Počinje “Nišvil” – Tvrđava centar džeza

0
1482

2015-08-14_081226

Izvođenjem tema iz džez standarda Omladinska filharmonija “Naissus” otvoren je zvanično juče od 19:30 glavni muzički program “Nišvil” festivala koji se do nedelje 16. avgusta održava na platou Tvrđave.

Potom će na scenu izaći džez saksofonista, kompozitor i aranžer Jovan Maljoković koji je ovogodišnji dobitnik nagrade “Nišvil” džez festivala za životno delo.

Svakome je drago kad vas neko primeti u moru muzičara koji se trude i koji su zaljubljeni u džez muziku. Ali kada dobijete ovakvo priznanje, onda znači da je neko uvideo vaš dugogodišnji rad, a ja sam godinama bio misionar džez muzike – napominje Maljoković.

On ističe da je “Nišvil” postao grandiozan festival na kome gostuje puno muzičara i publike i da je festival koji slavi džez.

Nakon Maljokovića večeras će na “Earth&Sky” stejdž izaći pevač iz Bugarske Vasil Petrov koji će uz pratnju Blagoevgrad big benda izvesti program u čast stogodišnjice rođenja Frenka Sinatre.

Bugarskog Sinatru na sceni će zameniti portugalska pevačica Karmen Souza, čija muzika predstavlja spoj džeza i “world music” pravca, a poručuje da će publici večeras doneti dobre vibracije.

Publici ću se prestaviti svojim repertoarom koji gradim 13 godina. Radimo različite verzije pesama, pa tako imamo afričke pesme uz koje publika može da peva sa nama, a ima i onih sa intimnijih – kaže Souza.

Nakon nje džez-soul-fank zvuk donosi bend koji predvodi makedonski gitarista, pevač, kompozitor i producent Vladimir Četkar, koji karijeru gradi u Americi.

Glavni program prve festivalske večeri zatvoriće jedan od najaktivnijih srpskih bluz bendova Texas Flood zajedno sa Rajkom Miloševićem Gerom, gitaristom i pevačem prve generacije beogradskog bluz talasa.

Na ovogodišnjem “Nišvilu” za 4 dana na 10 bina, od kojih su 9 sa besplatnim programima, oko 600 muzičara nastupiće na 90 koncerta.

Da Vas podsetimo:  Podanička mašinerija

Novina na ovogodišnjem “Nišvilu” je “Midnajt džez dens” bina, kod izgorelih atelja, na kojoj će nastupitii di-džej imena kao što su Joey Negro, Florian Keller i Paris di-džej soul system.

Tu je i “Kristina” stejdž na kojem će muzičari improvizovati uz neme filmove, “Youth” gde će nastupiti mladi džezeri i izvesti dela Frenka Sinatre i Bili Holidej.

Program:

Četvrtak, 13. avgust

GLAVNI PROGRAM (EARTH & SKY STAGE) od 19:30

– Omladinska Filharmonija Naissus (SRB)

– Jovan Maljoković Band (SRB)

– Vasil Petrov & Blagoevgrad Big Band (BUL)

– Carmen Souza Band (POR)

– Vladimir Četkar Band (MAC)

– Texas Flood feat Gera (SRB)

Open Stage od 19:30

– Etno grupa Iva (RS)

– Dementronomes (CRO)

– NaissBlue (SRB)

– Salsa y punto (SRB)

Youth Stage od 19:30

– Strangers from South (učesnici projekta „Jazz – A Multicultural expression“ iz Bujanovca)

– Ventil feat. Rista (SRB)

– The Sons (SRB)

– Devon Youth Jazz Orchestra – Seniors (GB)

– Gradski Tamburaški Orkestar Banja Luka (RS)

Jam Stage (po završetku programa na Youth stege-u) od 00:00

-Dušan Vukmirović & Nisville house band (jam session učesnika programa)

Midnight Jazzdance Stage od 00:00

– DJ Ceka

– Rustam Ospanoff

– Paris DJs Soul System (Grant Phabao Vs Dreadless Soldier)

Movie Stage (kod Salona 77) od 20 sati

– Projekcije igranih i dokumentarnih muzičkih filmova

Kristina stage (kod Planinarskog doma) od 20 sati

– Nastupi jazz pijanista – pobednika konkursa, uz neme filmove

(Bojan Cvetković, Nemanja Egerić, Vlada Jelenković i Veljko Nenadić)

J. Canić / Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime