Jugoremedija: Pismo radnika premijeru

0
1132

jugoremedija-prodaja-1328585176-70825

Molimo Vas da učinite šta je u Vašoj moći da se prekine sa zloupotrebom intelektualne svojine Jugoremedije, te da podrškom našem planu oporavka i reorganizacije fabrike onemogućite da pojedinci, korišćenjem licenci Jugoremedije i proizvodnjom njenih lekova ostvaruju enormne zarade i bogatstva dok radnici i pacijenti proživljavaju tragične ljudske sudbine.

Bivši radnici, akcionari i poverioci uputili su premijeru Republike Srbije otvoreno pismo sa redovnog okupljanja ispred Jugoremedije, u četvrtak 11. septembra 2014. godine. Prenosimo ga u celosti.

**********************************************************

PREMIJERU REPUBLIKE SRBIJE

GOSPODINU ALEKSANDRU VUČIĆU

Poštovani gospodine Vučiću, obraćamo Vam se kao poverioci, i bivši radnici i akcionari privrednog društva Jugoremedija AD u stečaju.

Kao što Vam je verovatno poznato, po predlogu HYPO-ALPE-ADRIA-BANK a.d. Beograd otvoren je stečajni postupak nad stečajnim dužnikom JUGOREMEDIJA FABRIKA LEKOVA AKCIONARSKO DRUŠTVO, ZRENJANIN, rešenjem Privrednog suda u Zrenjaninu, Posl. br. St. 300/2012 od 27.12. 2012. godine, iz razloga predviđenog u članu 11. stav 2. tačka 1. Zakona o stečaju.

U prethodnom stečajnom postupku, radi utvrđivanja ispunjenosti uslova za otvaranje stečajnog postupka, koji je vodila sudija Gordana Kocić, napravljen je ozbiljan propust jer nije bila urađena procena imovine stečajnog dužnika. Imovina „Jugoremedije“ je bila samo okvirno procenjena, od strane stečajnog upravnika, na iznos od 22 miliona evra. Od te procene se stečajni upravnik i sam ogradio, navodeći na ročištu da za pravu procenu imovine nije bilo vremena.

Tek nakon otvaranja stečaja, novi stečajni sudija, Milan Pajtašev, je doneo Zaključak od 20.11.2013. godine, kojim je naloženo Gradskom zavodu za veštačenje u Beogradu da izvrši procenu tržišne vrednosti celokupne imovine stečajnog dužnika (pokretne, nepokretne, prava, sa posebnim osvrtom na procenu prava intelektualne svojine), kao i procenu tržišne vrednosti kapitala.

Nakon izvršenog veštačenja, procena imovine je pokazala da ne postoji prezaduženost dužnika, tj. da obaveze dužnika nisu veće od njegove imovine (test bilansa stanja) i da „Jugoremedija„ A.D. nije morala da ode u stečaj, već da je imovina višestruko veća od dugova, i procenjena je na 68 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Lukašenko zove

Kao što vidite, Hypo Alpe Adria Banka je nepotrebno gurnula u stečaj ovakvog privrednog giganta, a zarad koristi trećih lica, iako je imala obezbedjeno potraživanje, te je učinila nesagledivu štetu kako privredi u celosti, samom privrednom družtvu, tako i velikom broju pojedinaca, najverovatnije izvršenjem krivičnih dela od strane pojedinaca a čime ćemo se zasebno baviti.

Kako je činjenično stanje mnogostruko promenjeno u odnosu na trenutak otvaranja stečaja, mi smo dana 04.09.2014.godine dali predlog sudu kojim tražimo ponavljanje postupka i izmenu rešenja o otvaranju stečaja, o čemu Vam dostavljamo i dokaz.

U prilogu kopija Predloga od 04.09.2014.god.

U navedenom predlogu je detaljno objašnjeno izmenjeno činjenično stanje i nesporna neosnovanost vodjenja pomenutog stečajnog postupka, sa dalekosežnim štetnim posledicama.

Hypo banka je zatim svoje potraživanje prenela na privredno društvo HETA REAL ESTATE DOO, a koje je povezano lice sa samom bankom i koje se ranije zvalo Hypo Alpe Adria Leasing Holding GMBH, i na taj način nevešto pokušava da se skloni od svoje odgovornosti za pričinjenu štetu.

Mi smo se, isto kada i Vama, obratili i navedenom privrednom društvu, sa molbom da zajedno krenemo u akciju saniranja Jugoremedije, koja i sada kada je u stečaju ostvaruje ogromnu zaradu, ali za drugoga, i da zajedničkim nastupom u stečajnom postupku okončamo ovu višegodišnju zloupotrebu zakona, državnih resursa i samih ljudi, radnika, te očekujemo njihov odgovor.

Obraćamo se i Vama, kao glavnom kreatoru privrednog ambijenta u Srbiji, i čoveku koji se zalaže za rad, red i disciplinu, da svojim zalaganjem, kao u više slučajeva u skorijoj istoriji, motivišete sve učesnike, sada u ovom postupku, a tu mislimo i na HETA REAL ESTATE DOO i njegove predstavnike, kao i na državne institucije, da podrže plan vraćanja Jugoremedije na mesto koje joj pripada, i da iskoristitie svoj uticaj za iznošenje u javnost i stavljanje u prvi plan javnog interesa da se Jugoremedija AD, u kojoj je država vlasnik 42% akcija, stavi na zdrave noge, da se radnici vrate na svoja radna mesta i spasu njihove porodice, da se akcionarima, i državi kao jednom od akcionara, vrati njihova imovina, da država i svi drugi poverioci naplate svoja potraživanja, te da se nastavi ubiranje poreza od ovog privrednog društva i otvori mogućnost da se državni kapital u Jugoremediji ponovo privatizuje, a sredstva iskoriste za rešavanje velikih problema koje naša zemlja ima. To je mnogo veći interes društva, složićete se, od toga da u bogatoj, a jako siromašnoj Srbiji privilegovani pojedinci i njihova deca vode živote iz američkih filmova.

Da Vas podsetimo:  Potomci će ovo zapamtiti: Trenutak kad se Srbija suprotstavila Zapadnoj diktaturi

Dosadašnje postupanje državnih institucija u stečaju Jugoremedije nije bilo u skladu sa javnim interesom, pri čemu ne mislimo samo na pravosuđe. Podsećamo Vas da su državni poverioci Jugoremedije (koje većinom čine lokalna javna preduzeća), pre dve godine, prilikom podnošenja plana reorganizacije, prvobitno dali podršku grupi poverilaca koju predvode bivši radnici da zajednički podnesu plan, međutim nakon što se ispostavilo da ova podrška neće biti samo simbolična, već da su glasovi državnih poverilaca bili odlučujući „jezičak na vagi“ koji je radnicima omogućio pravo da podnesu plan, u tom trenutku su svi državni poverioci povukli svoju podršku, čime su radnici izgubili pravo na podnošenje plana reorganizacije, a lokalne vlasti pokazale da se iza njihove deklarativne podrške naporima radnika da spasu fabriku zapravo skriva podrška moćnim pojedincima koji samo hoće da dođu do vredne imovine po bagatelnoj ceni. Nadalje, nakon što je Jugoremedija izdata u zakup svi nadležni državni organi su omogućili zakupcu da različitim zloupotrebama i kršenjima propisa o registraciji lekova i ugovora o zakupu prenese intelektualnu imovinu Jugoremedije na svoje firme. Enormna zarada koju je zakupac pritom ostvario dokazala je ono što mi već godinama tvrdimo – da ukoliko postoji politička volja, Jugoremedija može vrlo brzo da stane na noge, da vrati dugove i da posluje vrlo uspešno. Molimo Vas da učinite šta je u Vašoj moći da se prekine sa zloupotrebom intelektualne svojine Jugoremedije, te da podrškom našem planu oporavka i reorganizacije fabrike onemogućite da pojedinci, korišćenjem licenci Jugoremedije i proizvodnjom njenih lekova ostvaruju enormne zarade i bogatstva dok radnici i pacijenti proživljavaju tragične ljudske sudbine.

Pozivajući se na sve o čemu Vi govorite, a tiče se stvaranja zdravog privrednog ambijenta, borbe protiv kriminala i korupcije, molimo Vas da se podrobnije upoznate sa načim slučajem, i da nam pružite podršku za obustavljanje stečaja nad Jugoremedijom, i za vraćanje privrednog giganta na mesto koje mu pripada, a zarad opšteg društvenog interesa, na štetu pojedinaca koji se zloupotrebama bogate.

Da Vas podsetimo:  Kubik drveta u Srbiji dvostruko skuplji nego u Austriji

Za rešavanje situacije u Jugoremadiji a u korist države, većine radnika, akcionara i proverilaca, potrebni su urgentni koraci od strane vlade Srbije koju vi vodite. Saradnja sa vecinom koja je zainteresovana za prosperitet Jugoremedije bi vratili poverenje radnika i gradjana u rad vlade i samu drzavu. Nadamo se da ćemo o potrebnim koracima, a koji su navedeni u ovom pismu i detaljnije o nasem planu, imati mogucnost da Vas licno upoznamo u najkraćem mugocem roku u zavisnosti od Vaših mogućnosti i želje da se upoznate sa ovom problematikom i da pružite podršku rešenju.

Unapred zahvalni,

U Zrenjaninu, 5. septembra 2014. godine,

Poverioci, bivši radnici i akcionari

kontrapress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime