Početak pregovora sa EU i izbori

0
917

nam nazadSrbija, nakon otvaranja pregovora o članstvu u EU, definitivno ide na vanredne parlamentarne izbore koji će se održati polovinom marta zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu. U Srbiji se već dugo špekuliše da bi istovremeno sa lokalnim izborima u nekim gradovima mogli biti održani i vanredni parlamentarni izbori, a održavanje vanrednih izbora je postalo izvesno ovog vikenda, pošto je to predložila najveća vladajuća stranka, Srpska napredna stranka (SNS). Raspisivanje izbora nesumnjivo najviše pogoduje SNS-u, ali je i većina drugih stranaka pozdravila odluku da se ide na izbore. Pitanje integracija u EU će svakako biti jedno od tema predizborne kampanje s obzirom da je Srbija nedavno počela pregovore o članstvu u EU.

SNS se na predlog svog lidera Aleksandra Vučića opredelila tokom vikenda, 25. i 26. januara, za raspisvanje vanrednih izbora, samo nekoliko dana po otvaranju pregovora o članstvu Srbije u EU 21. januara u Briselu. Najjača stranka u Srbiji kao glavni razlog za to navodi legitimitet za sprovođenje neophodnih reformi.

„Naša želja (da se održe vanredni izbori) podstaknuta je činjenicom da verujemo da Srbija može brže, više i bolje i da promene ne mogu da čekaju. Nemamo ni sekund za gubljenje, jer ljudi teško žive, mladi nemaju posao“, rekao je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS 26. januara.

Vučić je rekao da nikako ne bi mogao da kaže da je lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić bio loš premijer, ali da su postajala određena ograničenja i atmosfera u društvu koja je sprečavala da se u reforme ide i brže.

Neposredno pre odluke o raspisivanju izbora ostavku je podneo ministar privrede Saša Radulović zbog odluke vlade da povuče predloge zakona o radu, stečaju i privatizaciji. Reč je o projektima koje je vodio upravo Radulović, nezavisni ekspert koji je vezao svoje članstvo u vladi za sudbinu tih zakona, smatrajući da su ekonomske reforme u zemlji neostvarive bez njihovog hitnog usvajanja. Radulovićevoj ostavci prethodile su žestoke kritike sindikata na račun nacrta zakona o radu koji je predviđao smanjenje nekih beneficija, kao i lakše otpuštanje, posebno u javnom sektoru.

Da Vas podsetimo:  KRIZA SRBIJE

Raspisivanje izbora je, pre svega, u interesu SNS-a kao najvećoj stranci kojoj raste popularnost, dok se tome, kao potencijalno najveći gubitnik i manji partner u sadašnoj vladajućoj koalicji, protivila SPS upozoravajući da bi to moglo da uspori reforme.

Dačić je, međutim, izjavio 26. januara da poštuje stav Srpske napredne stranke i da bez dvoumljenja smatra da je najbolje rešenje raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se dobio novi politički legitimitet Vlade da vodi zemlju.

„Nisam pomišljao da opstruišem ovu odluku. Vlada Srbije će na sednici predložiti predsedniku Srbije (Tomislavu Nikoliću), uz obrazloženje, da se raspusti skupština i da se raspišu vanredni izbori. Treba da učinimo maksimum da vanredni izbori ne ugroze reforme u Srbiji, pregovore sa EU i dijalog sa Kosovom“, rekao je Dačić.

Vučić verovatno premijer

Dok je pred SPS-om neizvesnost, SNS dobija priliku da i institucionalno učvrsti svoju političku dominaciju. Proteklih nedelja i meseci funkcioneri SNS-a sve češće su javno stavljali do znanja kako ta partija treba da ima premijersko mesto. Vučić pred sobom ima jedinstvenu priliku da osvoji većinu koja bi mu omogućila da vladu formira uz podršku svega nekoliko manjih stranaka koje bi bile lako zamenljive i čiji bi upliv na vlast bio veoma mali.

SNS čiji je lider preduzeo korake na rasvetljavanju slučajeva korupcije i kriminala, ima rejting nešto više od 40%, preuzela je lokalnu vlast u svim većim gradovima, uključujući i privremenu upravu nad Beogradom. Ta stranka ima punu kontrolu nad većinom medija a opozicija je prilično neorganizovana i u ovom momentu bezopasna za Vučića i njegove partnere.

Vučić, međutim, ističe da odluka o izborima nije doneta kako bi naprednjaci osvojili apsolutnu vlast i da je mogao da postane premijer i bez izbora, jer mu je to ponudio premijer Dačić, ali da on to nije želeo.

Da Vas podsetimo:  Novosadski pokret otpora

Lider SNS je izjavio i da je odluka da se raspišu vanredni parlamentarni izbori bila veliki rizik, jer će se svi ujediniti protiv naprednjaka, i dodao da očekuje mučnu i tešku kapmanju.

Najveća opoziciona stranka, Demokratska stranka, koja je u dubokoj krizi, smatra da je odluka o raspisivanju odraz nemoći vlade i izrazila spremnost da izađe na izbore.

EU kao tema u kampanji

Vladajućim strankama pogoduje i činjenica da su za vreme njihovih mandata otvoreni pregovori sa EU. Takođe, privreda se jos drži na nogama: iako je kriza velika, država je u stanju da isplaćuje penzije i plate armije zaposlenih u javnom sektoru, a dok to traje ne treba očekivati neke snažnije socijalne potrese.

Početak pregovora sa Evropskom unijom kao istorijski uspeh Srbije u procesu evropskih integracija bi mogao da ima ogroman značaj u predizbornoj kampanji, naročito kada je reč o proevropski raspoloženim biračima.

Integraciji u EU se protivi konzervativna Demokratske stranke Srbije čiji lider Vojislav Koštunica je izjavio da će na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima Srbija odlučiti da li će biti slobodna i politički neutralna zemlja ili marioneta Evropske unije.

Autor: M.P.

euractiv.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime