PK Kosova ravnopravni član ICC

0
809

pkk.jpg-largePrivredna komora Kosova postala je ove nedelje punopravan član Međunarodne privredne komore. Ovo je, kako poručuju, iz PKK još jedan uspeh, nakon što je ova privredna komora, prošle godine, postala član Evrokomora.

PKK dobila je potvrdu o članstvu u Međunarodnoj privrednoj komori (International Chamber of Commerce – ICC) 22. januara u Parizu, tokom sastanka predstavnika ove komore i ove organizacije privrednih komora iz svih zemalja sveta, kada su razgovarali i o saradnji PKK-a i ICC-a, saopšteno je iz PKK-a.

Grdžaiju i Čadež u zajedničkoj poseti Nemačkoj

Ove nedelje, a dan pred odluku ICC-a o članstvu PKK, predsednik PKK-a, Safet Grdžaliju, boravio je zajedno sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS), Markom Čadežom, u Berlinu, gde je Čadež sa Nemcima razgovarao o daljim koracima u realizaciji bilateralnih i regionalnih inicijativa na odvojenim sastancima, u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merkel, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu za privredu i energetiku i Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj, kao i Udruženju industrijskih i trgovinskih komora Nemačke, saopšteno je iz PKS.

Pored saopštenja – potvrde PKK-a o članstvu, na Tviter nalozima albanskih korisnika sa Kosova našao se i sertifikat ove privredne komore o članstvu u ICC, koju je postavio sekretar PKK, Berat Rukići, a na kojem se navodi da je potvrđeno članstvo kosovske privredne komore za ovu i sledeću godinu.

Privredna komora Kosova postala je 16. oktobra 2015. godine, u Luksemburgu, punopravna članica najveće Unije privrednih komora Evrope – „Eurochambers“. Za članstvo Kosova glasale su, kako su tada preneli kosovski mediji, i zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, dok su Srbija i Rusija bile uzdržane. Na istom zasedanju, predsednik Privredne komore Srbije, sa kojom PKK usko sarađuje više od dve godine – Marko Čadež, izabran je za člana Borda direktora Evrokomora iz redova zemalja van EU.

U javnosti, međutim, tada nije bilo poznato – zašto je srpska delegacija bila uzdržana, a nije, na primer, kako bi se moglo očekivati, glasala protiv, te da li će se i šta, nakon te odluke, promeniti u odnosima dve komore, odnosno, kakvom dinamikom se nastavlja saradnja​. Ova pitanja je KoSSev prosledio Privrednoj komori Srbije još 20. oktobra, prošle godine, a uprkos više obećanja tima za odnose s javnošću srpske komore da ćemo dobiti odgovor – odgovori do danas nisu dostavljeni redakciji KoSSeva.

kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime