Pljačka penzionera se nastavlja

3
2122
Foto: Ilustracija/KM Novine

Povodom premijerkinog iznenadnog ukidanja odluke iz 2014. godine o smanjenju penzija – Odluka o o ukidanju umanjenja počeće da se primenjuje tek negde oko kraja 2018. ili početkom 2019. todine To nije dobra vest!

 • Odluku o smanjenju penzija Vlada je donela 2014. godine sa rokom trajanja do 2017. godine. Najnovija odluka o poništenju te već istekle odluke krajem 2017. znači da će vlada Srbije otimati penzionerima stečeno još punih 6 meseci, tačnije u toku cele 2018 . godine. Znači, jednu godinu više od onog što je Zakonom o umanjenju penzija 2014. bilo dozvolјeno

Penzionerima u Srbiji nikako da se posreći. Tačnije, nikako da ova vlada Srbije grupaciji najstarijih građana omogući da koristi u punom obimu svoja stečena prava iz dugotrajnog radnog odnosa.

I najnovija odluka Vlade Srbije od pre nekoliko dana da će ukinuti Zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine ustvari nije dobra vest, jer će se ona primenjivati, tačnije treba da počne da se primenjuje tek negde oko kraja 2018. ili početkom 2019. godine!

To znači da će vlada Srbije i narednih šest meseci nesmetano, kao da na to ima bilo kakvo pravo, otimati iz džepa penzionera deo novca (koja penzionerima mnogo znači) kako bi podmirivala ko zna koje svoje neracionalne i besmislene troškove!

Zanimlјivo je da su odluku istovremeno saopštili i da je danima komentarišu premijerka, što je u redu, jer je to odluka Vlade, ali i predsednik Srbije Vučić koji s tim poslom nema nikakve veze, ni prava ni obaveze, kao što nije ranije imao ni Tomislav Nikolić, doskorašnji predsednik Srbije, sa odlukama tadašnje vlade.

Vučić bi bio „oko izvadio“ T. Nikoliću

Predsednik A. Vučić bi bio „oko izvadio“ T. Nikoliću da mu se mešao u odluke, objašnjavao ili komentarisao neki tadašnji zakonski predlog vlade Srbije. I to je učinio u nekoliko navrata kada se dokoni Nikolić zaboravio pa pokušao nešto da kaže… Opekao se tada dobro Nikolić i potom mu nije padalo na pamet da se meša u rad premijera Vučića i vlade Srbije.

Da Vas podsetimo:  Srbija nema dovoljno auto-mehaničara, a zarađuju i do 200.000 dinara

Ali, u ovom slučaju izgleda da odluke u vladi Srbije donosi Vučić, ili bar donosi, u najmanju ruku, zajedno sa premijerkom Brnabić, pa se on oseća pozvanim i prozvanim da nam objašnjava ono što radi potpuno drugi državni organ. Naravno, nije to prvi put. Naprotiv! To je ustalјena praksa predsednika Vučića otkako je Brnabićka premijerka, jer on verovatno vladu Srbije shvata kao svoju prćiju pa svaku odluku Vlade Srbije objašnjava i pojašnjava građanima.

Ovde se otvara još jedan problem. A to je pitanje ima li vlada Srbije nameru da vrati od 2014. pa dok otimanje bude trajalo – otete novce penzionerima?

Ili će da važi pravilo „puj pike ne važi“ i da ionako stariji penzioneri od kojih su neki i zaboravni – ne izlape potpuno i tako zaborave na veliku nepravdu koja im se činila i sada čini.

Očekuje li vlada Srbije da samo ovom bledom najavom prestanka plјačke krajem godine odobrovolјi penzionere da o ovome ne govore, ne pišu tužbe sudovima i da svoje novce ne traže?

Vladi Srbije treba predočiti da se tome ne nada i da nezavisna Udruženja penzionera spremaju tužbe i da će uporno tražiti povraćaj otetih novaca. U pitanju je ukupno velika suma od preko jedne milijarde evra koje su oduzete nasilnim putem iz njihovih džepova u kasu Vlade Srbije od oko 700.000 penzionera u Srbiji za protekle četiri godine.

Penzioneri se sada presabiraju i shvataju da im je vlada Srbije za četiri godine (i za ovaj predstojeći period do Nove 2019. godine) uzela pozamašne sume novca.

Kako šarmirati besne i lјutite penzionere

Ako se uzme prosečna penzija onih 700.000 hilјada od kojih je otimano u iznosu od oko 50.000 dinara vlada im je za četiri godine iz džepa uzela najmanje 240.000 hilјada dinara (48 meseci puta 5.000 dinara mesečno).

Da Vas podsetimo:  Od lekova zavisno oko dva odsto stanovništva Srbije

Da li će ikada dobiti svoje novce natrag ostaje da se vidi, a i od akcija penzionera će delom zavisiti kakav će vlada Srbije trpeti pritisak da tuđe oteto vrati.

Premijerka je pokazala početkom prolećne sezone da vešto upravlјa gliserom u vodama Jadrana i da je snalažlјiva u objašnjenju pomorskoj policiji o tome zašto je vozila vrlo brzo i vrlo blizu obale gde ima (nema) kupača.

Ako joj Vučić svojim autoritetom ne bude pomagao da objasni zašto Odluka o ukidanju Zakona o umanjenju penzija nije odmah stupila na snagu, nego će tek „kada padne prvi sneg…“ ostaje joj da nekako pokuša da šarmira besne i lјutite penzionere, kao što je to učinila sa hrvatskom pomorskom policijom.

Na kraju, ostaje da se pitamo da li su penzioneri heroji, kako ih već dugo naziva bivši premijer i sadašnji predsednik, ili su žrtve koje su oplјačkane?

 Jovo Vukelić

KM Novine

3 KOMENTARA

 1. Bas me interesuje sta je to penzionerima oteto Jovo Vukelicu!

  Ako penzioneri primaju penzije delom iz budzeta Srbije a delom iz penzionog fonda sta je to oteto penzionerima. Penzionerima je nesto dato na sta iskreno i nemaju pravo.
  To sto nemaju pravo ne zanci da im ja nebi dao nego jednostavno oni na to nemaju pravo.
  Ako iz penzionog fonda isplatis sve sto pristigne to su penzije, zaradjene penzije, prave penzije, penzije koje im pripadaju, sve preko toga je dobra volja vlasti.
  Sada i tu je doslo do neiskrenosti vlasti i podlosti vlasti.
  Najvise penzije u drzavi treba da pripadaju radnicima koji su radili u proizvodnji a oni upravo suprotno imaju najmanje penzije dok drzavni za.ebanti i hostaplari su dobili najvece penzije.
  Najvece penzije primaju: bivsi drzavni sluzbenici pa „zasluzni gradjani“ pa vladajuce strukture i poslanici.
  To je podlo od strane svake vlasti i jednom se mora krenuti u reformu penzionog sistema.
  Svi koji su bogati nemaju pravo na penzije ali imaju obavezu uplacivanja u penzioni fond za vreme svog radnog veka. Najvece penzije treba da imaju radnici iz direktne proizvodnje a najmanje penzije drzavni sluzbenici, pa da vidim oko ce koga i gde gurati da radi. Teret drzave i uspeh drzave ja na radnicima iz proizvodnje a ne na drzavnim sluzbenicima.
  Penzionerima je sada oteto ovim povracajem i stvoren jos veci razdor. Onom od 50.000,00 dinara je dato nekih 4.000,00 dinara a onom nesrecniku od 15.000,00 dinara penzije je dato 1.500,00 ili 1.700,00 dinara potpuno nebitno, nista nije imao a dobio je na nista 13% sto je i dalje apsolutno nista.
  Da je vlada bila ozbiljna svo planirano povecnje je trebala da da na penzije ispod 30.000,00 dinara i to tako da oni sa najmanjim penzijama dobiju najvise a ovi sa vecim panzijama najmanje. Jednu jedinu zutu banku nebi dao penzionerima preko 30.000,00 dinara.
  Vremenom bi se trebalo opet znacajno umanjivati ove visoke penzije i da se daju najnizim penzijama. jer iskreno svojim radom i svojim zalaganjem i doprinosom drustvu, drzavi i narodu u celini ti penzioneri nisu nicim nista ucinili.
  Koliki iskreni doprinos drustvu tolika i penzija na kraju.

 2. Прво је послао Брнабићку да некако објасни зашто мере неће бити укинуте, па кад је она навукла на себе бес јавности, онда сам себи додели улогу спаситеља и каже да ће бити укинуте! Каква гњида мораш да будеш да то направиш свом сараднику, а и какав јадник мораш да будеш да пристанеш да радиш с таквим шефом.

 3. Ukidanje privremenog otimanja penzija je najavljeno bombasto i tek kada se upušte u analizu vide manjkavosti, a pitanje je dali će uopšte da se sprovede, jer je ΛV više puta rekao pa se ugrizao za donju usnu, što se i vidi. O povratku otete penzije ni reči, pa će morati da se ide na sud u Strazburu. Usklađevanje troškova života i penzije treba vršiti bar dva puta godišnje. Do sada penzije su povećane 7,53%, a troškovi života porasli za 20 do 30%. To penzosi najbolje vide kada uđu u prodavnicu, ako u opšte smeju. O svakojakim pričama predsednika i premijerke zadnjih nedelju dana ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer se umnogome razmimoilaže u pristupu i težini. A to što prave dva ešalona penzionera, jedan glasački nastrojen, a drugi suprotstavljen i ne može da zaboravi krađu i otimanja penzija od nekoliko hiljade evra. To će autor otimanja, kad tad, odgovarati, samo da se ne obistini Šešeljevo upozorenje?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime