Pismo profesorke iz Srbije uzburkalo javnost

17
19717

Profesorka engleskog jezika i književnosti Ljubinka Boba Nedić obratila se roditeljima otvorenim pismom koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Tekst pod nazivom “Deca koju su pojeli skakavci” uzburkao je javnost u Srbiji.

Već neko vreme, tačnije nekoliko poslednjih godina, borim se sa prihvatanjem činjenice da saznajne sposobnosti mojih đaka opadaju iz generacije u generaciju, da raste ravnodušnost, nezainteresovanost, otupelost. Koncentracija se meri sekundama, interesovanja svode na dva-tri, i to obično dva-tri površna, za njihove godine pogrešna. Naravno, govorim o proseku i znam da ima sjajnih izuzetaka, ali znam i da ih je iz godine u godinu sve manje.

Pomislim – možda su ona drugačija deca sva otišla u gimnaziju! Onda se setim da u srednjoj stručnoj školi radim već 22 godine, da nikada nisam radila u gimnaziji i da svoje đake sve vreme upoređujem sa đacima koji su prošli baš kroz moju školu, tu istu srednju stručnu.

Pomislim – promenilo se društvo, ambijent je drugačiji, vrednosti su drugačije. Onda se setim da je priroda ipak jača od društva. Dete do desetak godina po prirodi svojih godina mora da bude radoznalo, iskričavo, da ga sve i svašta zanima, da ne zna gde će pre. Tinejdžer mora da bude buntovan, pun velikih snova, rešen da promeni svet, ubeđen da će istorija zapamtiti njegovo ime. Mislim, kada, ako ne tada, kada ima 15, 17 godina?

Pomislim – možda je do roditelja? Razmislim kada su im i kako roditelji odrastali, da li je tada načinjena greška koju prenose na svoju decu, da li je napravljena neka šteta koja će se tek u narednim generacijama ispraviti.

Da Vas podsetimo:  Beograđanka kao heroina siromašnog afričkog sela

Onda shvatim da su roditelji mojih đaka tek nekoliko godina mlađi od mene, da su odrastajući možda zakačili par godina života u onoj spokojnijoj zemlji, da su onda prolazili kroz hiperinflaciju, nemaštinu, rasturanje brakova, odavanje alkoholu nekog od roditelja, ratove koje nismo vodili, povratnike s ratišta sa ugaslim očima, bombardovanje, satanizaciju našeg naroda, nastanak turbo-folka, dizelaše kao glavne face, Pink (ne)kulturu, “opasne momke”, kajle i utoke, benzin u flašama, prazne samoposluge, paštete i viršle, 5. oktobar, velike nade, srušene nade, tunel bez svetla na kraju…

U međuvremenu su oni postali roditelji, najbolji što umeju da budu, generacija roditelja koja ne zna za bolje, koja ne zna za normalno, koja je poražena u najboljim godinama svog života. Da li je to razlog što su nam deca ovako otupela?

Želim da se izvinim roditeljima što ovako pišem. Znam da zvuči strašno i nečovečno, ali vi imate to jedno ili dvoje dece, a meni ih je kroz učionicu prošlo verovatno preko hiljadu, i ja ne mogu da ne vidim promenu koja mi se odvija pred očima. U poslednje vreme se odvija toliko brzo, da je bukvalno svaka nova generacija ubedljivo lošija od prethodne. Više ne treba da prođe pet-šest godina da bi se razlika primetila. Sada je opipljiva i strašna.

I nemojte misliti da samo o vama razmišljam kada tražim uzrok tome. Naprotiv! Znam da je i do škole od koje neko uporno pokušava da napravi ne zabavište, nego zezalište. Znam da je i do društva poremećenih vrednosti. Međutim, i jedno i drugo su na snazi bar desetak godina, a deca nisu ostala na nivou od pre deset godina.

Sramežljivo i uz mnogo neprijatnosti proveravam sa kolegama da li i oni imaju takav utisak, nadajući se da je možda problem u mojim nerealnim očekivanjima. Šapućemo o tome, svesni činjenice koliko naše reči užasno zvuče. Nažalost, svi sa kojima sam razgovarala vide i osećaju tu promenu kod đaka.

Da Vas podsetimo:  Film o deda Đorđu, čuvaru Zejtinlika

Pre dve godine osećala sam se jadno kada sam iz operativnih planova izbacila sve dugačke tekstove. Te iste tekstove su đaci pre desetak godina savlađivali kao od šale. Danas to mogu da urade tri do četiri učenika u odeljenju. Pre 15 godina, kada se moj predmet izučavao od petog, a ne od prvog razreda kao sada, moji đaci, učenici srednje stručne škole, uz malo napora mogli su da prate gimnazijski tempo. Istina, imali su tri časa stranog jezika nedeljno, a ne dva kao ovi sada. Međutim, i kolege koje predaju ostale predmete primećuju da današnjim generacijama gradivo jednostavno ne ulazi u glavu. Đaci te gledaju belo, ne umeju da ponove šta si rekao, na kraju časa se ne sećaju onoga što je bilo na početku.

Najgore je kada ih pitaš za mišljenje. Trgnu se i zbunjeno te pogledaju. Nije im jasno zbog čega ih smaraš zahtevom da imaju mišljenje na neku temu, i to temu njihovom uzrastu blisku, a može i na srpskom ako je problem da govore na stranom jeziku.

Pre neki dan sam ih pitala šta bi bio njihov posao snova, kada im novac ne bi bio problem. Saznala sam jedino da nemaju snove. Trend se nastavlja jezivom brzinom. Strmoglavljujemo se u ponor, ili smo skuvane žabe. Nešto jeste. To nešto ignorišemo i tolerišemo. Tu i tamo promrmljamo sebi u bradu, zgranemo se nad tim kakve nam generacije dolaze, nije nam dobro posle inicijalnih testova, kukamo što moramo da predajemo gradivo iz osnovne škole čak i kada znamo da su naše kolege u osnovnoj to odlično uradile.

Sistem je smislio izlaz – IOP 1. Ako dete ima iz bilo kog razloga poteškoće u usvajanju gradiva, napravi mu plan po njegovoj meri, skrati gradivo, snizi kriterijum, ostavi mu više vremena za splavove, folkoteke, turske serije. Ne masiraj ga zahtevima! Ne teraj ga da stiče znanje. Pravi od sebe i škole budalu čak i kada vidiš da ono jednostavno ne želi da uči. Nije do njega, do tebe je.

Da Vas podsetimo:  Ljevoša: težak život povratnika tokom zime, spas u sakupljanju lekovitog bilja

Tako kaže sistem. Ušareni mu učionicu, pevaj mu pesmice, uči ga kroz igru, čak i ako ima 18 godina. Zabavljaj ga, budi pun optimizma i elana, stalno se osmehuj na času i strogo pazi da ne povrediš njegova nežna osećanja. Nemoj slučajno da podigneš glas! Nemoj slučajno da ga zatrpavaš domaćim zadacima! I da se nisi usudio da mu daš jedinicu, jer nije do njega – do tebe je.

Može i tako. Sve može. Samo ne znam čemu to vodi. Ne sviđa mi se rezultat. Posledice su pogubne, a od mene se očekuje da im doprinesem.

Pošto sam ja iz generacije onih koji su imali snove i navikli da ciljeve postavljaju visoko, a ne tamo gde je najlakše, sanjam o tome da se udružimo: mi, prosvetni radnici, i vi, roditelji. Da ustanemo složno protiv ovog zaglupljivanja naše dece, protiv propadanja mladosti, protiv odgajanja zombi generacija, koje ne zanima ništa, koje su već sada spremne na to da “odbleje” život i sačekaju kraj u blaženoj otupelosti.

Uzeli su nam fabrike, uzimaju nam rudnike, čak i izvore vode. Sami su odlučili da su naši organi državni. Oberučke prihvatamo sve zapadne trendove. Pomislio bi čovek da smo baš moderni. Sada nam nekako uzimaju i decu.

Hajde da se osvestimo svi zajedno.

Hajde da bar decu ne damo.

Hajde da pomognemo deci.

Nadam se da nije kasno.

ljubinkabobanedic.blogspot.rs

17 KOMENTARA

 1. Ma do mobilnih telefona je, instant zabava i instant zainteresovanost. Cim nije instant zabavno onda se mozak i ne ukljucuje. Tek dolaze cudne generacije i ko zna sta sve jos. Pozdrav i srecno nam svima.

 2. А да почнемо од тога да пишемо нашим писмом: ћирилицом. Можда не би много помогло у овоме о чему говори професорица али би бар у нечему били свој на својем. Овако на латиници, туђинској, изгледа још јадније.

 3. Ma, vi ste „uštva belorepa“… brinete se samo za penziju svoju ili nekakvu dodatnu apanažu, ali za mladost i školu- nikako! U stvari škola , ovakva kakva je danas i pod ovim okolnostima, uslovima ili u ovom sistemu kako hoćete, nije ni potrebna. Pa, svi će da je uče vanredno i po sopstvenim afinitetima, a ne uniformisanu, blijedu, bezličnu i besmislenu do opterećivanja nekakvim suvišnim „gradivom“ koje se samo lupa i „gruva“… ništa vi djeci ne ulivate u glavu… oni čak i sami uče ono što ih zanima a i treba im za život i rad… ponajprije dva i više jezika, matiš i maternji… da ne pričam o struci koju su SAMI odabrali… samo vi najstariji „debilisano pomalo“ to NE PRIMJEĆUJETE: dok vi iz tzv. prosvjete to spazite- voz već prođe i ko će vas da čeka. Odradite to što prije, dogovorite se sa djecom oko organizacije NJIHOVOG POSLA a ne da ih blijedo gledate, uzmite svoje pare i propitajte znanje za diplomu… ništa više ne treba vi da ih učite! Oni već to ZNAJU, DA MORAJU DA ZNAJU ako žele da prođu na tržištu znanja; pogledajte ih malo ne obarajući oči pred „problemom“ vašim a ne njihovim, jer oni će da USPIJU ako već nisu. I pored vas, neukih… koje zato njihovi (m)učenici gledaju bijelo i sa nerazumijevanjem… koliko samo malo iniciative imate i nije vas sramota što hoćete da suzbijete znanje na račun moranja i deklamovanja nabubanog sa nerazumijevanjem… ima još toga ali malo prostora, toliko ste se sa svojom ličnom neperspektivnošću raširili po školi koju i takvi podučavate šta će da radi. E, pa snaći će se i škola i prosvjeta sa novim individuama ali ne u obliku običnih đaka sa torbakom na leđima; oni su se i takvi već snašli a na vama je da se osavremenite, prilagodite, spremite bolje za novo vrijeme… i pridružite se vi njima a ne oni da priđu vama „na pomast“!Breee…

 4. Upravo je vaša generacija, malo mlađi i malo stariji, napravila zemlju ovakvom kao što vidimo. Pristajali ste na pljačku, na nepravdu, na zločin i korupciju, ili ste činili sve to, praveći se pred sobom i pred drugima da ne činite. Deca sve to vide i uz to su odrastala. Rezultat je svuda oko nas. Zaključak vam je potpuno pogrešan, deca su inteligentnija od vas, i ne možete ih korumpirati farsom od škole, lažnim znanjem, lažnom školom, i sistemom vrednosti koji promovišete, a sami ga se ne pridržavate – svi vi odrasli u ovoj državi. Zato vas deca gledaju belo, i zato odbijaju da učestvuju u nečem grotesknom, ali su dovoljno mudra i obzirna da vam to ni ne saopštvaju rečima. Zato i nemate odgovor na to šta je sa decom, oni odbijaju da postanu kao vi.

 5. Draga Ljubinka .Nacin naseg skolskog obrazovanja treba menjati u potpunosti Kao i kod svake bolesti da bi se otklonile posledice treba prvo ukloniti uzrok Uzrok je moguce otkloniti REFORMOM SKOLSKOG OBRAZOVANJA Zalazem se vec 2 god da dodje do toga .Svoje predloge pisala sam Ministarstvu prosvete ,Skupstini grada Beograda ,svim novinskim agencijama kao i i fondaciji Novaka DJokovica .Niko mi nije odgovorio na e mail osim Novakove fondacije uz odgovor da mi se zahvaljuju na trudu i radu i da podrzavaju moj rad i da tako i nastavim. Putem ovog linka https://www.youtube.com/watch?v=wUwJ6c3pkis&t=4s poslusajte moje izlaganje na temu skolstva na jednom od predavanja u Beogradu ,,Biti i imati „kod profesorice Kinezioogije Ane Bucevic.Volela bih i da procitate moju knjigu ,,Put do sebe “ koja je i nastala osvestavanjem Kako i na koji nacin je trajalo moje skolsko obrazovanje i sa pitanjem na koje sam trazila odgovor pune 43 god pocev od ucitelja ,nastavnika profesora ali ga nisam dobila .Nisam ga dobila ni posmatrajuci svoju i drugu decu dok su se skolovala.43 god postavljala sam pitanje ,, ZASTO JE SVE SVUDA U SVETU NAPREDOVALO SAMO JE SKOLSKO OBRAZOVANJE OSTALO NA ISTOM NIVOU „?Svi odgovori su u knjizi https://issuu.com/jadrankaradovanovic/docs/put_do_sebe_jadranka_radovanovic_ HVALA VAM STO CINITE DA SVET BUDE BOLJE MESTO ZA ZIVOT SVIH NAS .Jadranka Radovanovic

 6. Svaka Vam je na mestu. Ćerka mi je odavno odrasla i na svu sreću za dlaku izbegla sunovrat o kom pišete. Bojim se samo da, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, ovo i nije najgore stanje. Jer, nažalost, i od goreg ima gore.

 7. Tačna dijagnoza stanja ne samo srpske omladine nego i celog društva.
  „Neko“ nas je gurnuo u komunizam 1944. godina, a potom 2000. godine u divlji liberalizam.
  Taj „neko“ je srpska lažna elita.

  Kada Srbija bude smogla snage da iznedri neku novu elitu, koja će biti manje korumpirana od sadašnje, biće nam i bolje. Sadašnja elita u Srbiji ima samo jednog Boga – a to je novac!

  Srbija je danas zemlja bez nacionalnih institucija (SANU, Matica Srpska, SPC …) koje su postale mesto za uhlebljenje mediorkiteta i promociju egostičkih ciljeva pojedinaca.

  Na žalost, sada javno izgovorena reč pojedinca preko medija teško da može nešto da promeni.
  Normalna Srbija je „potrošila“ sve adute i kreativnu energiju. Ostali su samo vapaji ljudi koji se ne mire sa stanjem duha srpske nacije.
  Neko je doneo „odluku“ da ovaj narod nestane sa ovih prostora. Ono što nisu omogli da urade Turci za 500 godina uradiće naša „elita“ u narednih 20 godina.

  Iskrena i emotivna objava pofesorke engleskog jezika i književnosti Ljubinke Boba Nedić, može mali broj građana Srbije da trgne iz letargije i kolektivnog samozobiranja.

  Jedini put izlaska iz ovog stanja je udruživanje slobodnomislećih ljudi u Srbiji oko zajedničkog cilja – izgradnje novih kuluturnih i nacionalnih institucija, koje će na novim – zdravim temeljima graditi srpsko društvo.

 8. Bravo koleginice , uvek u centar !
  I uvek su nam drugi krivi…Kažemo : sve smo sa “ trulog zapada “ preuzeli. Da li smo , baš SVE ? Da jesmo, preuzeli bi smo i pravu kulturu, POŠTOVANJE ZAKONA, očuvanje životne sredine, odvojili Crkvu od države, smenili svakog “ političara “ za koga se utvrdi i NAJMANJA greška i nezakonitost u radu, smenili nesposobne, a podobne…Ovako od “ trulog zapada “ preuzesmo / da li smo baš od njih, ili nam tako odgovara ? / samo ono najgore, a ako smo iskreni, mnogo toga najgoreg na zapadu i nema…Pokušajte , u nekoj normalnoj zemlji, gde vladaju zakoni, da , npr. ne pošaljete dete u školu tri dana jer je “ slavilo slavu “, a na to ima pravo jedan dan ? Pokušajte da ne dođe nedelju dana u školu, jer ge je “ boleo stomak,a kod lekara nismo išli “ pa mamica dođe i nastavnik MORA da opravda jednonedeljni bol u stomaku, koji se ne leči kod lekara…SVI SMO KRIVI zbog ovakvog stanja – SVI ! Jer smo : roditelji, nastavnici, GLASAČKA MAŠINA, koja vidi 2000 , litar ulja, kilo brašna…za danas imam, a sutra…ma ko te pita za sutra !
  U potpunosti se slažem i POTPISUJEM ono šo ste rekli za decu , koja dolaze…kako koja godina, tako ih sve manje interesuje, kao i roditelje, da se ne lažemo i ne podilazimo im…Iz kuće najveći broj dece ne ponese ni vaspitanje, ni trunku nekog znanja. Šta da kažem, npr., kada pitam decu u 7 razredu: ko su beduini,jer sam na zameni, pa pričamo o lepotama na planeti, oni me belo gledaju! Kao da u 5.razredu nisu učili o starim civilizacijam, pogotovo Egiptu…Pita koleginica šta je katerdrala, oni pojma nemaju !Pa ljudi, sve ovo može da se pročita, vidi na nekim divnim kanalima na TV…Nedavno sam menjala koleginicu srpskog jezika, 6. razred, bio je pismeni. Tri teme , mogućnost izbora. Vežbano za pismeni nekoliko dana: prolazim pored dece i ne mogu da verujem ! Ni smisla, ni početka, ni razrade ! Kažem im : deco da biste znali lepo da napišete sastav, lepo da se izražavate morate ČITATI. Odgovor : pa mi ništa ne čitamo !!!!! Sve ima “ sažvakanao “ na Internetu, ukratko, pa ko da čita debelu knjigu ,lektiru ! Šta na to reći ? A jedinica, ili, ne daj Bože, ponavljanje- odmah stiže “ekipica dobro plaćenih savetnika “, pa ti brale, može i otkaz da popiješ !Što bi rekao Bora Čorba : Sve je otišlo u Honduras ! A mi, SVI, ćutimo…I molimo Boga / i ako smo nevernici / da nam deca odu odavde…I time smo, kao i glasač za sendvič, litar ulja…rešili SVOJ problem, nazvan . MOJE DETE ODRASTA U SRBIJI, NA ŽALOST…A ta deca , što odlaze, bilo da su lekari, pekari, majstori raznih zanata, su deca onih savesnih roditelja, onih koji nisu gledali ni farmu, ni Parove, SVESNIH KUD PLOVI OVAJ BROD…Jer ni “ truli zapad “ nije lud da primi one koji su umislili da su veliki stručnjaci nakon kupovine diplome…I da, još jedan specijalitet koji, sigurno, nije stigao sa zapada, ili bilo odkale. SILNI PRIVATNI “ FAKULTETI “ / svakako ne kao oni na “ trulom zapadu “ /GDE SE , ZA MALE PARE, ILI ADEKVATNU STRANAČKU KNJIŽICU, MOŽE DOBITI “ ZVANJE “, ALI BEZ ZNANJA…Zamislite, kada neko objavi da je za JEDAN DAN položio TRI ispita!!!! Ja to nisam mogla ni u jednom roku…Biće da je do mene, što kaže Boba…

 9. Gospođo,ne sumnjajući u vaše prepoštene namere,da pomognete deci koju po funkciji trebate učiti,da stiču nova znanja,u suštini,dolazimo do zaključka,da nemate pomoć druge strane,od roiditelja.Osim malog broja izuzetaka,ta deca su ogledalo njinih roditelja.Za svo to dečije ponašanje su odgovorni roditelji,koji su ih tako vaspitali.Kako će deca biti drugačija,ako im roditelji gledaju rijaliti programe,ne znam od koga bi to trebali da nauče normalno kućno vaspitanje.A SVE TO SE OGLEDA U MASOVNOM KRIMINALU OMLADINE.Pre neki dan je objavljena vest,da je jedan kreten napao neko dete u autobusu,da su bili prisutni i još neki putnici,koji nisu REAGOVALI,na sve to,pa je ispalo da su više krivi ti putnici,jer nisu reagovali.E, sad da pitam,kako bi drugačije reagovali,kada se zna,DA KRIMINALCI OSUĐENI NA DUGOGODIŠNJE KAZNE ZATVORA,ŠETAJU PO GRADU I KAFEIMA,DA IH TOBOŽE POLICIJA NE MOŽE PRONAĆI,DA TAKVE BRANI NEKO,a ti bi obični,nezaštićeni mirni građani trebali da reaguju,pa šta treba,da ih neki kriminalac mlati ,kao u mnogim slučajevima.Zar nije dovoljan bio snimak,kada je jedna mirna žena,morala da se brani oružjem od jedne građevinske bitange,jer mu niko ništa nije mogao,iako je više puta dobijalo tužilaštvo prijave.Na sve to,predsednik države,staje na stranu,tog istog građevinskog kabadahije,koji je imao više prijava nego izgrađenih objekata.Kada se pogledaju svi ti bar objavljeni slučajevi,onda se sasvim jasno uočava izvor problema.U svakom slučaju,vi ste svoje rekli,za razliku od mnogobrojnih vaših kolega,koji drže glavu u pesku,a dobro znaju šta je njihov posao,kao pedagoga.Na sve to mnogi od njih će ući u neku kvazi stranku,da se samo ubaci u školu,a to što je sve više viška nastavnog osoblja jer nema dece,to ih ne interesuje,već će oni prvi smisljati sutra kako da ne budu višak.

 10. Pa kome jos u koloniji trebaju pametni, sposobni i kreativni ljudi? Takvi mogu da krenu da misle svojom glavom i da prave probleme! Ovde je potrebna tupa radna snaga, sa sto manje mozga, za motanje kablova, zavrranje srafova i slicne poslove koji ne zahtevaju IQ veci od 80… Dve decenije hrlimo ka tom prokletom zapadu, koji od nas pravi narod zombija, prostor jeftine radne snage, lako dostupnih organa, izvora reka i ruda, ali i prostor u kome ce kao u kontejner bacati svoj nuklearni otpad. A mi im i dalje pruzamo ruke, zbog cega? Zbog plate? Za saku dolara? Nekad cak ni smrt i nestanak nisu najgora stvar na svetu koja zadesi coveka, ima li sta gore nego gledati kako nam od dece prave naciju zombija. I sve to zbog letovanja i automobila na kredit…

  • Тачно тако. Али највећи проблем тих родитеља нису недаће и страхоте кроз које су прошли, него то што је земља непрестано издавана од оних који је воде, и што зато ни у ког и у ништа – укључљјући себе – не верују. Остаје ти само да сагнеш главу и гледаш у пертле. А деца то посисају с мајчиним млеком.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime