Pitanje koje je uzdrmalo svet: Gde je Fidel Kastro?

0
890

fidel

I dok svi komentarišu iznenadni zaokret politike SAD prema Kubi, u toj zemlji postavlja se pitanje: gde je Fidel Kastro, vođa revolucije?

U horu glasova koji prate i komentarišu iznenadnu objavu novih odnosa dojučerašnjih poluvekovnih antagonista, Kube i SAD, primetan je izostanak jednog koji se ponajviše očekuje: onog koji pripada vođi kubanske revolucije iz 1959, neprikosnovenom Fidelu Kastru.

Stariji brat aktuelnog predsednika Raula Kastra nije, naime, do sada rekao ni reč o prekjučerašnjoj simultanoj objavi koju su o novim međusobnim odnosima u svojim zemljama izveli američki predsednik Barak Obama i Raul Kastro, koji će se moguće kasnije danas pojaviti na polugodišnjem zasedanju kubanske Nacionalne skupštine.

U godinama koje su usledile posle 2006. i povlačenja sa čelnog mesta u državi, Fidel Kastro je pisao uvodnike koji su pobožno štampani u novinama i doslovno čitani na radio i TV stanicama. Prošle godine objavio je da se povlači i kao kolumnist, ali je i posle toga nastavio da povremeno objavljuje tekstove u kojima je iznosio svoje mišljenje o svetskim događajima.

Tokom burne karijere i života tokom kojeg je američka CIA pokušala više puta da ga ubije, Fidel Kastro je bio poznat po svojim višesatnim govorima kojima je, zavidnom govorničkom veštinom, redovno uspevao da drži pažnju slušalaca na masovnim mitinzima.

Inače, nije potpuno neubičajeno da Kastro (88) sačeka sa objavljivanjem svojih reakcija na neke događaje; na prošlogodišnju vest o smrti svog prijatelja i najodanijeg saborca, venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, reagovao je tek šestog dana.

Malo informacija o legendi Kube je dostupno javnosti, uključujući i njegovu adresu življenja. Njegovo odsustvo, međutim, izaziva, kao uvek, upitanost svih.

Marija Teresa Ohito (66), učiteljica, poverila se reporteru Asošiejted presa (AP) kako starijeg Kastra smatra ipak starim za tolike aktivnosti.

Da Vas podsetimo:  Junačka pesma

– Nisam zabrinuta, pored svega, jer Raul je taj koji vodi zemlju. Tokom ovih dana, Raul je bio taj koji je donosio odluke, ne Fidel – rekla je ona.

I pored svesti o Fidelovim godinama, od čoveka koga AP u vesti naziva „liderom većim od života“, na Kubi se nestrpljivo očekuje da se izjasni o istorijskom preokretu kojim je njegova zemlja krenula.

Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime