Plata lekara na Infektivnoj klinici pre sedam godina 64.000 dinara

0
1216
Foto: YouTube screenshot

“Plata, recimo, doktora na Infektivnoj klinici, pre sedam godina je bila 64.000 dinara. Govorim bez dežurstava, bez smenskog rada i tako dalje. 64 hiljade dinara. Danas je 106.000 dinara. Ako mi kažete da to nije značajno povećanje – ja sa time ne mogu da se složim.”

Zdravstveni radnici su se nedavno našli u dilemi nakon što im je isplaćena zarada za mesec april, u okviru koje im je prvi put isplaćeno najavljeno “trajno povećanje od 10 odsto”.

Naime, na platnim listićima za april, ovo povećanje je bilo definisano kao “stimulacija za rad tokom vanrednog stanja”, pa su se mnogi od njih zapitali da li ono, umesto obećanog trajnog povećanja, predstavlja samo jednokratnu pomoć, piše Nova.rs.

Nakon pokretanja ove teme u pojedinim medijima, ovo pitanje je konačno došlo i do predsednika države Aleksandra Vučića, te je on u više navrata naglasio da se radi o “trajnom povećanju”, a da problem pravi “nedostatak pravilne koordinacije u radu Ministarstva zdravlja i RFZO”. 

Prilikom obilaska radova na rekonstrukciji i izgradnji Kliničkog centra Srbije (KCS), Vučić je ponovo naglasio da se radi o trajnom povećanju, a zatim je izneo i uporedne podatke o tome koliko su iznosile plate lekara na Infektivnoj klinici pre sedam godina, a koliko one iznose danas.

Prema njegovim rečima, doktori na Infektivnoj klinici su pre sedam godina, bez dežurstava i ostalih dodataka, zarađivali 64.000 dinara, dok njihova današnja plata, kako je istakao, iznosi 106.000 dinara.

Međutim, iz Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite (GSZSZ) redakciji Istinomera su stigli drugačiji podaci.

Elem, osnovna plata lekara specijaliste na Infektivnoj klinici (bez dodataka) je 2013. godine iznosila 73.939,66 dinara (cena rada 2.618,26 x koeficijent 28,24).

Da Vas podsetimo:  52% mladih vakcinisanih sada imaju „turbo rak“, upozorava vrhunski lekar

Kada je reč o trenutnom iznosu osnovne plate, do aprila meseca ove godine, plata lekara specijaliste na Infektivnoj klinici je iznosila 96.269,80 dinara (cena rada 3.408,99 x koeficijent 28,24).

Kako kažu iz GSZSZ, “na ovu osnovicu se sada dodaje dodatak na platu od 10% koji je Vlada Republike Srbije u vreme epidemije dala zaposlenima u zdravstvu”.

Ovaj dodatak na platu, kako navode, iznosi 9.626,98 dinara. Tako da zbirno, konačna osnovna plata lekara specijaliste na Infektivnoj klinici, trenutno iznosi 105.896 dinara.

Dakle, kao što vidimo, predsednik jeste izneo tačan podatak o iznosu aktuelne plate lekara na Infektivnoj klinici.

Međutim, kada je reč o vrednosti plate pre 7 godina, on je naveo iznos koji je za 9.939 dinara manji nego što je to tada zapravo bio slučaj.

Plata doktora specijaliste na Infektivnoj klinici je 2013. godine iznosila 73.939, a ne 64.000 dinara.

Zbog toga, Vučićevu izjavu da je “plata doktora na Infektivnoj klinici pre sedam godina bila 64.000 dinara”Istinomer ocenjuje kao – “neistinu”.

Plate medicinara – pogodno tlo za spin

Netačni i neprecizni podaci o iznosima plata zdravstvenih radnika kojima često proizvoljno “barataju” javni funkcioneri nisu nikakva novina za Istinomer.

Tako smo, sredinom februara ove godine, na ovu temu zabeležili “zloupotrebu činjenica” kojom se poslužio ministar zdravlja Zlatibor Lončar kada je upoređivao plate medicinskih sestara i lekara specijalista u Kliničkom centru Srbije (KCS).

Naime, on je tada bio uporedio neto zaradu medicinskih sestara u KCS iz 2009. godine, sa sadašnjim potencijalnim bruto iznosom njihovih plata.

Nešto ranije, u decembru 2019. godine, predsednik Vučić je prilikom izjave da su “medicinskim sestrama plate u poslednjih pet godina povećane 38,9 odsto”izostavio da napomene promenu stope inflacije, odnosno rasta cena u datom periodu, koja direktno utiče na realnu procenu o količini povećanja.

Da Vas podsetimo:  Pravnici sa privatnih fakulteta teško do mesta u Advokatskoj komori Beograda, krši li se zakon o zabrani diskriminacije

Najčitanija ocena Istinomera u 2019. godini bila je analiza netačne tvrdnje predsednika o iznosima plata medicinskih sestara sa višom i nižom školom.

Vučić je tada naveo da plata medicinske setre sa višom školom iznosi 54.775 dinara. Međutim, prema podacima GSZSZ, taj iznos se tada kretao između 45.000 do 52.000 dinara.

Za platu medicinskih sestara sa nižom školom predsednik je naveo iznos od 50.446 dinara. No, kako su naveli iz Sindikata, plate sestara sa nižom školom tada su se kretale od 39.000 do 42.000 dinara.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime