Pismo prijatelju frilenseru

0
680

Dragi moj, nismo skoro popili kafu. Izvini, zvao si neki dan da se vidimo, kažeš da je hitno. Mogu da naslutim temu. Ovi su vam rarezali porez. Pa, videćemo se. Možda da se tada prisetimo jednog od naših razgovora od pre godinu, dve. Kada sam ja derao cipele i dolazio iz Novog Sada na proteste, a ti ispijao kafu na Vračaru. I još mi govorio – mani šetnju i proteste, dođi da uživamo.

I možda da se prisetimo dosta bučnog razgovora kada si mi rekao da vi frilenseri dobro živite i da vas ne interesuje politika i dosadne vesti o onome šta se dešava u Srbiji. To si mi govorio i kada sam te molio za podršku protestima.

Janko Veselinović / Foto: printscreen

I sećaš se rekao si mi „pa što da protestujem, vi čete nas, ako dođete na vlast, oporezovati“. I sećaš se mog odgovora kada si progutao knedlu, a kada sam ti rekao: „da, oporezovaćemo vas, ja ću se zalagati za to“.

Čak nisi ni slušao nastavak onoga što sam ti rekao, a dodao sam: „da je do mene, oporezovao bih vas, ali sa najmanjom stopom za frilensere u svetu, 10% manjom od najmanje stope na svetu“. Nisi me slušao, čak bi rekao da si se naljutio, jer smo se kasnije ređe viđali. Ali, ne brini, vidimo se na protestu 16.01. u 15 časova ispred Skupštine Srbije.

Idem posle da zapalim sveću Oliveru Ivanoviću ispred crkve sv. Marka. Znaš, pošto ne gledaš vesti, ubili su ga banditi pre tri godine. Tebe tuđa muka nije previše doticala, ali se nadam da si nešto naučio. I da bi ti onaj moj predlog o najnižoj stopi sada odgovarao.

Da Vas podsetimo:  Linija podele

A znaš da nisam ni pomislio da govorim o retroaktivnoj naplati poreza. Znaš da nisam zlopamtilo. A sećaš se da sam ti više puta ispričao priču : „kada su došli po mene, nije preostao niko da se pobuni“.

Priča se pripisuje pastoru Martinu Nimeleru (1892–1984) i govori o ćutanju i nereagovanju nemačkih intelektualaca nakon uspona nacista na vlast i početka politike „čišćenja“ usmerene protiv različitih grupa društva.

Ali da znaš ja sam tu, nisi sam.

Prof. dr Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime