Po prijavi uzbunjivača utvrđeni ozbiljni propusti u radu suda, uzbunjivač kažnjen, predsednik suda napredovao

0
544
Foto: printscreen

Bivši predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić utvrdio je, na osnovu prijave uzbunjivača Miroslava Pavičića, znatan broj ozbiljnih propusta u radu nekadašnjeg predsednika Osnovnog suda u Nišu Gorana Spasića prilikom donošenja sudskih odluka, a epilog svega je da je uzbunjivač kažnjen dok je Spasić napredovao na funkciju sudije Višeg suda.

Viši sudijski pomoćnik Miroslav Pavičić, koji je zaposlen u sudu kome je do sredine prošle godine predsedavao sudija Spasić, zbog utvrđenih propusta pre dve godine podneo je inicijativu za razrešenje tog sudije Visokom savetu sudstva. Kako je Pavičić rekao za Pištaljku, do sada nije dobio nikakvo obaveštenje o svojoj inicijativi.

Predmeti sudije Spasića, na koje je ukazao uzbunjivač Pavičić, odnose se na odlaganje izvršenja zatvorske kazne osuđenicima, zastaru mera fizičkog obezbeđenja (zabrana upravljanja vozilom i slično), kao i na nezakonitu zamenu novčane kazne u kaznu zatvora koju će prestupnik odslužiti u svojoj kući. Na kraju analize desetina predmeta u kojima su utvrđene ove vrste propusta, tadašnji predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krstić izdao je nalog: „Zbog toga se nalaže predsedniku Osnovnog suda da u rešenjima u kojima se odlučuje o molbama za odlaganje izvršenja daje jasne i konkretne razloge za usvajanje ili odbijanje istih, da kritički ocenjuje navode osuđenih, da kontroliše blagovremeno postupanje u predmetima u kojima se izvršavaju mere bezbednosti, a pogotovo mere bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom“.

Proverom navoda uzbunjivača, sudija Krstić je konstatovao da je zbog manjkavosti u radu Osnovnog suda u nekim predmetima nastupila apsolutna zastarelost. Javnost do sada nije bila upoznata sa nalazima provere rada niškog osnovnog suda koju je inicirao uzbunjivač.

Iako se ukazivanje uzbunjivača na propuste u radu Osnovnog suda u Nišu ispostavilo kao utemeljeno, za propuste niko nije snosio odgovornost, ali su zato uzbunjivaču kasnije smanjene ocene za uspešnost u radu. Protiv predsednika suda nije bilo ni disciplinskih postupaka niti drugih mera.

Da Vas podsetimo:  Vlast po svaku cenu pokušava da kontroliše sudije i tužioce

Miroslav Pavičić je ove nezakonitosti uvideo radeći u Odeljenju za izvršenje krivičnih sankcija od 2014. godine. Kako navodi, otvoreno je govorio o nepravilnostima  u odeljenju kao što su protivzakonito odlaganje kazni ozbiljnim kriminalcima povezanih sa ubistvima i dilovanjem droge. Nakon skoro dve godine rada Pavičiću su redukovali predmete samo na mere bezbednosti , a nedugo zatim je ostao uskraćen i za pristup ostalim predmetima. Pozivajući se na Zakon o zaštiti uzbunjivača, 2018. godine je navode o nepravilnostima dostavio višoj instanci, odnosno predsedniku Višeg suda.

Pavičić objašnjava da je u tom periodu bio izložen klevetama predsednika suda Spasića koji ga je predstavljao kao nasilnu i incidentnu ličnost. Po prijavi kolege sa kojim je delio kancelariju protiv Pavičića su povedeni postupci za remećenje javnog reda i mira, ali sud po tim prijavama nije utvrdio njegovu odgovornost.

Sudski predmeti iz niškog osnovnog suda koje je radi utvrđivanja propusta analizirao sada sudija Apelacionog suda u Nišu Zoran Krstić, obuhvatali su i one koje je vodio sudija Saša Bošković, predsednik Osnovnog suda pre Gorana Spasića. Kako navodi uzbunjivač Pavičić, on je ukazao na sporne postupke samo sudije Spasića.

Kako je naveo uzbunjivač, nije mu poznato da li je osim njemu i sudiji Spasiću analiza predsednika Višeg suda koja potvrđuje njegove prijave dostavljena još nekome.

Novak Grujić
Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime