Plan EU vodi ka uništenju agrara

0
822

Slika-kupljenje-jabukaVlada RS saopštila je u petak da je prijedlog Evropske komisije za adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU neprihvatljiv jer bi uzrokovao nesagledive posljedice za domaću proizvodnju.

– Vlada i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS smatraju da bi se prihvatanjem ovakvih izmjena SSP-a išlo ka daljem devastiranju agrarnog sektora Srpske, odnosno da bi on bio doveden u izuzetno težak položaj, a posebno primarna proizvodnja – istakli su u Vladi.

Vlada je u petak obaviještena o dopisu koji je šef pregovaračkog tima ispred Evropske komisije Mikela Matuela uputila Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u vezi sa adaptacijom SSP-a.

– U dopisu se razmatraju zahtjevi obje strane i izražava spremnost Evropske komisije za prihvatanje određenih zahtjeva BiH uz obavezu da BiH prihvati najveći broj trgovinskih ustupaka za oko 200 poljoprivrednih proizvoda koji se uvoze u BiH. Razmatranjem ponude utvrđeno je da su povlastice koje bi eventualno bile date EU mnogo vrednije od povlastica koje BiH dobija i smatramo da prihvatanje ovog prijedloga nije opravdano – pojasnili su u Vladi RS.

Dodali su da u predloženim pozicijama bez uređenog sistema prihvatanja EU fondova za razvoj poljoprivrede i u uslovima nekorišćenja mjera zaštite nisu uvjereni u pozitivne strane eventualnih izmjena SSP-a u ovom momentu.

– Odgovornost za posljedice odluka koje se odnose na poljoprivredne proizvođače iz Srpske mora preuzeti kadar RS u Savjetu ministara BiH – istakli su u Vladi.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković smatra da nadležni treba da zauzmu čvrst stav i nikako ne popuste zahtjevu za izmjenu SSP-a.

– Ako ne bude postojao čvrst stav, EU će uništiti domaću poljoprivredu. Sasvim je jasno da je riječ o ucjenjivačkoj politici EU. Očigledno je da Evropa želi da nam diktira cijenu hrane – rekao je Marinković.

Da Vas podsetimo:  HRVATSKA SPORTISTKINJA MATEA JELIĆ VELIČALA "OLUJU", A HRVATSKI VOJNICI JOJ POUBIJALI ROĐAKE BAŠ TOKOM "OLUJE"

Direktor banjalučke „Vitaminke“ koja prerađuje voće i povrće Žarko Mikić smatra da treba strogo poštovati sporazum CEFTA.

– Oni koji su izvan toga ne treba da imaju nikakve privilegije. Tržišta Srpske i FBiH nisu konkurentna da se mogu suprotstaviti jakoj konkurenciji. Treba izravnati ekonomski nivo zajedno sa zemljama u okruženju pa tek onda imati slobodno tržište – rekao je Mikić.

Naglasio je da svi proizvodi koji se subvencionišu u nekoj zemlji ne treba da budu predmet slobodne trgovine.

– Moramo imati sopstveni stav i zaštititi sve ono što je komparativna prednost i šansa BiH, a to su posebno poljoprivreda i prerađivačka industrija – kazao je Mikić.

Šef tima BiH koji pregovara o prilagođavanju SSP-a Hamdo Tinjak u petak se nije javljao na telefon, a prošle sedmice je rekao da bi, prema onome što je dogovoreno sa Evropskom komisijom, BiH trebalo da dobije povećanje izvoznih kvota za šećer, vino i ribu. Prema njegovim riječima, dogovoreno je fazno olakšavanje uvoza iz EU za mlijeko, neke vrste jogurta, maslac, jednu vrstu mesnih prerađevina i vino. Tinjak je kazao da će ostali proizvodi u BiH biti uvoženi u količinama koje ne mogu ugroziti domaće tržište. Sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt jer je na službenom putu u Kini.

EU je zatražila adaptaciju SSP-a sa BiH na zahtjev Hrvatske koja insistira na tome da bude uvažen mehanizam tradicionalne trgovine čime bi dobila povlastice koje je imala u trgovini sa BiH prije nego što je postala članica Unije.
Pregovori

Posljednja runda pregovora o prilagođavanju SSP-a završena je u Briselu krajem aprila. Nakon toga niko nije želio da iznosi detalje, a predstavnici EU poručili su da je ostalo da bude definisano nekoliko stvari i da se međusobno usaglase pregovarači iz BiH.

Da Vas podsetimo:  IMA BOGA! Tvrde Srbi iz Štutgarta i okoline u diskusijama o strašnim poplavama u Nemačkoj

iskra.co

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime