Oko 120 porodica u naselju Crvena Zvezda dobilo struju…

2
1204

Evropska komisija za zaštitu ljudskih prava naložila je Elektroprivredi Srbije da po hitnom postupku uključi struju Romima iz naselja Crvena Zvezda u Nišu tako da su sijalice u oko 120 tamošnjih domova ponovo zasijale. Romi iz ovog naselja preko šest meseci nisu imali struju jer su isključeni zbog ukupnog duga od oko osam miliona dinara.

U dopisu koji je stigao iz komisije EU se jasno navodi da ovim ljudima među kojima ima preko 60 dece niko nije smeo da isključi struju jer to ne samo da nije po zakonu nego je i potpuno nehumano jer se uskraćivanjem električne energije, kako piše, krše ljudska prava. U ovom spisu se naveden rok da se Romima u Crvenoj Zvezdi uključi struja u roku od osam dana što je i učinjeno pre tri dana.

Ovaj slučaj pokreće goruće pitanje u Nišu gde prema podacima Centra za zaštitu potrošača „Forum“ postoji najmanje 4.500 porodica kojima je struja isključena po raznim osnovama, a gde takođe živi na stotine starih, iznemoglih, bolesnih i dece. Sada je pitanje da li svi u Nišu kojima je isključena struja zbog „friziranih“ računa imaju ista prava.

Kariman Alijević, jedan od aktivista koji je ukazivao na ovaj problem kaže da dug od osam miliona dinara uopšte nije realan jer je oko 120 porodica priključeno samo na dva strujomera.

Niko od tih Roma ne kaže da neće da plaća struju, baš naprotiv. sadašnji obračun električne energije je tako skrojen da oni sa dva strujomera za minut uđu u crvenu zonu koja je četiri puta skuplja od uobičajne potrošnje tako da se dug značajno nakupio. Svako ko vidi uslove u kojima žive ovi ljudi, jasno je da ne mogu tolike račune da naprave – kaže Alijević.

Da Vas podsetimo:  GDE JE SRBIJA DANAS? Gazimo preko mrtvih, novac nam vrhovni ideal, a radnici – tehnološko roblje!

Problemi u ovom divljem naselju svakako bi trebali da se rešavaju, od divljih deponija do struje. Za sada je najvažnije da po zimi koja je već nekoliko dana u minusu meštani i deca iz Crvene Zvezde imaju električnu energiju, a na gradskim institucijama je da rešavaju socijalne i druge probleme.

M.S.
Izvor: gradjanin.rs

2 KOMENTARA

 1. Od Roma treba da uče i ostali građani u Srbiji.
  Pametni ljudi, borili su se i izborili za osnovo ljudsko pravo – pravo na život.

  Država ne može samo da uzima harač u vidu poreza, a da građanima ne nudi šansu za napredak i osnovne uslove za život i razvoj.
  Ozbiljna država pravi privredni ambijent za razvoj privatnog preduzetništva, kako bi se građani zaposlili u privatnom sektoru i kako bi mogli da normalno žive.
  Ako se neko ne može zaposliti u privatnom sktoru, država treba da oraganizuje javne radove i da pruži mogućnost građanima da dobiju realnu zaradu za svoj rad u javnom sektoru, od koje će moži da izdržavaju svoje porodice.

  Ako neko ne želi da radi u privatnom ili javnom sektoru, država treba da mu isplaćuje socijalnu pomoć od koje će građanin moži skromno da živi.

  Ako oni koji su na vlasti u državi nisu u stanju da obezbede budžetska sredstava za pokretanje javnih radova ili za isplatu socijalne pomoći, onda oni treba da odstupe sa vlasti i da daju šanu nekoj drugoj eliti koja će znati i umeti da organizuje život u državi na civilizovan način.

  U 21. veku nedopustivo je da u Evropi postoji država koja građanima isključuje dovod eletroične energije, jer im nije dala šansu da zarade novac kojim bi platil tu energiju.

 2. Ma nema veze, platicemo mi umesto njih, platicemo i migrantima po 10.000 evra da zapocnu svoj biznis, i ukrase i jelke, i dve gej parade, i investitorima da nas zaposle… ma platicemo sve! A, kad vise ne budemo imali, vi nam posaljite izvrsitelje, pa kad crknemo ispod nekog mosta, povadite nam i organe, jer to je humano…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime