Po Vučićevom predlogu spremaju se izmene zakona, moguća doživotna za silovatelje

1
90

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak povodom inicijative predsednika Aleksandra Vučića za izmenu Krivičnog zakonika, koja ima za cilj pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična dela silovanja i nasilja u porodici, saopšteno je iz vlade.

Image by succo from Pixabay

U inicijativi je predložena kazna zatvora za krivično delo silovanja od pet do dvadeset godina, sa mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivično delo nasilje u porodici, podeća se u saopštenju.

Ministarstvo pravde će, u narednom periodu, raditi na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, u skladu sa predloženom inicijativom.

Za potrebe izrade ovog nacrta biće obrazovana i radna grupa, sastavljena od predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a nakon čega će uslediti javna rasparava u kojoj će biti omogućeno učešće zainteresovane javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

„Pooštravanjem kaznene politike država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela. Takođe, pooštravanje kaznene politike u odnosu na krivična dela silovanja i nasilja u porodici, značajno bi ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da bez straha prijave počinioce, uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Pooštravanje kaznene politike u odnosu na ova krivična dela nesumnjivo bi uticalo i preventivno na potencijalne učinioce, dodaje se u saopštenju.

1 KOMENTAR

  1. Uobičajeno glupav predlog. Oštrije kazne- to je OK. Ali doživotna za silovanje -sem ako nije bilo povezano sa ubistvom silovane osobe- za često dosta teško dokaziv zločin jer se ženama omogućava i veruje čak i lažno svedočenje i tvrdnje da su silovane a možda nisu- npr. osvete radi prema bivšem partneru- to je verovatno ipak previše! Ja bih prihvatio i doživotnu robiju za teška silovanja, pogotovo ako su silovanja dece i maloletnica od tzv. „zrelih osoba“ u pitanju ali samo pod uslovom da se ista dužina kazne primenjuje i za veleizdaju. Tim pre što se AV i njegovi odavno spremaju da izdaju Kosovo. Ustvari su ga već izdali! Bilo bi idealno, ako se Vučićev predlog prihvati uz isti uslov kažnjavanja za veleizdaju, da baš on i njegovi saradnici na izdaji srpskog Kosmeta PRVI budu osuđeni na doživotnu robiju! A posle njih mogu da ih slede silovatelji.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime