Pismo Vučiću od Srba iz Crne Gore: Pomagajte, nestaćemo!

1
1329
© AFP 2018 / SAVO PRELEVIC

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori dr Momčilo Vuksanović lično je uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kojim ga obaveštava o teškom položaju našeg naroda u Crnoj Gori.

Vuksanović objašnjava da se odlučio na ovaj korak zbog „zatvorenosti državnih institucija, kako Srbije tako i Crne Gore, prema rešavanju identitetskih pitanja i opstanku srpskog naroda na prostoru Crne Gore“.

„Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma složen i gotovo nepodnošljiv. Sve životne potrebe srpskog naroda uslovljene su promenom identiteta. Srpski narod u Crnoj Gori nema rešen ustavno-pravni status. Uskraćena su mu mnoga davno stečena prava. U Crnoj Gori Srba nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije, a javno deklarisani Srbi po pravilu nemaju nikakvu mogućnost da svoju perspektivu i perspektivu svojih porodica planiraju u Crnoj Gori“, ističe Vuksanović u pismu.

Kako objašnjava, zastupljenost Srba u državnim institucijama i lokalnoj samoupravi više se ne meri procentima, već pojedinačnim slučajevima, ukoliko ih uopšte ima, a isto je i u privatnom sektoru, pa čak i u državnim firmama Republike Srbije.

„Uprava za kadrove Crne Gore je sredstvo za pritisak i promenu identiteta srpskog naroda, gde se pri odabiru kandidata za zapošljavanje poništava uspeh postignut u školama i na fakultetima kroz falsifikovano testiranje i odabir unapred nacionalno i politički pripremljenih kandidata. U obrazovnim programima, od predškolskog do visokoškolskog obrazovanja, eliminisani su sadržaji vezani za srpsku književnost, kulturu, istoriju i istoriju umetnosti, kao i gotovo svi kadrovi srpske nacionalnosti u tim institucijama“.

Vuksanović objašnjava da je srpski jezik, prema podacima sa poslednjeg popisa, maternji jezik najvećeg broja građana u Crnoj Gori, u potpunosti preimenovan, a ćirilično pismo, iako po Ustavu ravnopravno, ima status samo dozvoljenog, ali ne i ravnopravnog i obavezujućeg pisma.

„Iskazuje se ogromna netrpeljivost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i svakim danom taj pritisak postaje sve veći, bez obzira na brojne neuspele pokušaje promovisanja takozvane „crnogorske pravoslavne crkve“, registrovane u policijskoj stanici.

Da Vas podsetimo:  Da li su non pejperi okidač nove regionalne krize?

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta u pismu negoduje što predsednik Vučić nije posetio Crnu Goru.

„Od Srbije, kao matične države, koja je Ustavom uređena kao država srpskog naroda, tražimo brigu i podršku da u Crnoj Gori dobijemo ono što nam po Ustavu, pozitivnom zakonodavstvu i poznatim standardima pripada. Koalicija na vlasti sa manjinskim narodima diktira zakonska rešenja koja srpski narod dovode u ponižavajući položaj. Smišljenom izmenom zakona na štetu srpskog naroda i sporom administracijom gasi srpske organizacije koje rade na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta, što se posebno odnosi na srpske medije: Srpske elektronske novine, časopis ‘Srpske novine‘, Srpski radio i Srpsku televiziju, koje smo više od deset godina, i prvi put u Crnoj Gori, mukotrpno stvarali da bismo svoj narod branili od promovisanih falsifikata i nepodnošljivog medijskog pritiska. Namernim postupcima gase nam Srpsku književnu zadrugu u Crnoj Gori…“

Vuksanović ističe da je namera ovih pritisaka vlasti u Podgorici da na popisu postignu natpolovičnu većinu nacionalnih Crnogoraca na račun srpskog naroda, što je proizvod državnog projekta asimilacije srpskog naroda u nacionalne Crnogorce.

Autor pisma zaključuje da podrška Vlade Srbije srpskom narodu kroz kupovinu „Srpske kuće“ za naučne, kulturne i medijske organizacije srpskog naroda u Crnoj Gori nije opravdala početna očekivanja.

„Srpski narod, bez uticaja i podrške Republike Srbije, ne može opstati u Crnoj Gori, osim uz promenu identiteta. Republika Srbija ima i pravo i obavezu da ozbiljno vodi računa o više od dvije stotine hiljada svojih sunarodnika, što dosad nije bio slučaj ni u naznakama. Stoga vas molimo, bez obzira na vaše brojne obaveze i probleme, da pitanje statusa i opstanka srpskog naroda u Crnoj Gori u što je moguće kraćem vremenu uzmete u razmatranje“, apeluje Vuksanović.

Da Vas podsetimo:  Ne čudimo se njima – Čudimo se nama

rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

 1. Sve je tačno i ne od juče, ali Srbija decenijama „mudro“ ćuti.

  A šta ćemo sa Srbima u Albaniji?
  Da li u Srbiji postoji neka institucija koja se bavi Srbima u Albaniji ?
  Prvo je za sve bio „kriv“ Enver Hodža, pa zatim neko drugi…

  U poslednje 2 godine Preševo su posetili u odvojenim posetama premijer Albanije i predsednik Albanije.
  Albanskoj zajednici u Preševu je obećana ekonomska pomoć, podrška…
  Zvanična Srbija je odobrila ovu posetu i niko se u Srbiji nije zbog toga protestovao.

  Kada će neki zvaničnik iz Srbije da poseti Srbe u Skadru i okolini?

  Zašto se odričemo svog naroda u Albaniji?

  Ako smo ga se „odrekli“, zašto u školskim programima u Srbiji i dalje postoji tema
  – epska narodna pesma „Zidanje Skadra“?

  Da li ćemo jednog dana potomcima smeti da pogledamo u oči?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime