Počelo ponovno brojanje glasova za predsednika RS; Dodik: Cilj je destabilizacija Srpske

0
105

U Glavnom centru za brojanje u Sarajevu počelo je ponovno brojanje glasačkih listića za predsednika Republike Srpske.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković izjavio je da će se prvo brojati izborne jedinice Banjaluka i Bijeljina, a potom će se brojati glasovi iz Doboja, prenose agencije.

On je naveo da će se raditi u tri smene.

CIK je ranije je pozvao Javne rtv servise u BiH – BHRT, Radio-televizija Federacije BiH (FTV) i Radio-televizija RS (RTRS), kao i ostale zainteresovane komercijalne medije da direktno prenose ponovno brojanje glasačkih listića.

Uredjivački kolegijum RTRS je odbio da to učini, navodeći da nemaju potrebne tehničke uslove da u potpunosti prate proces prebrojavanja.

Foto: Printscreen YouTube/ RTRS
Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je u Budimpešti da je Centralna izborna komisija BiH (CIK) „otela“ Republici Srpskoj pravo da se do kraja provede proces izbora u tom entitetu.

„Šta ima komisija u Sarajevu sa izborom za Narodnu skupštinu Srpske, za predsednika Srpske? To je stvar Republike Srpske i to ćemo vraćati u narednom periodu“, kazao je Dodik posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, preneo je RTRS.

Dodik, koji je na opštim izborima 2. oktobra bio kandidat vladajućeg SNSD-a za predsednika RS, dalje je rekao da je sada „mnogo toga jasnije o delovanju opozicije i CIK-a“.

„(Opoziciona kandidatkinja za predsednika RS) Јelena Trivić je na fonu nemačke politike, a ne politike Republike Srpske. Ne branimo se mi ni od koga, jer ja i SNSD smo apsolutni pobednici proteklih izbora“, ocenio je Dodik.

Predsednika CIK-a Suada Arnautovića je nazvao „čovekom koji je negativno raspoložen prema srpskom narodu“ i koji, kako je naveo, „juri osvetu, a ne pravdu i pravičnost“.

Da Vas podsetimo:  Preminula Mirjana Andjelković Lukić

„Mislim da je on poslušnik kojem je neko rekao da tako radi, a to najčešće dolazi iz britanske ambasade koja se umešala u izbore i od ambasada koje je podržavaju“, naveo je Dodik.

Sve je ocenio pokušajem „potpune destabilizacije u kojoj bi trebalo da se proizvede nekakva ‘žuta revolucija’“.

„Naravno da takve revolucije neće biti. Obavezan sam prema broju glasova koje sam dobio i, naravno, ako hoće tu borbu, imaće je“, istakao je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime