Pismo učesnicima „inauguracije“ Aleksandra Vučića

1
974

Poštovani,
Povodom predstojeće „inauguracije“ Aleksandra Vučića na mesto predsednika Republike Srbije, svako ko namerava tom događaju da prisustvuje trebalo bi da bude upoznat sa sledećim činjenicama:

Newly elected Serbian President Aleksandar Vucic waves to his supporters after a swearing-in ceremony at the parliament building in Belgrade, Serbia May 31, 2017. REUTERS/Marko Djurica
Newly elected Serbian President Aleksandar Vucic waves to his supporters after a swearing-in ceremony at the parliament building in Belgrade, Serbia May 31, 2017. REUTERS/Marko Djurica
„Inauguracija“ na koju ste pozvani nije nikakav svečani čin koji bi logično trebalo da usledi nakon pobede na izborima, već trijumf bezakonja i autokratije, korak dalje ka uzurpaciji vlasti nakon nepoštenih i nefer izbora.

Aleksandar Vučić mesto predsednika Republike Srbije pokušava da „otme“ i zaposedne na način koji je potpuno suprotan elementarnim demokratskim tekovinama i svi koji dođu na „inauguraciju“ pomoći će u učvršćivanju diktature, odnosno svevlašća jednog čoveka. Evo nekih činjenica koje Aleksandar Vučić ne navodi u svojim biografijama a važan su deo njegovog političkog etosa.

Učešće u kreiranju izbornih prevara:

Prve predsedničke izbore, na kojima je „pobedio“ Vučićev (tada) stranački šef Tomislav Nikolić obeležila je prevara sa „ukradenim biračkim listićima“. Nikolić i Vučić režirali su izbornu prevaru kojom su obezbedili izbornu pobedu. Sve naredne parlamentarne izbore, a za pet godina održani su tri puta, karakterisali su pritisci na birače, kupovina glasova, ucene, izborni inženjering i manipulacija glasovima sa Kosova i Metohije. To se odnosi i na pokrajinske i lokalne izbore. Postojanje brojnih nepravilnosti na parlamentarnim izborima potvrđeno je u izveštaju misije OEBS-a koja je nadgledala izbore u Srbiji od 29.07.2016. godine, ali je taj izveštaj u potpunosti ignorisan od strane vlasti. Poslednje Predsedničke izbore misija OEBS-a nije ni posmatrala. Ti izbori bili su nelegalni jer nisu postojali osnovni uslovi za iskazivanje slobodne biračke volje (birači su bili izloženi pritiscima, ucenama i pretnjama). Takvi izbori, i rezultat koji iz njih proističe su nastavak autokratske vladavine koja ne može da se okonča na slobodnih izborima jer oni ne postoje. Ukoliko se odlučite da prisustvujete „inauguraciji“ pitajte slavljenika da vam objasni koncept „Bugarskog voza“ – retko ko se u Evropi se u to bolje razume od njega

Da Vas podsetimo:  Najava povlačenja naših vojnika iz mirovnih misija ili ko se boji Hezbolaha

Gušenje slobode medija

Podsećamo Vas da u Srbiji ne postoji slobodni javni servis, a sve televizije sa nacionalnom ferkvencijom su pod apsolutnom kontrolom Aleksandra Vučića. Preko 95% lokalnih televizijskih i radijskih stanica je pod potpunom kontrolom Vašeg potencijalnog domaćina. Čovek na čiju inauguraciju ste pozvani posredno i neposredno vodi i uređuje „javni televizijski servis“ i sve televizije sa nacionalnom frekvencijama te zabranjuje emisije i rad novinara koji mu nisu po volji. U predsedničkoj kampanji jedini opoziciono orijentisani list bio je pod stalnim finansijskim pritiskom, doveden do ivice gašenja.

Progon političkih protivnika

Režim Aleksandra Vučića svoje političke protivnike progoni na organizovan, temeljan i zastrašujući način. Stalne optužbe za najteža krivična dela u režimskim tabloidima, kako političkih protivnika tako i članova njihovih porodica – uobičajen su manir gospodina Vučića Supruga jednog od protivkandidata na predsedničkim izborima, od strane stranke Vašeg potencijalnog domaćina, optužena je u izbornoj kampanji da upravlja „celokupnim narko tržištem u Srbiji”. Protivkandidati su optuživani za ubistva! U ovom delu svakako je nezaobilazno pominjanje postojanja organizovanih batinaških grupa (u svrhu zastrašivanja i disciplinovanja Vučićevih političkih protivnika) kao i „slučaja Savamala“ kada su pod okriljem mraka ljudi u fantomkama porušili celo jedno naselje (godinu dana od rušenja „ne zna se“ ko je to učinio iako je sasvim jasno da do rušenja ne bi moglo da dođe bez znanja i odobrenja Vašeg potencijalnog domaćina i njemu bliskih ljudi)

Politički angažman

Iako gospodin Aleksandar Vučić pominjanje svoje političke prošlosti ne voli jer mu je, kažu, neprijatno da se ponovo priča o njegovoj ulozi u ratnom huškanju i uvlačenju Srba u ratove – to su ipak notorne činjenice za koje postoji obimna dokumentacija. U tom smislu, treba pomenuti Vučićev specifičan narativ iz tog perioda (recimo – pretnja ubistvom 100 muslimana za jednog Srbina).

Da Vas podsetimo:  Srbija pred izazovima 21. veka

Aleksandar Vučić takođe je, kao ministar informisanja potpisao zloglasni Zakon o informisanju 1998. godine, kojim je ukinuta sloboda štampe. To je bio uvod u progon novinara i kasnija ubistva novinara. Nakon donošenja tog zakona ugašeni su listovi „Dnevni telegraf“, „Evropljanin“ i „Naša Borba“. Ukinut je i program „Radio Indeksa“, Radio Sente, Kikinde, TV Pirota i Radio Sitija u Nišu. Podsećamo i na izjavu nevenčane supruge ubijenog novinara Slavka Ćuruvije da je Aleksandar Vučić bio „ne samo kreator zakona o informisanju već i prakse progona novinara“

Na kraju, kada sažmemo ove kratke izvode iz Vučićeve biografije, dobijamo profil uzurpatora, autokrate, sa višegodišnjim iskustvom u kreiranju izbornih prevara, veštog u gušenju medijskih sloboda, surovog prema političkim protivnicima i sa posebnim talentom za spinovanje i obmanjivanje javnosti.

I još „nota bene“ – pošto se inauguracija najavljuje kao gala proslava, treba znati da većina naroda u Srbiji gladuje te ovaj čin simboliše u kojoj su meri građani Srbije poniženi, uvređeni i opljačkani! Ne kaže se džaba kod Srba „Hleba i igara“ ili panem et circenses, a vi znate da se to doslovno prevodi hleba i cirkusa. Zar nas tako nisu učili rimski imperatori.

Janko Veselinović. profesor Univerziteta i predsednik „Pokreta za preokret“

www.nspm.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime