Plagijator Martinović kroji (ne)pravdu u Skupštini!

4
2164
Aleksandar Martinović / Foto: printskrin Youtube

Doc. dr. Aleksandar Martinović potpredsednik je Srpske napredne stranke, narodni poslanik i predsednik Administrativnog odbora Narodne skupštine Srbije. Kao asistent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu pet je godina za redom od 2005. do 2009. naučni rad potpuno iste sadržine, ali pod drugačijim naslovima objavljivao u časopisu „Zbornik radova Pravnog fakulteta“  te za to još i autorski honorar naplaćivao. No uprkos tome autoplagiranju i falsifikovanju čime se ogrešio o osnovne principe naučne etike i standarde akademske zajednice, dozvoljeno mu je 2011.g. da brani doktorsku disertaciju a  godinu dana kasnije izabran je i za docenta na Pravnom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu! (www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/32043/Radikal-doktorirao-iako-je-falsifikovao-radove.html)

Treba li onda da nas čudi da je izvršna i zakonodavna vlast Srpske napredne stranke čiji je doc. dr Aleksandar Martinović visoki funkcioner, narodni poslanik i krajnje pristrasni i antidemokratski predsednik Administrativnog odbora Narodne skupštine; upravo donela Zakon o visokom obrazovanju kojim se smanjuju dostignuti  standardi autonomije univerziteta i akademskih sloboda, a što se posebno manifestuje i vidi iz stranačkog političkog kriterijuma u Zakonu kojim je određen sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO). Naime, u tom Savetu smanjen je broj predstavnika univerziteta a povećan broj predstavnika izvršne vlasti, tako da će svojom većinom predstavnika u postupku donošenja odluka izvršna vlast moći da izglasava svoje predloge i time kontroliše i ograničava slobodu univerzitetu te akademskoj i naučnoj zajednici! Kao izraz svog neslaganja pa i protesta protv tog i takvog načina izbora članova NSVO koji je prevashodno politički na štetu naučnih i društvenih kriterijuma, pet članova NSVO podnelo je ostavke među kojima su njegov predsednik i četiri akademika odnosno redovna člana Srpske akademije nauka i umetnosti  što u izvesnoj meri  znači i da su oni među najmeritornijim i najuglednijim članovima toga tela.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Gligorov: Korona na budžetu

U celom civilizovanom svetu dobro poznate i priznate autonomija i sloboda univerziteta vekovna su tradicija te politički, društveni i kulturni standard svih demokratskih država; ali i temeljni uslov i podstrek naučnoj kreativnosti, inovativnosti i produktivnosti bez kojih uopšte ne može da bude privrednog i društvenog razvoja i napretka države. A tu zakonsku prepreku naučnoj slobodi, stvaralaštvu i društvenom progresu donela je, kakve li ironije, politička stranka koja u svom nazivu ima atribut „napredna“ – Srpska napredna stranka! Zbog toga je i logično pitanje da li nakon donošenja tog i takvog  antidemokratskog, necivilizovanog i antinaučnog Zakona o visokom obrazovanju Srpska napredna stranka može da zadrži svoj naziv, ili treba da ga promeni  u naziv koji je primeren njenom političkom, društvenom i kulturnom delovanju, a taj je – Srpska nazadna stranka?

Branko V. Nikolić

4 KOMENTARA

  1. kakav ideolog ama baš takav klon.ni jedan nije iz brisela ni iz vašingtona.šešelj naj mlađi titov omladinac ovaj pak njegov klon.zanimljivo,da ih svi nazivaju zapadnim igračima a oni pravi komunisti a i gazde su im komunisti.sve deca titovaca,a i oni pre njih,potpuno isti.sa zapada se kupujeluksuz a iz komunističke moskve saveti.kada ih EU priupita šta bi sa one 24 sporne privatizacije,oni pre i ovi sada titovi omladinci u glas odgovaraju,nije došlo na red.a vi komunistički komesari pod raznim imenima,koji imate zadatak da zamagljujete,svakog dana kad ustanete a vi se pogledajte u ogledalo i pitajte sebe,ZAŠTO JA KAO TAKAV KAKAV SAM MRZIM SRBE I SRBIJU,A VOLIM OVE KOJI UNIŠTAVAJU OVAS SRPSKI NAROD I DRŽAVU.ZAŠTO JA SVE ČINIM DA VARAM OVAJ NAROD I PREDAJE SRPSKU ZEMLJU I UNIŠTAVAM SVOJE KOMŠIJE KOJE SMO DOVELI DO PROSJAČKOG ŠTAPA I NATERALI DECU DA BEŽE IZ SVOJE ZEMLJE,KOJOM UPRAVLJAJU GORI OD OVIH ŠTO POBEGOŠE.

  2. Autor se muci oko pitanja: promjeniti ili ne naziv „Stranke“ ( pod navodnicima, naravno!). „Stranka“ radi tacno onako kako Gazda- briselski ili vasingtonski, svejedno, isti su- kaze: sto g o r e, to b o lj e- dakle, n a p r e d u j e se; to se zove dijalektikom n e s t a j a nj a, razvoj kojeg je Gazda isplanirao za one kojih nikako da se resi. Kad nad sve prevede u kvalitet zvani m a r t i n o v i c, plan je ispunjen: besmisleno trositi sredstva na ubijanje putem bombardovanja.

  3. Пошто су узурпирали власт, они могу да изгласају шта хоће. А то да ли је СНС напредан или назадан, зависи искључиво од тог са чије стране се гледа. Са стране оних који желе уништену Србију, они су не напредни, него супернапредни…

  4. Ko li nauči ove radikalne narodnjake, iz okruženja Vučića, da koriste plagijate za doktorate, naučne radove i kupovinu diploma. Dok su bili pod kontrolom kao radikali Šešelj je sve držao pod kontrolom i nije se čulo za plagijate doktorata, kupovini diploma i putovanja vazduplohovima na potrebne i nepotrebne destinacije. Sada nema sila koja može to da spreči, na žalost ove grude.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime