Pitanje aerodroma je veštački izazvan problem

1
1276

Nišlija Zvezdan Milovanović, koji ima deo vlasništva u TV Kopernikus i poverenik Srpske napredne stranke u Nišu važi za jednog od ljudi iz vlasti koji je komunikativniji sa novinarima za razliku od mnogih iz vladajuće partije. Iako nije u izvršnoj vlasti, od sastanaka koje on sazove mnogo toga u gradu zavisi.

Niš nema ustavno pravo da zadrži aerodrom, a nazovi nezavisni mediji obučavani su u stranim centrima moći, nezavisno novinarstvo ne postoji. „Kopernikus“ je televizija koja posebnu pažnju posvećuje istini… – naglašava Milovanović. – Niški aerodrom je veštački izazvan problem. Grad Niš nema finansijskih mogućnosti, a ni po Ustavu nema prava da bude vlasnik aerodroma. On ostaje niški, ime mu je po lokaciji gde se nalazi „Konstantin Velliki“, a ne po obliku svojine. Jednostavno, jedan oblik državne svojine prelazi u drugi oblik. Država –Srbija preuzima vlasništvo od grada Niša i aerodrom nastavlja da radi. To je jedna od najsvetlijih tačaka od kako je SNS preuzela vlast u Nišu. U njega se dosta ulagalo, a potrebno je još više uložiti da bi se očuvao ovaj broj putnika i povećao prema planu. Nema tornja, pista neadekvatna, treba još ulaganja u zgradu, ta sredstva nikako ne može da obezbedi grad Niš…

A šta kažete za nišku medijsku scenu?

U Nišu postoji jedan broj medija koji sebe nazivaju nezavisnim, a koji nisu nezavisni. Postoje neki portali koji su oduvek i formirani tako što su išli na obuku u stranim centrima moći i tu su da se bave nekim sitnim stvarima i da sprečavaju razvoj grada i da bi izmišljali afere gde ih nema. Ne kažem, ponekad su bili značajni kada su ponekada nešto i otkrili i ukazali na prave probleme. Ovog puta su napravili problem gde problem ne postoji.

Da Vas podsetimo:  Uloga Rovinja u srpskoj evoluciji

Da li samo izgleda ili je možda bilo previše manipulacija, posebno sa onim „kako moj izvor kaže“?

Bilo je, zapravo, i nespretnih informacija i reakcija. Mislim da je samo pitanje trenutka kada će sve to da se stavi ad akta, kada će da se reši, kada će država preuzeti aerodrom i ono što je sam predsednik Vučić rekao „Evo, ako tako odluče Nišlije, neka im ostane“, ali da se boji da u toj varijanti sigurno sledi gašenje. Sigurno je da bi vrlo brzo došlo do gašenja, jer grad nema potrebnih para da obezbedi dalji napredak aerodroma. Znači, jedino pravo rešenje je da pređe u vlasništvo države.

Da li se slažemo da različito, pogotovo pogrešno i tendenciozno informisanje, dezinformacije znače i izazivaju nedoumice i zbunjuju narod?

Bilo je nespretnih reakcija i manipulacija, ali ponavljam da je samo pitanje trenutka kada će se problem rešiti. Nažalost, sve što je pozitivno više nije pošto-poto lepo. Ako, recimo, izmišljate afere i pogotovo ako stavljate bombastične naslove, pa kad pogledate, te portale pogotovo, na telefonu ili kompjuteru svejedno, vidite da tekst ne odgovara naslovu. Ispada sve što je dobro više i nije vest. Inače, navodna popularnost i velika posećenost nekiih portala je veštački naduvana, najpre aferaškim naslovima.

Je li to reč obično o onim dobro poznatim novinarskim spinovima, koji su koncipirani da ostave utisak i postignu neki cilj?

Negde je to samo potreba da budete primećeni, pa da to onda naplatite, jer se tako danas naplaćuje koliko ste plaćeni. Negde je osmišljen sadržaj za spinovanje, pa kad se te dve stvari udruže, onda imamo situaciju da se dovodi narod u zabludu i posle je mnogo teže objasniti istinu. Tako dolazimo do žalosne konstatacije da klasično nezavisno novinarstvo ne postoji. Svako zavisi od od onoga ko ga plaća. Ako je privatnik, onda zavisi od privatnika. Da nije svega toga, jasno je da bismo sve probleme mnogo brže rešavali, jer svako odugovlačenje samo donosi štete narodu. „Kopernikus“ je televizija koja posebnu pažnju posvećuje istinitosti u izveštavanju. Istinita vest je zakon za nas, za televiziju koja se gleda širom Srbije.

Da Vas podsetimo:  Svi smo prolazni, služba ostaje: Kako je stavljena tačka na jedini slučaj ubistva novinara za koji je postojala opipljiva šansa da bude rešen?

Miroljub Marković

gradjanin.rs

1 KOMENTAR

  1. Bas je covek strucan da tumaci i citira sto i vrapci znaju. Njegovo mesto ja cak i ,,obavezuje,,. VlasIz tog sledi
    da je vlasnik medijske kuce i pozvan da strucno obrazlozi cinjenice, koji svi znamo. Neznamo koji su interesi da se laze i organizuju protesti, za takve gluposti. Neznamo za koga moze da bude vazno da aerodrom predje u ruke manjine i zasto lazno prikazuje cinjenicno stanje ….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime