Planina STOLOVI kod Kraljeva: VAŠ IZBOR za ovo leto!

0
284
Foto: printscreen

S obzirom na situaciju u regionu u vezi kretanja preko raznih granica i problemima prouzrokovanih opasnošću od korona virusa, jasno je da će dobar deo, ako ne i većina, građana poželeti da letnji odmor provede u Srbiji.

Jedno od još neotkrivenih mesta u našoj zemlji gde bi izbor za odmor mogao da bude pun pogodak nalazi se kod Kraljeva, a reč je o planini Stolovi.

Evo kako tamo izgleda:

Stolovi su planina jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Glavni planinski greben je na pravcu sever-severozapad-jug-jugoistok, sa najvišim vrhom Usovicom sa 1375 m nadmorske visine u severozapadnom delu. Većim delom je pod gustom šumom. Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure, a na njima se nalazi i tvrđava Maglič.

Na društvenoj mreži Fejsbuk postoji i stranica na kojoj možete dobiti šira obaveštenja o ovoj planini i izletištima, kao i mestima gde možete iznajmiti sobe:

https://www.facebook.com/stolovi.mountain.serbia/

Za neupućene: do Stolova se od Novog Sada ide preko Šapca i Kraljeva, dok iz Beograda može auto putem Miloš Veliki ili auto putem Beograd – Niš sa kog se isključuje na izlazi za Kragujevac i nastavlja ka Kraljevu. Planina Stolovi je od Kraljeva udaljena oko deset kilometara.

Pretpostavlja se da je ime planine povezano sa manastirom Žiča u kojoj je “stolovao” prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava.

Žiča je jedan od najznačajnijih srpskih manastira i nalazi se na severnim obroncima Stolova. Crkva posvećena Vaznesenju Gospodnjem je podignuta 1210. godine po nalogu velikog Župana Stefana, koji je u njoj krunisan i postao Prvovenčani, odnosno prvokrunisani kralj Srba.

Da Vas podsetimo:  Narod, vlast i politika ( I deo )

Dvadesetak kilometara uz Ibar, na zapadnim padinama Stolova se nalazi stari grad Maglič. Istorija Magliča je dosta maglovita ali je poznato da je u jednom svom periodu grad pripadao crkvi i da mu je osnovna namena bila odbrana manastira Žiča i Studenica. Pored toga, grad je napadačima sa severa zatvarao ulaz u Ibarsku dolinu. Sa svojih osam kula na strmoj padini, Maglič je bio tvrd orah za napadače ali je bio osvajan kao i ostali srednjevekovni gradovi.

Izvor: SMP. promo

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime