje EU budžet bi bio puniji za 1,3 mlrd. evra

– Brašno na crno preveze 23 hiljade šlepera 2014.g., 19500 šlepera 2015.g. od 270 mlinova do 6200 pekara, i to niko ne vidi u Srbiji….

– i tako dalje, još u preko 20 branši, kriminal na sve strane, najviše pod pokroviteljstvom kriminalizovanog dela birokratije, bolje rečeno „pod njihovom organizacijom“.

– 700 hiljada radnika radi na crno, postoje firme koje imaju više stotina, pa i više hiljada radnika na crno (zanimljivo da firme sa najviše radnika na crno imaju „jaku“ zaštitu)

Sve prethodno napisano, mnogo puta sam javno izneo u preko 80 objavljenih tekstova, na mnogo održanih tribina, gostovanjima na raznim televizijama. Mnogo puta sam i predstavnicima Naleda dostavio mejl, pričao i sa ministarkom Anom Brnabić, bez uspeha, kao da nikoga od „dušebrižnika“ ne zanima prava borba protiv sive ekonomije.

A kako ta borba treba da izgleda?

Program „Borba protiv sive ekonomije u četiri faze“ garantuje bolju naplatu u prvoj godini od milijardu evra, do kraja druge godine tri milijarde evra, rigorozno kažnjavanje kriminalizovaog dela birokratije koja učestvuje u svim nezakonitim radnjama, smanjenje sive ekonomije na nivo od samo 10%!!!

Još uvek pomenuti  deo birokratije  je mnogo uticajan, jak,  zbog čega izostaje prava borba, verujemo da će narod ojačati i  da će se vrlo brzo izboriti protiv kriminalaca utajivača koji pljačkaju i uništavaju Srbiju.

Napomena: pismo će biti objavljeno.

Dragan Radović

Dragan Radović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime