Plivajući ples na žici

Čudovište iz vlastitog oka

0
1278

Leviathan - Ruth TaylorDa li je moguće da u Srbiji postoji još neko ko ne razume (ne shvata, ne vidi) kakav pakleni plan za Srbiju je spremljen (i kakav plan se realizuje) u saradnji Evropske unije i srpske vladajuće elite? Zar još postoji zdrav srpski um koji veruje da je utapanje Kosova i Metohije u ustavnopravni poredak natovsko-šiptarskog Kosova u „vitalnom interesu Srbije i srpskog naroda“. Već mesecima, napadno i horski, srpski trijumvirat (Dačić, Nikolić i Vučić) poručuju nam da se odreknemo i svetog srpskog Kosova i svojih predaka i sebe samih – pa će nam u životu poteći med i mleko. Ako je srpski narod spreman da i dalje halapljivo guta slične otrovne zalogaje, tada je Srbija u mnogo gorem problemu od onoga što je danas kao problem evidentno, a što se uglavnom svodi na ekonomsku krizu, spoljne političke pritiske, kriminalizovano i korumpirano društvo i (režirane) međustranačke i unutarstranačke razmirice.

Godinama u Srbiji se oblikuje javno mnjenje po receptu uslovnog refleksa, gde se narod lagano adaptira na „bolne rezove“. A to se čini tako što će iza bola uslediti ogromna nagrada u vidu ulaska Srbije u zemlju, zvanu EU- Dembelija. Neverovatno je da takva bajka, u koju bi teško poverovala i sanjiva deca, nailazi na plodno tlo u Srbiji. Građani Srbije, sudeći po anketama i „ozbiljnim“  analizama javnog mišljenja, kao da se nalaze u transu, u kome se deli izmaštana srećna budućnost i iluzija blagotvornog „ulaska u EU“. Aktuelna srpska vlast podastire narodu besmislena trabunjanja i lažnu nadu umesto jedne ozbiljne društvenopolitičke i ekonomske reforme. Pljačka društvene i državne imovine nastavlja se nesmanjenom žestinom, dok „najmoćniji“ (prvi potpredsednik vlade jači i od predsednika s „koferčetom“), po ko zna koji put, najavljuje „žestok obračun s kriminalom“.

Da bi konstantna laž bila malčice uverljivija, plasira se i nekakva „nulta tolerancija“ prema kriminalnim radnjama, finansijskim malverzacijama, kao da zemlja uopšte nema ni ustav ni zakone. Naime, svakome je jasno, da dokle god se zakoni ne budu dosledno poštovali i primenjivali, ma šta radili, nikakav boljitak ne može zadesiti Srbiju. Ipak, glavna šargarepa za dalje srljanje „bezalternativnim“ evro-bespućem ostaju nekakvi nepostojeći novčani fondovi iz kojih (kao u komunizmu) uzimaš koliko ti je potrebno, a nastavljaš da (ne) radiš koliko hoćeš ili da radiš šta hoćeš. Začudo, ovakva psihološka „žvaka“ za naivne, kao da se nepovratno zaglavila unutar srpske kolektivne svesti.

Da Vas podsetimo:  ŠTA DALJE: OPOZICIJA I POLITIKA POGREŠNIH KORAKA

Znajući da se narod umorio od silnih laži koje se u Srbiji decenijama plasiraju u predizbornim kampanjama, „lukavi“ poziciono-opozicioni političari su se dosetili šta treba da rade. Odlučili su da narodu ništa ne lažu, već će im reći tešku i bolnu istinu. Para nema, posla nema – i što je još gore – para će biti sve manje, a posla (kako izgleda) neće biti nikako. Ali, ako se malo strpimo i (po)slušamo savete naših vođa (onih klasičnog domanovićevskog tipa), za koju godinicu počećemo da se oporavljamo, a za desetak godina (kada nas teško osakaćene prime u EU) biće nam sigurno mnogo bolje. Svi treba da stegnemo kaiš (da nam pantalone ne spadnu s omršavele zadnjice), osim onih koji nemaju potrebe da kaiš nose. Dakle, boljem se možemo nadati sve dotle dokle narod bude imao pantalone – i kaiš pride.

Srpski premijer Ivica Dačić čitavu gornju priču sažima u „bajku“ o „čudovištu“:

Mi smo plivajući u uzburkanoj vodi, okruženi raznim čudovištima, plešući na žici između evropske budućnosti i potrebe da se zaštite nacionalni interesi, uspeli da dođemo ovde, gde niko to nije očekivao.“

Na stranu to što nije moguće da čovek istovremeno pliva u uzburkanoj vodi i pleše na nekakvoj žici „evropske budućnosti“. Ali, dokle ćemo verovati da neko u Srbiji štiti nacionalne interese? Zar se nacionalni interes štiti tako što se žrtva udružuje s neprijateljem, koji tu isti žrtvu upućuje da sama (dobrovoljno) ode i položi glavu na dželatov panj? I kako nacionalne interese može da štiti čovek koji kaže da su (neki tamo) „lagali Srbe da je Kosovo srpsko“? Zar da nacionalne interese Srbije štiti čovek kome zla sudbina deset ili dvadeset hiljada Srba nisu dovoljan razlog da Srbija stane u njihovu odbranu?

Da Vas podsetimo:  NE PRIČEŠĆUJTE NAS OTROVOM: JASENOVAČKE ŽRTVE I BORBA ZA ISTINU

Srbija nije okružena čudovištima, ali jeste okružena neprijateljima. Zašto je to tako, pitanje je za istoričare, sociologe, psihologe, pa i psihijatre. Srpsko rukovodstvo, sudeći po onome što ono čine u ime Srbije na unutrašnjem i međunarodnom planu, uopšte nije zainteresovano za sudbinu vlastite zemlje. Ko normalan daje neprijatelju svoje imanje na upravljanje? Navodno, interesi Evropske unije i interesi Srbije danas se odnekud poklapaju? Pa ko je tu lud? Srpska politička elita se ponaša kao „domaćin“ koji dopušta da mu komšije zauzmu deo kuće, da mu tuku decu, siluju ženu i kćeri, a on, nesrećnik, ćuti jer je odan „vrednostima civilizovanog (EU) sveta“? U ime „dobrosusedstva“ neće braniti svoje ukućane ni u času kada neprijatelj počne da ih ubija?

Dakle, nije istina da je Srbija „okružena čudovištima“ (neprijateljima jeste), već je čudovišno ponašanje onih kojima se priviđaju „razna čudovišta“. Čudovišni su oni koji krše osnovna ljudska prava, pokušavajući da nagnaju Srbe sa Kosmeta (kojih se javno odriču), da izađu na šiptarske izbore i tako se dobrovoljno presele iz Srbije na „dobrosusedno“ Kosovo. A zašto nagone svoje sunarodnike da se ovi odreknu svoje države? Samo zato da bi ostali na trnovito-bezalternativnom „evropskom putu“ – koji Srbiju ne vodi nigde osim u svet mašte i infantilne zablude? Čudovišni su oni koji su zarobili Srbiju u evroatlantsku žicu u kojoj se veruje da ljudi mogu da žive od praznih (jalovih) obećanja. Čudovišni su oni koji ne vide da je čudovište (o kojem pričaju uprazno) u njihovom oku rođeno i izraslo i odatle se kao pošast zavaljalo Srbijom.

Za www.koreni.rs

P. Petrović

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime