Pobegli od robovskog života u gradu

0
1422

lavandaPorodica Živković napustila prestonicu i potražila novi život u selu Tuleš. Mladi supružnici, sa troje dece, zakupili 1,1 hektara i upustili se u posao.

Posle četiri godine zajedničkog života u prestonici, Kruševljanka Mirjana (35) i Beograđanin Goran (42) rešili su da se presele u Kruševac, zbog, kako kažu, srećnijeg detinjstva svojih mališana. Mirjanu, po struci pejzažnog arhitektu i Gorana, profesionalnog stolara i kuvara, spojila je ljubav prema prirodi, bilju i začinima.

  • Odmah po dolasku u Kruševac 2009. godine došli smo na ideju da uzgajamo lavandu i počeli da tražimo pogodno zemljište – priča  Mirjana Živković.
  • Dugo smo tragali po Kruševcu i okolini, konsultovali se sa Poljoprivrednom stručnom službom i na kraju, tragom informacije da je nekadašnja „Merima“ imala u župskom selu Dobroljupci uzgoj lavande i proizvodnju eteričnih ulja, uputili se ka Aleksandrovcu. Moj stric je radio na tom poslu pa sam imala donekle dodira sa lavandom, makar kroz priču. Tako je sve počelo.

Mladi supružnici smelo su se upustili u posao. Zakupili su 1,1 hektar imanja odgovarajuće kiselosti u selu Tuleš, naručili prvo seme sa Instituta „Josif Pančić“ i proizveli sopstvene sadnice. Lavanda odlično uspeva pored vinove loze, pa ne čudi da u župskom vinogorju već daje prve bogate plodove. I dok se Mirjana posvetila izučavanju uzgajanja lavande, suprug Goran učio je o pčelarstvu sa željom da jednog dana proizvode lavandin med.

c2be3493ce42ee658842d93c6d54529d_L

  • Taj med sam prvi put probala na letovanju u Bugarskoj, a u Srbiji se slabo proizvodi – kaže Mirjana. – Imamo 70 košnica i pčele trenutno daju livadski i bagremov med, proizvodimo i mleč, propolis, a za lavandin med pripremamo se naredne godine.

U celom poslu koji nije lak pomažu im deca. Aleksa (6), Danica(4) i dvogodišnji Blagoje uživaju u Tulešu i vredni su radnici porodične firme „Eko cvet“ i poljoprivrednog gazdinstva.

  • Lavanda cveta već prve godine, ali je potrebno tri godine da postigne traženu bujnost – kažu Goran i Mirjana. – U vreme cvetanja u junu, cele dve nedelje, lavanda je medonosna, pa planiramo da platformu s košnicama odvezemo iz Kruševca u Tuleš.
Da Vas podsetimo:  Bruka Srbije: Ministar Nedimović dočekao crnogorskog premijera u farmerkama

Živkovićima na imanju pomaže meštanin Mladen Kljajić, na čijem tavanu suše bukete lekovitog bilja. Dva puta godišnje orezuju i od korova čiste lavandu. Sami je beru i dalje tretiraju.

  • Sadnice, suv cvet i jastučiće s lavandom prodajemo putem Interneta, posećujemo sajmove meda, a polako razrađujemo distributivnu mrežu – objašnjavaju Živkovići.
  • Bili smo uporni, pa su nam se otvorile šanse. Ali iznad svega smo srećni što su nam deca zavolela prirodu!

Centar za prirodnu medicinu

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime