Plan za američku bazu na Kosovu – „nosač aviona“ za mogući napad na Rusiju

2
154

Americi je stalo da sada dominira na Balkanu da bi na svaki način smanjila mogućnost uticaja Rusije na ovaj region i otuda priča koja potiče navodno iz Prištine, a u stvari je zahtev SAD da ima stalnu vojnu bazu na Kosovu i Metohiji.

Pixabay/Military_Material

Ovo je mišljenje Ljubinka Đurkovića, penzionisanog pukovnika Vojske Srbije i komandanta drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.

Ministar odbrane u privremenim prištinskim institucijama Armend Mehaj ponovo je zatražio uspostavljanje stalne američke vojne baze na Kosovu i Metohiji. Mehaj je taj zahtev izneo na sastanku sa američkom kongresmenom Ričijem Toresom, uz ocenu da bi stalna američka vojna baza na Kosovu služila kao garancija bezbednosti, mira i opšte stabilnosti regiona.

Preko Prištine do Rusije

„Amerika u okviru misije Kfor, koja je pod komandom severoistočne NATO komande već ima svoju bazu Bondstil, ali sada želi da se dodatno osigura i dobije bazu koja ne bi bila vezana za misiju Kfora,“ smatra pukovnik Đurković.

Po njegovom mišljenju, uz ostale NATO, odnosno američke vojne baze u okolnim državama kao što je ona u Albaniji, strateški gledano baza na Kosovu i Metohiji bi im omogućila i da sa balkanske strane mogu da „drže pogled“ na Rusiju.

„Amerika od Kosova i Metohije želi da stvori svoj „nosač aviona na kopnu“ koji im je potreban za konačni obračun koji oni planiraju sa Rusijom,“ uveren je naš sagovornik.

San iz sedamdesetih

Njihov operativni zadatak koji, kako kaže Đurković, ako ćemo da budemo iskreni u začetku nije njihov, već britanski jeste da u konačnom obračunu sa Rusijom krenu iz dva pravca.

„Dakle, oni već sada spremaju teren da u narednih sedam do deset godina, a možda i ranije krenu u konačni obračun sa Rusijom, što im je cilj još od sedamdesetih godina, kako bi je rasparčali i došli do njenih energenata. Prvi pravac bi išao preko Evrope, odnosno preko Austrije, Češke, Slovačke, Poljske i Nemačke, a drugi pravac je balkanski pravac koji bi išao preko Albanije, Kosova i Metohije (Srbije) a da osnova bude u Italiji kako bi preko mora prebacivali i svoje snage i naoružanje i tako dalje,“ navodi Đurković.

Da Vas podsetimo:  APEL ZA MIR

Dakle, kako kaže, nije ovde reč ni o Prištini ni o bezbednosti već o opasnom planu Amerike koji samo na ovom prostoru odnosno na tlu Kosova i Metohije vidi dobru stratešku tačku za svoje ciljeve.

Šta može Srbija

Na pitanje šta može s tim u vezi da uradi Srbija, Đurković kaže da Srbija može samo diplomatskim putem da pokuša da zaustavi ovu američku nameru i to tako što će od Ujedinjenih nacijam, odnosno Saveta bezbednosti zatražiti da eventualno donese Rezoluciju koja bi to onemogućila i gde bi iznela razloge za to od kojih je prvi da Kosovo nije država, već je u sastavu Srbije po Rezoluciji 1244.

Podsećanja radi, Amerika već gradi dve baze u Albaniji od kojih je jedna namenjena za takozvani „sajber rat“, dok je druga pomorskog karaktera. Dodajmo i da su uslovi za izgradnju stalne američke baze na KiM daleko jeftiniji nego u bilo kom drugom delu regiona, plus blizina i sa Albanijom, Crnom Gorom preko koje je blizu Republika Srpska, Severna Makedonija…

Izlazak na more na dve strane i uopšte kompletna infrastruktura koja postoji u regionu od puteva do blizine svih potencijalno neuralgičnih bezbednosnih tačaka joj ide na ruku, da bi se na Kosovu Amerika vojno stacionirala za stalno.

Brankica Ristić

2 KOMENTARA

  1. Било је одмах јасно шта траже САДисти на КиМ. Не само огромно рудно богатство, већ изузетно повољан геополитички положај те наше окупиране територије. Због тога и желе да направе такву атмосферу да се што више смањи број Срба на Косову и Метохији, који би им били реметилачки фактор у том сулудом науму- напад на Русију са наше територије. Шиптари им не сметају, они су банда која само слуша америку. Издајници у нашој влади им иду на руку. А што се тиче „антибиотика“ -избора од „та посла нема ништа“, јер и покојници гласају.

  2. Za spas KiM “ …. svi putevi vode kroz O U N , preko R1244 “ , ali ne samo za spas KiMa, nego i cijele Srbije, Republike Srpske i svih Srba gdje god se nalazili !!! Prepreke do to cilja su bili uvjek , do Vučića i SNS danas , svi vlastodršci poslije ….već famoznog “ petog oktobra “ !!!
    Daleko naj opasniji neprijatelj Srpskom Narodu i Srpskoj Drzavi su VELEIZDAJNICI u vrhu Srpske vlasti , koji su “ ugradjeni “ poslije petog oktobra, i nikakav ih „antibiotik“ ( izbori ) do danas nisu uzdrmali !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime