Pitanja za SzS

10
1762

Već par dana Mirjana Karanović i Duško Vujošević objašnjavaju zašto nisu govorili na protestu protiv režimskog nasilja u subotu 8. decembra. Oboje sugerišu da su im reč oduzele upravo neke stranke iz Saveza za Srbiju (SzS). Umesto da razveju sumnje i kažu šta se zaista dogodilo, čelnici SzS-a organizuju za narednu subotu novo okupljanje. Naravno, oni bi mogli da kažu da nisu imali veze s organizacijom prvog protesta i tako opravdaju svoje ćutanje. Naime, i Karanović i Vujošević su rekli da su se odazvali da govore na skupu „Stop krvavim košuljama“ na poziv „mladih ljudi iz organizacije protesta“. S druge strane, jedan od čelnika SzS-a se pohvalio da je ta opoziciona koalicija posle samo devedeset dana postojanja uspela da izvede na jedan beogradski trg preko 10.000 ljudi. Stoga deluje tačno i prikladno inače rogobatna fraza da su prošlonedeljni skup „neformalno organizovali predstavnici opozicionog ’Saveza za Srbiju’“. Ali, sve i ako su neformalno pozvali Karanović i Vujošević da govore, pa im onda neformalno i uskratili da nešto kažu okupljenim ljudima, čelnici SzS-a bi pre nove subote krajnje formalno morali da objasne ko je na trgu zapušio usta Karanović i Vujoševiću. Drugim rečima, bilo bi dobro da odgovore na niz važnih pitanja. Njihovi solidni odgovori ohrabrili bi nove desetine hiljada žitelja Srbije da im se pridruže u političkoj borbi protiv tekućeg režima.

1. Iz ugla Mirjane Karanović i Duška Vujoševića, šta se menja ako im slobodu govora guši tekući siledžijski režim ili pak to isto čini potencijalno siledžijski SzS?

2. Iz ugla žitelja Srbije, kakva je razlika kada ih, s jedne strane, laže tekući režim i kada, s druge, to isto čini – recimo, skrivajući svoju odluku ko sme a ko ne sme da govori iza tobožnjeg policijskog upozorenja – opozicioni SzS?

Da Vas podsetimo:  „KUD NESTADE ONOG NARODA“: Nova knjiga urednika „Iskre“ novinara Zorana Šaponjića

3. Sasvim je jasno da za Borka Stefanovića pravi veliku razliku kada štangla/batina ne pada na njegovu glavu nego se nađe u njegovim rukama, ali kako ta razlika menja živote žitelja Srbije?

4. Iz ugla (slobode) medija, kave veze ima ko vam ne dâ da kažete istinu – tekući režim ili opozicioni SzS?

5. Iz ugla interesa (ali i političkog identiteta, recimo barem nekih članova Demokratske stranke), kakva je razlika kada nas tekući režim poziva da zaboravimo na razlike i kada to isto čini SzS – razlike su nebitne u odnosu na cilj koji smo sebi postavili, kažu i prvi i drugi, sve i ako su mnogima te razlike čitavi (politički) životi?

6. Iz ugla LGBTIQXYZ (tako to izgleda kada se u obzir uzmu razlike i nimalo ne smeta; inače XYZ stoji tu za sve kojima su ugrožena prava i slobode, a nisu obuhvaćeni prethodnim odrednicama): da li je članovima te zajednice bolje da (o)stanu uz tekući režim koji ih lažno štiti i ukazuje im lažno poštovanje, ili da se svrstaju uz SzS koji otvoreno najavljuje da će im u ime takozvanih porodičnih vrednosti oduzeti i ovo malo s mukom stečenih prava u Srbiji?

7. Iz ugla Kosova, kakve veze ima da li nas u ime Kosova tlači tekući režim ili to isto, u najavi, čini SzS, kada ni jedni ni drugi otvoreno ne žele da reše (to jest, i jedni i drugi bi rešenje koje naprosto nije moguće za) taj problem?

8. Iz ugla SzS-a, da li oni zaista izlaze u susret kampanji tekućeg režima i hoće iz sve snage da nas uvere da su svi oni – i tekući režim i opozicioni SzS – isti?

Da Vas podsetimo:  Reč “opozicija” izaziva negativne asocijacije kod trećine birača

9. Ili, da li SzS već sad pravi odstupnicu za još jednom poraženi ovdašnji resantimanski nacionalizam, kao što su to jednom već bile i neke jake frakcije unutar DOS-a, te hoće da nam poruči da ovdašnja destruktivna i samorazarajuća nacionalistička politika (kakvi god stvarni [kriminalni] interesi i ciljevi da se kriju iza nje) jedino može da pobedi samu sebe?

Neka čitaoci nastave dalje niz i dodaju pitanja koja su im važna. Vreme je (ponovo) za ovakav razgovor sa opozicijom koja (ponovo) pretenduje na to da nas organizuje i predstavi. Dakle, ako već nije kasno, onda je svakako krajnji trenutak da se konačno (ponovo) postavi i 10. pitanje: da li Mirjanu Karanović i Duška Vujoševića (ovaj put u simboličnom smislu, dakle u smislu osoba koje simbolično otelovljuju jedan skup vrednosti i principa) želite na svojoj strani i ako želite, da li to ide bez uslova da oni drže jezik za zubima?

Dejan Ilić
Izvor: Peščanik.net

10 KOMENTARA

 1. Poštovani Svedoku
  Ah da, zaboravih da Vam odgovorim. Nisam ja protiv šetnji i protesta! Naprotiv, ove najnovije podržavam sve dok su prosrpskog karaktera i dok srbofobi poput Karanovićke i Vujoševića ne budu govorili na njima!
  Evo Vam mogući orijentir za delovanje srpskog patriote danas. To sam naveo u ranijim tekstovima a sada ponovo parafraziram:
  „Један паметан српски патриота и интелектуалац Бранко Павловић је рекао сјајну ствар:
  Кад се неко бори против ММФ, САД, Немаца и Вучића, помози му. Кад се бори само против Вучића, бежи од њега, то је подвала.”
  Dr Miodrag Kulić
  Nemačka

  • Чудно је да неко ко се потписује са „Dr … , Nemačka“ сматра да Срби треба да се боре против – Немаца.

 2. Odgovor Svedoku
  Poštovani
  Kako nazvati portale i osobe koje za sve probleme na teritoriji bivše Jugoslavije – uključujući i raspad, okrivljuju Srbe. I više od toga za njih su Srbi zločinci, genocidan narod – čak su i sami odgovorni za zločine nad sobom! Pogledajte pisanje Peščanika u dužem periodu i dobićete jednoznačan zaključak – to je srbofobski portal. Da li se srbofobi mogu proglasiti patriotama? Nikako! Da li ste čitali tekstove trenera Vujočevića i glumice Karanović? To je klasična i ekstremna srbofobija, koja bi morala biti i procesuirana. Pokušajte da izjavite javno u Nemačkoj da su Nemci danas genocidan narod! Dodjite i probajte ali i ponesite pribor za višemesečni boravak u zatvoru. Uprkos kontraverzne istorije, oni ne dozvoljavaju da se narod izjednači sa političkim vodjama.
  Dr Miodrag Kulić
  Nemačka

 3. Илић. Карановић и Вујошевић нису „србофоби“. Србофоб је неко ко се неоправдано боји Срба. То је сувише лепа реч за оне који, као ови, свесно лажу блатећи свој народ за интересе његових непријатеља и своје сопствене. Наравно да ће Илић да заступа саиздајнике, преко „Пешчаника“ који финансирају Сорош и амерички НЕД, за које је јавна тајна да под плаштом „ширења демократије“ покушавају да усаде људима „истине“ западних глобалиста. А та „истина“ је у случају Срба, да су најгори и искључиви кривци за сво зло које се икад овде догодило, укључујући и зло које им је милосрдно учињено од стране запада и његових балканских подрепаша.

 4. Postovani Dr Kulicu
  Zasto vi delite Srbe na „srbofobe“ i „patriote“ ?
  Pescanik je ozbiljan portal koji redovno donosi dvadesetak kvalitetnih clanaka.
  Vase je pravo da se ne slazete sa drugacijim misljenjima ali onda bar iznesite svoje.
  Niste vi „veci Srbin“ i „veci patriota“ zato sto ste protiv protestnih setnji

 5. Srbofobi iz Peščanika
  G. Dejan Ilić sa srbofobskog portala Peščanik protestuje što nije dozvoljeno, da trener Vujošević i glumica Karanović – inače poznati višegodišnji i strastveni srbofobi, govore na skupu „Stop krvavim košuljama“.
  Pa, čime su to ovaj (solidni) trener i ova (solidna) glumica zadužili srpski narod da govore na skupu srpskog naroda? Svojom permanentnom srbofobijom? Da su učesnici skupa bili pitani „da li se slažu da ovo dvoje srbomrzaca govore na skupu“, uveren sam da bi velika većina bila protiv njihovog nastupa!
  Organizatorima budućih srpskih skupova preporučujem, da ako žele uspeh(!) tih protesta nikako ne dopuste srbofobima da nastupaju na njima.
  G. Iliću, znajte da je Vaš tekst igrom slučaja zalutao u Korene, što je i većina čitalaca odmah prepoznala. Koreni su patriotski portal a Peščanik sinonim za srbofobiju!
  Dr Miodrag Kulić, teorijski fizičar
  Nemačka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime