Pismo studenata: Prekinite Briselski sporazum!

0
819

Poštovani Predsedniče Republike Srbije,
Poštovani Predsedniče Vlade Republike Srbije,
Poštovana Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije,
Poštovani Ministre spoljnih poslova Republike Srbije,
Poštovani Direktore Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju,

studentiTri godine je prošlo od potpisivanja Briselskog sporazuma sa predstavnicima Privremenih institucija samouprave u Prištini, a rezultati u pogledu postignutog zabrinjavaju i bacaju ozbiljnu sumnju na aktuelni način rešavanja ovog viševekovnog pitanja.

Svesni smo da problem Kosova i Metohije seže mnogo dalje od pregovora u Briselu i da on ima specifičan istorijski tok. Od stvaranja Prizrenske lige i njene genocidne politike prema srpskom narodu, preko Drugog svetskog rata i Titove politike prema ovom pitanju, ovaj proces se nastavio intervencionizmom zapadnih država tokom devedesetih godina i Kumanovskim vojno-tehničkim sporazumom, zatim nelegalnim proglašenjem nezavisnosti Kosova od strane PIS i priznavanjem istog od velikog broja moćnih država, i na kraju spuštanjem pregovora o Kosovu sa Ujedinjenih nacija na nivo i okvir Evropske unije. Kosovo i Metohija nisu problem jedne generacije, te ga jedna generacija, verovatno, ne može ni rešiti.

Razumemo opredeljenje za mir i stabilnost i želju da briselska platforma posluži za ostvarenje tog cilja. Međutim, posle tri godine pregovora ispostavilo se da ona Srbima na Kosovu i Metohiji i Srbiji kao državi, nije donela željene rezultate. Tok pregovora je potvrdio početno uverenje srpskoga naroda koji ju je smatrao izdajom srpskih nacionalnih interesa u pogledu Kosova i Metohije.

Iskustvo i nedavni događaji ukazuju na neiskrenost albanske strane u pregovorima i nespremnost na sprovođenje niza dogovorenog. O tome svedoči odlaganje osnivanja Asocijacije srpskih opština koja je predviđena Sporazumom. Pored toga, Sporazum nije doveo do smirivanja tenzija, prestanka proganjanja Srba, ubijanja Srba, prestanka nasilja i maltretiranja, nije poboljšao ekonomsku situaciju Srba sa Kosova i Metohije. Da će albanska strana biti neiskrena u pregovorima – svesni ste bili toga.

Da Vas podsetimo:  IZAĆI ILI NE IZAĆI?

Briselska platforma za sporazumevanje od početka ne predstavlja i nije mogla predstavljati fer okvir za sporazumevanje, jer unutar vodećih država date platforme, Srbija nije imala ni najmanju podršku za ostvarenje svojih državnih interesa. Ta neravnoteža u pregovaračkim pozicijama opravdavana je težnjom za pristupanjem EU, ali dosadašnje iskustvo nije opravdalo domete postavljene tim opravdanjem.

Na kraju moramo postaviti pitanje, da li je briselska strana ta koja je ove pregovora učinila nemogućim i neostvarivim, ne obezbedivši niti jedan uslov da se dogovoreni prinicipi realizuju. Time je pokazano još jednom da EU nema kapacitete da uspešno posreduje u mirnom rešavanju sporova, poput ovog. Fijasko sa početka devedesetih dovela ju je u pitanje kao uspešnog mirovnog aktera i pokrovitelja sporazumevanja ovog tipa, a pregovori Beograda i Prištine još jednom to potvrđuju.

Stoga, kao nezadovoljna strana u pregovorima, Republika Srbija ima pravo da ukaže na neuspeh briselskog okvira i nesposobnost EU da obezbedi uslove za ostvarenje principa čiji je pokrovitelj i traži novi okvir, ravnopravniji, svrsishodniji, koji poseduje stvarne kapacitete za rešenje krize, uz učešće i država izvan Evropske unije.

Ujedinjene nacije, kao jedina legitimna instanca za mirno rešavanje sukoba, i Savet bezbednosti, kao organ zastupljenosti i drugih uticajnih aktera i dalje predstavlja okvir za rešavanje kriza poput ove. Sa manjim ili većim uspesima, Ujedinjene nacije su nakon Drugog svetskog rata posredovale u mnogim mirovnim pregovorima, a u svetu sve veće multipolarizacije, nema razloga ne iskoristiti sve veći uticaj Rusija i Kine i time poboljšati pregovaračku poziciju Srbije.

Smatramo da serija neuspeha u ostvarenju dogovorenog u Briselu opravdava preispitivanje aktuelne pregovarčke platforme i razmatranje mogćnosti pronalaženja nove. Kao što je ukazano na početku, reč je o problemu koji ima svoj istorijski tok, pa promena u međunarodnim odnosima i promena u mogućnostima zaštite srpskih interesa, zahteva i promenu u strategiji rešavanja ovog pitanja.

Da Vas podsetimo:  Istraživanje: Za 2/3 mladih plata ispod proseka NIJE PRIHVATLJIVA

Predsedniče Republike Srbije, Predsedniče Vlade Republike Srbije, Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministre spoljnih poslova Republike Srbije i Direktore Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju,

tražimo od Vas da razmotrite navedene argumente i postavite još jednom pitanje svrsishodnosti aktuelne kosovske politike, kako bismo se zajedno prema ovom viševekovnom problemu postavili odgovorno, državotvorno i mudro. Tražimo od Vas da povučete hrabar potez u novostvorenim okolnostima, objavite prekid pregovora u Briselu i pokrenete inicijativu u međunarodnoj zajednici za stvaranje nove pregovaračke platforme i okvira za rešenje ovog pitanja.

S poštovanjem,
Studenti za istinu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime