Plastične flaše ne koristite više puta

0
1955

17040-plasticna-flasa-580x0Plastične flaše su nezaobilazni modni dodatak tokom letnjih meseci. Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvežavajućih napitaka tokom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu flašu koristimo nekoliko puta.

1. Flaša je leglo bakterija

Tokom letnjih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. ‘Najopasniji’ deo plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne delove plastike i tamo razmnožavaju.

„Plastične flaše od vode i sokova koje se prodaju u trgovinama trebalo bi da se koriste samo jednom. Višestrukom upotrebom izlažete telo opasnim bakterijama i toksinima. “

Nakon višestrukog korištenja plastične boce, ista dobiva sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije.

2. Vrućina ispušta opasne hemikalije
Da bi sprečili širenje bakterija, plastičnu flašu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili flašu čak stavljaju u mašinu za sudove) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična flaša nije konstruisana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život.

3. Najsigurnije je flašu iskoristiti samo jednom
Plastične flaše voda i sokova koji se prodaju u prodavnicama trebale bi se koristiti samo jednom. Na tržištu postoje specijalne flaše za višestruko korišćenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu sto posto sigurne. Ukoliko želite da izbegnete većinu bakterija, birajte flaše šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime