Pobeda!Natpis na ćirilici: Otvoren prvi Starbaks u Beogradu!

1
2023

Do kraja godine biće otvoreno još deset lokala čuvenog brenda u glavnom gradu Srbije. Natpis i na ćirilici zahvaljujući insistiranju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića. Srbija je jedina zemlja bivše Jugoslavije gde je Starbaks došao. U Beogradu će 15. aprila biti otvoren prvi Starbaks, a natpis čuvenog brenda biće ispisan i ćirilicom!

Kako saznajemo, do kraja godine u glavnom gradu biće otvoreno još 10 njihovih lokala, a natpis na ćirilici je izričit uslov koji je postavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Da podsetimo, Stabaks je pristao da njegov logo bude ispisan na ćirilici još samo u Moskvi!

Prema našim saznanjima, gradska uprava uveliko radi na tome da svi veliki strani trgovinski lanci koji posluju u Beogradu uskoro svoje firme istaknu i na ćiriličnom pismu.

Upravo su, kako saznajemo, u toku pregovori sa čuvenim lancem brze hrane Mekdonalds, čiji će naziv uskoro takođe pisati na čirilici!

Skupština grada će na današnjoj sednici doneti prvu konkretnu odluku u cilju zaštite i promovisanja ćirilice, koja će se odnositi na firme.

– Pred odbornicima će se naći odluka prema kojoj će Grad Beograd svim pravnim i fizičkim licima koji su zakupci poslovnog prostora u prostorijama gde je vlasnik Grad Beograd dati dodatni popust od pet odsto ukoliko imaju istaknutu firmu na ćirilici. Na taj način želimo da pomognemo da se očuva ćirilica i da, kao Grad, damo konkretan doprinos – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Najavio je da će se u narednom periodu osmisliti i druge mere iz nadležnosti Grada Beograda, u cilju zaštite ćirilice.

– Želimo da na ovaj način podstaknemo i druge lokalne samouprave u Srbiji, kao i druge državne institucije da se učini više na zaštiti ćirilice. Chirilica i latinica su naša pisma, ali ćirilica je naše izvorno pismo i mislim da kao lokalna samouprava imamo obavezu da učinimo sve da promovišemo ćirlicu i da je dodatno zaštitimo – istakao je Vesić.

Da Vas podsetimo:  Ovo su glavni krivci za SNEŽNU KATASTROFU U SRBIJI

On je naveo da, u cilju promovisanja ćirilice, ove mere treba da prate i dodatne i dodao da veruje da će i drugi organi koji nisu samo organi lokalne samouprave učinti sve da se zaštiti ćirilica.

Vesić je najavio da će Grad u narednom periodu razmišljati i o firmarinama, odnosno da kompanije koje imaju istaknute firme na ćirilici plaćaju i niže firmarine i neke druge takse.

– Ovo je nešto na šta smo posebno ponosni i verujemo da će ova odluka koju donosimo sutra biti primer za sve u Srbiji kako treba da štitimo naše pismo…niko neće zašiti naše pismo i kulturu ako to ne budemo uradili sami i zato je ova odluka koju sutra donosimo posebno važna – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Moramo da cenimo našu kulturu, da je cene i drugi

Vesić je novinarima rekao da je to još jedan primer promovisanja ćirilice i uslov koji je postavljen kompaniji Starbaks.

– Moj uslov prilikom pregovora sa Starbaksom je bio da natpis, pored onog na latinici, bude i na ćirilici – rekao je Vesić i dodao da ako sami ne cenimo svoju kulturu, neće je ceniti ni drugi.

Izvor: Tanjug/nacionalist.rs

1 KOMENTAR

  1. Vi to izgleda postjete SNS bilten ? Kakav dovraga starbuks, narod izlazi na ulice. Alo? Jesuli vam upali u prostorije ? Drze vas na nisanu ? Sta se dogadja ?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime